Güncelleme Tarihi:
Her şey 1971’de Kanadalı küçük bir grubun ABD’nin Kanada’da yaptığı nükleer denemelere karşı o alana gitmek üzere küçük bir balıkçı teknesiyle yola çıkmasıyla başladı.
Ekolojik endişeler ve nükleerden arınmış bir dünya özlemini ifade eden bir isim seçtiler kendilerine: Greenpeace (Yeşilbarış). Ana ilkeleri şiddet içermeyen doğrudan eylemlerle çevreye verilen zararların önlenmesiydi.
Greenpeace büyüyüp geliştikçe, siyasi lobi çalışmaları ve bilimsel araştırmalarla, doğrudan eylem tarzını güçlendirdi.
Gemilerini Pasifik’te yapılan nükleer denemeleri durdurmak ya da plütonyum atığı yüklü gemilerin ölümcül kargo taşımasını önlemek için kullandılar.
Balinaları soylarının tükenme noktasına kadar avlanmaktan ve eski ormanları sorumsuzca yok edilmekten kurtardılar.
Ancak tüm bunları yaparken ne kadar barışçıl davransalar da bazen karşı tarafın şiddetine kurban gittiler.
Örneğin 10 Temmuz 1985’te Fransız Gizli Servisi, Greenpeace’in bayrak gemisi Rainbow Warrior’ı bombalayarak batırdı, Greenpeace fotoğrafçısı Fernando Pereira da yaşamını yitirdi.
Hiçbir şirket, siyasi parti ya da devletten bağış kabul etmeyen, yalnızca bireysel desteklerle ayakta duran Greenpeace hakkında kimi zaman haksız dedikodular da çıktı.
Mart 2000’de Greenpeace’in yaptığı bir eylem, dünya basınında Greenpeace’in yaratıcı ve etkili eylem biçimlerinden biri olarak yorumlandı.
Ama Türkiye’de haber ajansının çeviride yaptığı yanlışlık, haberin “Greenpeace, Shell’e ortak oldu”, “Yeşile petrol bulaştı” gibi manşetlerle yayımlanmasına ve Greenpeace’in yanlış tanınmasına neden olundu.
UYGULANABİLEN ÇÖZÜMLER
Ağzınızı açık bırakacak, cin fikirli birçok eylemlerinin yanı sıra, Greenpeace bilimsel raporlar da hazırlıyorlar.
Tüm dünyada 40 ofisi ve 12 milyonu aşkın destekçisi bulunan Greenpeace’e Türkiye, 1992’de dahil oldu. Türkiye’deki 22 bin maddi destekçileriyle şu konular üzerine yoğunlaşıyorlar:
- İklim değişikliği: Dünyamız ve ülkemiz için en büyük çevre tehdidi iklim değişikliği. Türkiye’de yapılması planlanan 40’ın üzerindeki kömür santralının yapılmasını engellemek.
- Akdeniz: Denizlerimiz kirlilik ve aşırı avlanma nedeniyle tükenmenin eşiğinde. Akdeniz ve tüm dünya denizlerinde küresel bir deniz rezervleri ağı oluşturulmasını sağlamak gerekiyor.
- Nükleer enerji: Nükleer santrallar, Türkiye ve dünyanın temiz ve güvenli enerji geleceğinin önündeki en büyük engel.
KURUCULAR (1 MAYIS 1971)
Greenpeace’in kurucuları, (soldan sağa) orman ürünleri bilimcisi Jim Bohlen, hukuk öğrencisi Paul Cote ve avukat Irving Stowe. Bohlen ve Stowe uzun süreli barış aktivistiydi. Stowe 1974’te öldü. Bohlen, Kanada Yeşil Parti’nin kurucuları arasındaydı ve Greenpeace Kanada’nın da yöneticisiydi. Cote ise kuruluştan birkaç ay sonra ekipten ayrıldı.
İlk göreve gidemeden bombalandı
RAINBOW WARRİOR
İlk Rainbow Warrior, 1955’te yapılmış bir balıkçı teknesiydi. 1978’de onarılıp suya indirildi. Gemi 10 Temmuz 1985’te Fransa’nın yapacağı nükleer denemeleri protesto amacıyla Yeni Zelanda’nın Auckland limanından hareket etmeden birkaç gün önce, Fransız gizli servisi tarafından altına patlayıcılar yerleştirilerek batırıldı. 1957’de yapılmış, ikinci ve şu an hizmet veren Rainbow Warrior, 1989’da Hamburg limanında halka tanıtıldı.
LEIV EIRIKSSON’A TIRMANIŞ (2011)
Greenpeace eylemcileri 53 bin ton ağırlığındaki petrol arama platformu Leiv Eiriksson’a tırmanıyor. Grönland’ın 180 kilometre açığında konuşlanmış platforma ulaşmak için Greenpeace gemisi Esperanza’dan 18 eylemciyi taşıyan beş sürat teknesi yola çıktı. Leiv Eiriksson geçen nisanda Marmara Denizi’nden de geçmişti. Çanakkale Boğazı’ndan geçip Türkiye sularını terk edene kadar 8 farklı ülkeden 11 eylemci gemiye tırmanmıştı.
SLOGAN BÖYLE YAZILIR (2001)
Yaklaşık 20 Greenpeace üyesi Hollanda limanı Vlissingen’de Kanada’dan odun getiren gemiye karşı eylem yapıyor. Eylemciler, kereste taşıyan Norveç bayraklı Saga Tide gemisinin üzerine ‘Ormanı koru’, ‘Orman cinayeti’ gibi sloganlar yazdılar.
DART VADER’LI PROTESTO (2011)
Greenpeace ‘Darth Vader’ ekibi, Almanya’nın Wolfsburg kentindeki Volkswagen çalışanlarını uyarmak için Yıldız Savaşları film serisinde karanlık tarafı temsil eden DarthVader kostümleriyle el ilanları dağıttı.
Ücretsiz Greenpeace ilanı çıkarın
Bİ’ŞEY YAPMALI
- Bağışta bulunmak için internet sitesindeki ‘katılın’ bölümünü kullanın.
- Kişisel bağlantılar matbaa, kağıt, grafik tasarım gibi konularda ücretsiz, indirim olanağı sağlayın.
- Bir yayında ücretsiz Greenpeace ilanı çıkartın.
- Greenpeace Web Haber Listesi’ni çevrenize duyurun, daha fazla kişiyi üye yapın.
- Bir kafe, lokanta, lokal vb. mekana broşürleri koyun.
- Bir kulüp, oda ya da derneğin düzenlediği özel bir günde Greenpeace’in stant açmasını sağlayın.
- Arşivleme, basın bülteni gönderimi, fotokopi, veri girişi gibi ofis içi işlere yardımcı olun.
Plaket yerine fidan istiyorum
AHMET ÜMİT YAZAR
O DA BİR YEŞİL
Şehirlerin kanser gibi büyümesi beni çok endişelendiriyor. Örneğin son dönemde Sultanahmet’in siluetinin bozulması çok rahatsız edici. Çevreyi korumak, hepimiz için nefes alıp vermek gibi bir alışkanlık olmalı. Örneğin ben plastik ve cam şişeleri ayırıyorum. Ama son dönemde belediyelerin ayrıştırılmış çöp konteynerlerini bulmakta zorlanıyorum. Alışverişe giderken mutlaka yanımda doğaya uyumlu çanta taşıyorum. Okullara konferansa gittiğimde onlardan bana plaket ya da çiçek vermeleri yerine, yedi tane ağaç dikmelerini istiyorum. Aynı zamanda da Greenpeace destekçisiyim. Onlara maddi destek vermek ya da devlet büyükleriyle yaptığım görüşmelerde sorunlarını dile getirmek, benim için çok önemli.