Güncelleme Tarihi:
Adanalı gurbetçi iş adamı Ömer Faruk Kurt, uzun yıllar önce gittiği Almanya'da yetiştirdikleri balıkların sadece yüzde 10'luk kısmından elde edilebilen havyardan yıllık 200 kilogram üreterek, bölge halkının sofralarını süslediklerini söyledi. Ancak memleket hasretine dayanamaması nedeniyle Türkiye'ye de bir çiftlik kurmayı düşündüklerini ve bu kapsamda bir süre önce İstanbul'da düzenlenen bir balık fuarına katılarak, burada Mersin Balığını Koruma Derneği yetkilileri ile tanıştıklarını anlatan Kurt, dernek yetkilileri ile yaptıkları görüşmeler neticesinde çiftlik için en uygun ortamın Silifke ilçesinde bulunduğunu belirlediklerini, ardından ilçeye gelerek inceleme yaptıklarını kaydetti. İncelemeler sonrasında Kurtuluş Köyünden 17 dönüm arazi satın aldıklarını ifade eden Kurt, şöyle dedi:
"Bürokratik işlemlerin ardından hemen çalışmalara başlayacağız ve tesisin kurulması için hazırladığımız proje için gereken alan büyüklüğünü 30 dönüme çıkaracağız. Bu konuda yetkililerle yakından görüşüyor ve Türkiye'de farklı bir alana yatırım yapmamız itibariyle, çok büyük destek görüyoruz. 3 ay içinde tamamlamayı planladığımız tesis 10 milyon euroya mal olacak."
Kurt, Mersin balığının yapısı itibariyle tesisten 5'inci yılın sonu itibariyle gelir elde edebileceklerini belirterek, “Çiftlik, kapalı devre olarak yer altı sularının kullanılması ile hizmet verecek, yatırımın ilerleyen dönemlerde soğuk hava deposu gibi elementleri de ekleyerek, dünya Mersin balığı piyasasında söz sahibi olmak istiyoruz” dedi.
DÜNYANIN 36'NCI ÇİFTLİĞİ OLACAK
Mersin balığının üretimi ile ilgili olarak Türkiye'de sadece Tarım ve Köyişleri Bakanlığına ait Trabzon'da bir tesis bulunduğunu, ancak bunun henüz üretim gerçekleştiremediğini anlatan Kurt, kuracakları tesislerinin dünyadaki 36'ncı Mersin Balığı üretme tesisi olacağını bildirdi.
Yaptıkları fizibilite çalışmalarına göre 5'inci yıldan sonra yıllık 250 ton balık ve 22-25 ton havyarı dünya sofraları ile buluşturarak 36 milyon dolar ihracat rakamı yakalayacaklarını belirten Kurt, tesisin ülkenin yanı sıra yöreye de 250 kişiyi istihdam ederek önemli bir katkı sağlayacağını söyledi.
"TESİS, DÜNYA PAZARINDA ETKİLİ OLACAK"
Dünya pazarında havyarın adeta kara borsadan alıcı bulduğuna işaret eden Kurt, sınırlı miktardaki havyarın kilogramının Avrupa'da 3 bin avronun üzerinden, Mersin balığının kilosunun ise 47 avrodan satıldığını kaydetti.
Kurt, “Kurulacak tesis, Türkiye'nin ihtiyacını karşılamanın yanı sıra dünya piyasasını da yakından ilgilendirecek. Çünkü üreteceğimiz balık ve havyarlarla dünya genelindeki kara borsayı zedeleyip, piyasaya yüksek miktarda ürün sokacağız. Buna bağlı olarak da ülkemizin adını dünyaya duyuracağız” görüşünü dile getirdi.
"MERSİN BALIĞI"
Doğal ortamda 200-300 yıl yaşadığı tahmin edilen Mersin balığı, diğer balıkların insan sağlığına etkilerinin yanı sıra Omega 3 açısından da oldukça zengin.
Kılçıksız ve sadece omurga kemiği olan balığın boyutları ise 4,5 metre uzunluğa sahip olmakla birlikte 650-700 kilogram ağırlığında olduğu belirtiliyor.
Şu an doğal ortamda avlanması yasak olan Mersin balığının en büyüğü ise resmi rakamlara göre Karadeniz'de bin 800 kilogram ağırlığında ağlara takıldı.