Güncelleme Tarihi:
Philip Jessup yarışması Uluslararası Hukuk Öğrencileri Derneği (ILSA) tarafından düzenlenen, dünyanın seksenden fazla ülkesinden hukuk fakültelerinin katılım gösterdiği ve 2016 yılında 57.si gerçekleşecek olan dünyanın en köklü farazi dava organizasyonudur.
Organizasyon kapsamında her ülkede ulusal yarışmalar düzenlenmekte ve ulusal yarışmaların galipleri her sene ABD’nin başkenti Washington’da yapılan uluslararası yarışmada ülkelerini temsil etmektedirler. Hem ulusal turnuvalar hem de uluslararası raundlar tamamen İngilizce olarak gerçekleştirilmektedir. (Konuya dair daha ayrıntılı bilgi http://www.ilsa.org/jessuphome adresinden edinilebilir.)
Dünyanın en büyük ve en kapsamlı uluslararası hukuk yarışması olan Philip Jessup’ın bu seneki Türkiye yarışması 27-28 Şubat 2016 tarihlerinde Galatasaray Üniversitesi’nde Avukat Lara Sezerler’in koordinatörlüğünde gerçekleştirildi. Yarışmaya Türkiye’den üniversitemizin yanı sıra Koç, Bahçeşehir, Ankara, İstanbul ve Gediz Üniversiteleri katıldı. Galatasaray Üniversitesi’ni Zeynep Ülkü Kahveci, Yusuf Kumtepe, Tülay Çalışkan, Turan Bayraktar ve Tolga Bayrak’tan oluşan ekip temsil etti.
Final maçını Ankara Üniversitesi ile yapan ve maçı kazanarak Türkiye şampiyonluğunu elde eden Galatasaray Üniversitesi son beş senedir katıldığı yarışmada üçüncü kez Türkiye’yi uluslararası raundlarda temsil etme hakkını kazanarak önemli bir başarıya imza attı.
Galatasaray Üniversitesi en iyi takım seçilmesinin yanı sıra ‘en iyi dava dilekçesi’ ödülünü de kazanarak son beş senenin beşinde de en iyi dava dilekçesi ödülünü kazanan takım olma mutluluğunu da yaşadı.
Galatasaray Üniversitesi takımı bu seneki yarışmaya Yrd. Doç. Dr. Mehmet Karlı, Dr. Bleda Kurtdarcan, Dr. Berk Demirkol ve GSÜ Hukuk Fakültesi 2013 yılı mezunu Selim Can Bilgin’in danışmanlığında hazırlandı.
Konuya dair görüşlerini sorduğumuz Yrd. Doç. Dr. Mehmet Karlı şöyle konuştu:
“Bu başarı tabii ki her şeyden önce Galatasaray Hukuk Fakültesi’nin yüksek öğrenci kalitesinin bir işaretidir. Galatasaray Hukuk Fakültesi kurulduğu günden bu yana Türkiye’nin en yüksek başarı puanı ile öğrenci alan hukuk fakültesi haline gelmiştir.
Bunun yanı sıra Galatasaray Hukuk Fakültesi’nin uluslararası hukuka en çok önem verilen, bu alanda en çok ders verilen fakültelerden biri olmasının da bu başarıda payı büyüktür. Fakültemizde hem Fransızca hem İngilizce olarak birçok uluslararası hukuk dersi verilmektedir. Bu açından bakıldığında Fakültemiz tam anlamıyla üç dilli bir eğitim vermektedir. Değişim programları sayesinde her sene Fakültemizdeki öğrenci nüfusunun nerdeyse dörtte biri yabancı öğrencilerden oluşmaktadır. Mezunlarımızın nerdeyse yarısından fazlası her sene Oxford, Cambridge, Harvard, Yale, NYU, Columbia, Sorbonne, Paris 2 Pantheon-Assas gibi dünyanın en önde gelen hukuk fakültelerine yüksek lisans veya doktora eğitimine gitmektedirler. Bu öğrencilerin büyük çoğunluğu bu eğitimlerini burslar ile yapmaktadırlar.
Tüm bu açılardan bakıldığında Galatasaray’ın bu başarısı bir tesadüf olmaktan çok uzaktır. Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi tam anlamıyla dünya standartlarında bir eğitim vermek, dünyalı bir eğitim vermek için çalışmakta ve başarıları ile bu yönde önemli adımlar attığını görmekten mutluluk duymaktadır. Türkiye’nin hukuk sistemini düzeltmek için Galatasaray gibi dünya standardında eğitim veren Hukuk Fakültelerinin sayısını arttırması gerekmektedir.”
Başarılarına dair görüşlerini aldığımız yarışmayı kazanan öğrenciler ise, “Böyle bir başarıya imza atmak tabii ki gurur verici. Galatasaray açısından bu başarı bir nevi gelenek haline geldi. Bu geleneği sürdürdüğümüz ve Galatasaray’ı en üstte tutmaya devam ettiğimiz için çok mutluyuz. Galatasaray Hukuk Fakültesi, Galatasaray’ın ait olduğu yerde, hukukun şampiyonlar liginde Türkiye’yi temsil edecek. Türkiye’yi Galatasaray olarak temsil etmek bize haklı olarak büyük gurur veriyor” ifadelerini kullandı.