Güncelleme Tarihi:
Belki hem Türkiye’de hem de dünyanın çeşitli kentlerinde benzer konferansları defalarca takip ettik. Gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkeler, gelişmemiş ülkeler... Ancak geçen hafta boyunca İstanbul’da yapılan Birleşmiş Milletler’in “En Az Gelişmiş Ülkeler Konferans”ı daha başlamadan adıyla rahatsız etti.
Sadece bizi değil, konferansın ev sahibi Ahmet Davutoğlu'nu da rahatsız etmişti. Dışişleri Bakanı bu rahatsızlığını saklamadı da. Hatta altı günlük konferans boyunca her görüştüğü ülke temsilcisine, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’a yeni isim önerileri getirdi; ‘Gelişme potansiyeli olan ülkeler, ‘Geleceğin gelişmiş ülkeleri’ gibi.
KONFERANSTAN FOTOĞRAFLAR
Nasıl tabir edilirse edilsin, konferansa katılan 48 ülkenin, dünyanın en fakir ülkelerinin gerçeğini değiştirmiyor. Dünyanın en az gelişmiş ülkesi de olsa kuşkusuz her ülkenin kendine has güzelliği vardır. Ancak söz konusu İstanbul, Boğaz olunca işler değişiyor.
Açlığın, salgın hastalıkların kol gezdiği, elektrik şebekesi, ulaşım sistemi olmayan ülkelerin temsilcilerini sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en güzel yerlerinden birinde ağırlamak...
Türk hükümeti en az gelişmiş ülkelerin her birinden beş temsilcisini ve de bu ülkelerden birer gazeteciyi konuk etti. Ulaşımları için arabalar tahsis edildi. Gazetecilerin görüntü ihtiyacını TRT sağladı. Konaklamalarından tutun da yemek ihtiyaçları bile karşılanarak Sodexo yemek fişi verildi.
Dünyanın en fakir ülkelerine Türkiye'de açlık menüsü
Gerçi, toplantıların yapıldığı Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde hizmet veren catering firmasının fiyatları dudak uçuklatıyordu. Fakir ülkelerin temsilcilerine 2x30 TL’lik fiş verilmişken pilav üstü dönere 30 TL vermekten de biraz muzdarip oldular.
Gazeteciler ise basın merkezinde faks çekerken sayfa başına 1.5 TL vermek zorunda kaldılar. Bu ülkelerin vatandaşlarının da günde 1 ABD Doları’nın altında gelirle yaşadığını hatırlatmakta fayda var.
Vatandaşları içme suyuna ulaşamayan ülkelerin temsilcilerine İstanbul’da bir hafta çare arandı. Toplantının sonunda minnettarlıklarını sunanlar da vardı, bu toplantının amacına ulaşmaktan uzak olduğunu söyleyenler de. Dünyanın en fakir ülkelerinin sorunlarına kağıt üzerinde çözüm ararken, o gerçeklerden küçük bir kısmı ‘aşı kartları’yla karşımıza çıktı.
Az gelişmiş kategorisindeki ülkelerin 33’ü Sahra Altı Afrika’da, 14’ü ise Asya Pasifik bölgesinde yer alıyor. Haiti ile beraber toplam ülke sayısı 48’i buluyor. Bu coğrafyalar aynı zamanda bulaşıcı hastalıkların da en çok görüldüğü ülkeler.
Konferans kapsamındaki toplantıların çevirilerini dinleyebilmek için kulaklık temin ettiğimiz masalara kimlik bırakıyoruz. Ancak masadaki kimliklerin yarısı nüfuz cüzdanı, pasaport, basın kartıyken diğer yarısında, üzerinde sıtma, hepatit gibi hastalıklar yazan aşı kartları görüyoruz. Bulaşıcı hastalıklarla mücadele hayatlarının merkezinde olan bu insanların hayatında aşı kartlarının da artık kimlik yerine geçecek kadar önemli bir rolü var.
BM'nin Az Gelişmiş Ülkeler Konferans’ı, Samoa, Tuvalu, Vanuatu, Ekvator Ginesi, Angola ve Doğu Timor’u bu ülkeler kategorisinden ‘mezun’ etme hedefiyle sona erdi. Referandum’la ikiye bölünen Sudan’dan yeni bir ülke, Güney Sudan’ın da önümüzdeki aylarda bu listeye eklenmesi bekleniyor.