Dünyanın en büyükleriyle sahnede

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın en büyükleriyle sahnede
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin en eski bale okulu Yıldız Alpar Bale Okulu öğrencileri, dünyanın en iyi bale topluluklarından Pacific Northwest Ballet ile aynı sahneyi paylaşıyor. Hem de Bir Yaz Gecesi Rüyası'nda ve tanınmış Rus koroegraf George Balanchine'in yorumuyla.

Yaşları sekiz ile on üç arasında değişiyor. Saçları sımsıkı topuz yapılmış, pembe mayolu 25 kız çocuğunun hepsi Türkiye'nin en eski bale Yıldız Alpar Bale Okulu'nda öğrenci. Pasific Nortwest Ballet'in (PNB) çalıştırıcısı ve yönetmen yardımcısı Otto Neubert ve kendi öğretmenleri Oya Barbara Karanis ile Aylin Kalem İşcan'ın gözetiminde, AKM'nin deniz gören dans stüdyosunda durmadan prova yapıyorlar. Heyecandan yerlerinde duramıyorlar, çünkü yarın büyük gün, temsil var.

Bir Yaz Gecesi Rüyası

28. Uluslararası Müzik Festivali kapsamında Boeing'in sponsorluğunda bugün ve yarın 21.30'da AKM Büyük Salon'da ‘‘Bir Yaz Gecesi Rüyası’’nı sergileyecek PNB'nin ‘‘rüya perilerini’’ Yıldız Alpar'ın -gözleri buğulanarak izlediği- öğrencileri oynayacak.

PNB'nin prömiyerini 1997 yılında Seattle'da yaptığı gösterinin dekor ve kostümlerini Martin Pakledinaz tasarladı. PNB sanat yönetmeni ve PNB Okulu Direktörü Francia Russell tarafından sahneye konan eser, aşkın ve tesadüf ve zıtlıklarına büyülü bir bakış açısı getiriyor. PNB, Bir Yaz Gecesi Rüyası'nı 1998'de Uluslararası Edinburg Festivali'nde, 1999'daysa İngiltere'deki Sadler's Welles Tiyatrosu'nda sergileyerek büyük beğeni kazandı.

Bütün periler Otto'ya aşık!

Şimdi de İstanbul seyircisinin karşısına çıkacak gösterinin hepsi birbirinden sevimli küçük perileri mayıs ayının son haftasından beri Otto Neubert ile çalışıyor. Alman asıllı olan ve Stuttgart Konservatuarı'nda mezun Nebuert, miniklerin temsil için artık yeterli olduğunu söylemiş ama Yıldız Hanım biraz daha çalışmaları konusunda diretmiş. ‘‘Kendileri farkında değil ama hayatlarının en önemli anlarından birini yaşayacaklar’’ diyor ve ekliyor, ‘‘Zaten kızların hepsi Otto'ya aşık, onunla çalışmaya bayılıyorlar. Otto onlara dokunmadığı zaman uyuyamıyorlar.’’

Küçük profesyoneller

Daha önce PNB'nin başka prodüksiyonları için Vancouver, Hawaii, Washington, Hong Kong ve Edinburg'daki başka küçük perilerle çalışan Neubert bizimkileri diğerleriyle kıyaslamaktan kaçınsa da epeyce başarılı ve hevesli buluyor.

Kendi çocuğu olmayan ama günün birinde olmasını isteyen Neubert'e çocuklarla çalışmanın zorluklarını soruyoruz; ‘‘Onları çocuk olarak görmüyorum, onlar benim için dansçı. Sadece diğerlerinden biraz daha küçük profesyoneller’’ diyor.

t Pacific Northwest Ballet (PNB)

Haberin Devamı

1972'de kurulan ve 1977'den beri Kent Stowell ve Francia Russell tarafından yönetilen PNB Amerika'nın en büyük ve itibarlı beş bale topluluğundan biri. Bünyesinde 50 dansçı bulunan topluluk her yıl Seattle Opera Evi ve turnelerde Eylül'den Haziran'a kadar 100 gösteri gerçekleştiriyor. Topluluğun bünyesindeki bale okulu da ilkokul çağındaki yetenekli çocuklara klasik bale eğitimi sunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!