Dünyaya ikinci kez gelsem yine Hititlerle uğraşırım

Güncelleme Tarihi:

Dünyaya ikinci kez gelsem yine Hititlerle uğraşırım
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2003 01:53

Aydın Doğan Vakfı Arkeoloji Ödülleri, törenle sahiplerine verildi. Hastalığı nedeniyle törene katılamayan Ord. Prof. Dr. Sedat Alp'in tanıtım filmindeki ‘‘Yeniden doğsam yine Hititolog olurum’’ sözleri, törene katılan davetlilere duygulu anlar yaşattı. Tören, bilim, sanat, politika ve iş dünyasının ünlü isimlerini buluşturdu.

Aydın Doğan Vakfı Arkeoloji Ödülleri, önceki gece Hürriyet Medya Towers Çetin Emeç Salonu'nda düzenlenen törenle Türkiye'nin ilk Hititoloğu Ord. Prof. Dr. Sedat Alp ile Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu'na verildi. Vakfın öngördüğü ilkeler çerçevesinde arkeoloji bilimine çeşitli açılardan katkıda bulunan Türkiye Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü ile Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü de ‘‘Hizmet Ödülü’’ ile takdir edildi.

ANADOLU ÖDÜLLENDİRİLDİ

İş, sanat, politika dünyasından pek çok kişiyi bir araya getiren törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Kültür Bakanı Erkan Mumcu kutlama telgrafı gönderdi. Törende konuşan Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Orhan Birgit, 7'nci Aydın Doğan Vakfı Ödülü'nün bu yıl arkeolojiye ayrıldığını belirterek Anadolu'nun arkeolojik eserler açısından önemini anlattı. Birgit, Atatürk'ün bağımsızlık savaşının sürdüğü bir dönemde Milli Eğitim Bakanlığı'na talimat vererek bugünkü adı kültür olan ‘‘Hars Müdürlüğü’’nü kurdurduğuna dikkat çekti. Birgit, ‘‘Bugün bizi en çok üzmesi gereken, binlerce yıllık Mezopotamya Uygarlığı'nı simgeleyen eserlerin de bombalar altında yitirilmesi, sorumsuz insanlar tarafından yağmalanması, el yazması kitapların yakılması ve tüm bunlara insanlık adına, özgürlük adına seyirci kalınmasıdır’’ dedi.

Birgit'in konuşmasından sonra Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, rahatsızlığı dolayısıyla törene katılamayan Ord. Prof. Dr. Sedat Alp'in ödülünü eşi Ferzan Alp'e, İstanbul Valisi Muammer Güler de Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Arkeolog Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu'na verdi.

Vakfın Başkanvekili Sema Doğan da Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ali Dinçel ile ile Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü'nün kurucusu İnan Kıraç'a ‘‘Hizmet Ödülü’’nü sundu.

Ord. Prof. Dr. Sedat Alp, salondaki tanıtım filminde ‘‘Yeniden doğsam yine Hititolog’’ olurdum derken eşi Ferzan Alp de kürsüde yaptığı konuşmada ‘‘Biz bu ödülü, ailece Anadolu uygarlıklarının ödüllendirilmesi olarak görüyoruz. Sedat Alp, titiz, sakin çalışkan bir bilim adamıdır. Beni de bu güzelliklerle tanıştırdığı, bilgilendirdiği için kendisine teşekkür ediyorum’’ dedi.

BİZE ŞEVK VERECEK

İnan Kıraç da hizmet ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, petrol kuyularına korumaya gösterilen duyarlılığın, kültürel eserlere de gösterilmesini istedi. Prof. Dr. Ali Dinçol da işadamlarının kültür varlıklarını ayağa kaldırmak için gösterdiği çabalara teşekkür ederken, ‘‘Petrol kuyularına zarar verilmemesi için gösterilen çabaların, tarihi eserler için de gösterilmesinin bir sorumluluk olduğuna inanıyorum.’’ diye konuştu.

Ord. Prof. Dr. Sedat Alp

İlk Hititolog

Türkiye'nin ilk Hititoloğu olan Alp, 1932-1940 yıllarında Almanya'da Berlin ve Leipzig üniversitelerinde eski çağ tarihi, Hititoloji, Sümeroloji ve arkeoloji öğrenimi gördü. 1940'ta Berlin Üniversitesi'nde Hititoloji doktorası aldı. 1941'de Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'nde Hititoloji asistanı, aynı yıl Hititoloji doçenti, 1949 yılında da Hititoloji profesörü oldu. 1956-1958 yılları arasında Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Dekanlığı yaptı. 1953 yılında başladığı Konya-Karahöyük kazılarının başkanlığını uzun yıllar yaptı. Konuk profesör olarak yurtdışındaki birçok üniversiteye davet edildi.

Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu

Urartu uzmanı

1945'te Sürmene'de doğdu. 1969’da İstanbul Üniversitesi Prehistorya ve Klasik Arkeoloji Bölümü'nü bitirdi. 1966'da Prof. Afif Erzen ile birlikte bir Urartu kalesi olan Van Çavuştepe kazısına katıldı. Öğrenci olarak Van Bölgesi'nde birçok kazıda görev aldı. 1971 yılında İngiltere'ye gitti, doktorasını Charles A. Burney'in yanında 1976 yılında tamamladı. 1977'de Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde doktor asistan olarak göreve başladı. 1980 yılında Ege Üniversitesi'ne nakil ile geldi. Aynı üniversitede 1982 yılında doçent, 1988 yılında profesör unvanını aldı. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı'nı kurdu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!