Dünyanın gözü üstümüzde

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın gözü üstümüzde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi'nin Siyeset Bilimi Fahri Doktorası verdiği Gürcistan Devlet Başkanı Şevardnadze, Atatürk hayranı olduğunu anlattı. Hazar'daki gelişmelerle tüm dünyanın Kafkasları yakından izlediğini belirten konuk Cumhurbaşkanı, ülkesinin zor günlerinde Türkiye'nin destek olduğunu söyledi.

İstanbuşl Üniversitesi Senatosu kararıyla fahri doktora unvanı verilen Gürcistan Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze, dün Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de katıldığı bir törenle cübbe giydi.

Siyaset Bilimi Fahri Doktora diplomasını alan konuk Cumhurbaşkanı, çok heyecanlı olduğunu belirterek, ‘‘Prestijli bir müessesenin doktoru olmak benim için şereftir’’ dedi.

Şevardnadze, Türkiye'nin öncülüğünde kurulan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın, karşı kamplarda bulunan ülkeleri biraraya getirdiğini vurgulayarek, KEİ'nin itibarının gün geçtikçe arttığını söyledi.

ATATÜRK HAYRANI

İstanbul'un, insanın içinde çok sayıda tarihi olayı uyandıran dünyadaki nadir şehirlerden biri olduğunu anlatan Şevardnadze, 20. Yüzyıl'ın özgürlük asrı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

‘‘Bu yüzyılda totaliter liderlerin yanında egemenliği toplumla paylaşan liderler de ortaya çıktı. 20. Yüzyıl'ın liderleri arasında, halkınızın Ata dediği Atatürk'ün de adı vardır. Bu şahsın uzağı görme kabiliyetine hep hayran kalmışımdır.’’

Kafkasya'ya, Orta Asya'ya ve Hazar Denizi'ne kadar olan bölgede Gürcistan'ın önemli bir köprü olduğuna dikket çeken Şevardnadze, tarihi İpek Yolu'nun açılmasının da başta ABD olmak üzere bütün dünyanın dikkatini bu bölgeye yönelttiğini belirtti.

‘‘Son üç yıl içinde bana karşı uygulanan iki terör hareketinde duyduğum korkunç ses hala kulaklarımdadır’’ diyen Gürcistan Cumhurbaşkanı Şevardnadze, sözlerini, ‘‘Tarihin gidiş tarzını değiştirmek isteyenlerin şansı yoktur. O halde gelecek kimindir? Atatürk'ün sözüyle ‘Ümidim gençliktir.' Gelecek nesiller, kendilerine sunduğumuz etkin silahları 21'inci Yüzyıl'ın barışa kavuşmuş ve istikrarlı dünyası için harcayacaklardır’’ diye tamamladı.

Türkiye, kötü gün dostu

Şevardnadze, dünyadaki soğuk savaşın sona ermesiyle birlikte uluslararası kuruluşlar ile işbirliğini artırdıklarını söyledi. Şevardnadze, ‘‘Türkiye ile Gürcistan arasında yüzyılları kapsayan bir dostluk mevcuttur. Geçtiğimiz yıllarda korkunç abluka altında bulunan Gürcistan'a, karayollarını bugünkü Türkiye Cumhuriyeti açmıştır. Türkiye, ülkemize kredi sağlamış, zor günler geçirirken Gürcistan'ı ziyaret eden Demirel desteğini göstermiştir’’ diye konuştu.

Dostluk ağacı

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve konuk Gürcistan Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze, dün sabah Çankaya Köşkü'nün bahçesine birlikte dostluk ağacı dikerken neşeleri yerindeydi. Şevardnadze, Demirel'e dostluk ağacının kazılacağı çukuru işaret etti ve ‘‘Sabaha kadar bunu kazmaya uğraştım’’ dedi. Demirel, Şevardnadze'nin sözlerine kahkaha atarken, karşılıksız bırakmadı: ‘‘Bizde bir tabir vardır. Bir kişi fakirliğini anlatmak için bir dikili ağacım yok der. İşte senin bir dikili ağacın oldu.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!