Dünyayı kuraklık, sel ve kıtlık bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Dünyayı kuraklık, sel ve kıtlık bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2007 22:26

Haberin Devamı

DÜNYA İklim Konseyi'nin cuma günü açıkladığı rapora göre, dünyada yaşanan iklim değişikliği sonucu insanlığı ciddi doğal afetler tehdit edecek. Kuraklık, sel felaketi, kıtlık gibi tehlikeler insanlığın kapısına dayanıyor. İklim değişim raporuna göre kıtalar felaketlerden farklı şeklide etkilenirken, sonuç her halükarda tam bir facia olacak. Dünya İklim Konseyi'nin raporunda kıtaları bekleyen doğal yıkımlar şöyle sıralanıyor:

AFRİKA

Dünya iklim konseyinin raporunda iklim değişimden en çok etkilenecek kıtanın olarak Afrika olacağı belirtiliyor. Afrika'da yaşayan 75 ile 220 milyon arasındaki insan, 2020 yılına kadar kuraklığın doğrudan kurbanı olacak. Kuraklığa paralel olarak tarım yapılamayacağından,

/images/100/0x0/55eb42baf018fbb8f8b5b287
Afrika'yı ciddi bir açlık tehlikesi bekliyor. 21. yüzyılda kutuplardaki buzulların erimesine bağlı olarak deniz seviyesi yükseleceğinden, rakımı düşük olan bölgeleri su basacak. Bu nedenden kaynaklanan gayri safi milli hasıla (GSMH) oranı ise yüzde 5 ile yüzde 10 arasında gerçekleşecek.

Haberin Devamı

ASYA

Buzulların erimesine bağlı olarak Asya'yı sel felaketleri bekliyor. 2050 yılına kadar beş milyar insanın su sorunuyla karşılaşması bekleniyor. Güney ve Doğu Asya'da tarımsal mahsulün yüzde 20 oranında artacağı tahmin edilirken, Orta Asya'da yüzde 30 oranında azalması bekleniyor. Bunun da açlık ve kıtlık sorununa yol açacağı belirtiliyor. Kolera gibi hastalıkların da artacağı belirtiliyor.

AVUSTRALYA VE YENİ ZELANDA

Kuraklık bu kıtanın da sorunu olacak. Orman yangınları ve kuraklık yüzünden tarım ciddi hasara uğrayacak. Bölgenin batı ve güney

/images/100/0x0/55eb42bbf018fbb8f8b5b289
kesimleri ise daha az buzlanma ve sürekli yağan yağmurlar yüzünden daha verimli olabilecek. Yükselen deniz seviyesine bağlı olarak daha sık fırtınalar ve sel baskınları yaşanacak.

Haberin Devamı

AVRUPA

Yaşlı kıtanın tüm bölgeleri iklim değişiminden ve bunun ekonomik yansımalarından etkilenecek. Seller artacak. Kar yağışı gittikçe azaldığı gibi bir çok hayvan ve bitki türü iklim değişmesine uyum zorluğu yaşayacaklar. Güney, Doğu ve Orta Avrupa kuraklık sorunuyla karşı karşıya gelecek. Kuzey Avrupa ise sel baskınları ve ökolojik sistemin dengesini yitirme tehlikesi başgösterecek. Ama tarımsal hasılatın artması ve ısınmak için daha az enerji gereksinmesi gibi avantajlar da gündeme gelecek.

GÜNEY AMERİKA

Yağmur ormanlarında akarsuların kurumasıyla birlikte kuraklık ve bitki örtüsünün azalması gibi bir tehlike bu kıtayı bekliyor. Hatta

/images/100/0x0/55eb42bbf018fbb8f8b5b28b
ormanların yerini çöllerin alması öngörülüyor. Sel baskınlarının artması ve deniz mercanlarının azalması bu kıtanın geleceğini belirleyecek. Bunlara bağlı olarak hayvan türlerinin azalacağı tahmin ediliyor. Buzulların ortadan kalkmasının akabinde kuraklık artarken, tarım ve enerji kazanımı olumsuz etkilenmeyle karşı karşıya kalacak.

Haberin Devamı

KUZEY AMERİKA

Bu kıtada ise fırtınalar, tayfunlar, sel baskınları ve aşırı sıcaklar tüm hayatı etkileyecek. Ormanlar yangınlar ve parazitlerin etkisiyle büyük oranda tahrip olacak. Kentler şimdiye kadar görülmemiş düzeyde sıcakta kavrulacak. Tayfunlar kıyı bölgelerini hallaç pamuğu gibi atacak.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!