Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2001 00:00
Kültür Bakanlığı'nca yayınlanan Osmanlı'dan bugüne 700 yıllık mutfak kültürünü konu alan ''Hünkar Beğendi'' adlı kitap, ''Dünyanın En İyi
Yemek Kitabı'' ödülüne aday gösterildi. Paris'te farklı kategorilerde birincilik kazanan eserler arasında yapılacak deÄŸerlendirme sonucu ''Dünyanın En Ä°yi Yemek Kitabı'' ödülünü kazanan eser, 6 Aralık 2001 tarihinde açıklanacak. Almanya'nın Frankfurt kentinde Ekim ayında düzenlenen ''53. Frankfurt Kitap Fuarı''nda görücüye çıkan ''Hünkar BeÄŸendi'' aynı tarihlerde Ä°spanya'da gerçekleÅŸtirilen ''Gourdmanda Dünya Yemek Kitapları Fuarı Yarışması''na gönderildi.   Yapılan deÄŸerlendirme sonucu, Osmanlı'dan günümüze Türk mutfak kültürünün ele alındığı kitap, ''Mutfak Kültürü Tarihi Kitapları'' dalında Türkçe kitaplar arasında ''en iyi kitap'' seçildi.  ''Hünkar BeÄŸendi'' böylece, Paris'te gerçekleÅŸtirilecek olan ''Dünyanın En Ä°yi Yemek Kitabı'' ödülüne aday gösterilmiÅŸ oldu.  TARÄ°FLER, OSMANLI DÖNEMÄ°NDEKÄ° ÖLÇEKLERLE     Halk Kültürlerini AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Genel Müdürlüğü tarafından Türkçe ve Ä°ngilizce olarak 1999 yılında bastırılan kitapta,Osmanlı'dan günümüze Türk mutfak kültürünün çeÅŸitli unsurlarına yer veriliyor.  Dünyanın ilk standart belgesi olarak sayılan 2. Bayezid'in 1502 tarihinde yayınladığı ''Kanunname-i Ä°htisab-ı Bursa''nın da yer aldığı kitapta, yemek yapımında kullanılan malzeme miktarları hem Osmanlı dönemindeki ''dirhem, battal, kıyye'' gibi ölçeklerle hem de günümüzdekullanılan ölçüleriyle tarif ediliyor.   Osmanlı minyatürleriyle süslenen eserde, kitaba adını veren ''Hünkar BeÄŸendi''nin yanı sıra, ''Hünkar Tarhana Çorbası'', ''Kağıt Kebabı'', ''Kırma Tavuk Kebabı Yahnisi'', ''Kuzu CiÄŸer Sarması'', ''Defneli ÅžiÅŸ Kebabı'', ''Balkabağı dolması'', ''Enginar Dolması'' gibi Türk mutfağının ünlü yemeklerine yer veriliyor. Â
button