Dünyanın dilinde

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın dilinde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2005 00:00

Çin’den Avustralya’ya, Japonya’dan Amerika’ya dünya, Orhan Pamuk davasını konuşuyor. Hemen hemen tüm haberlerde aynı noktaya değiniliyor: ‘Protestocular yumurtalarla saldırdı. Türkiye ifade özgürlüğü sınavını geçemedi. AB’yle ilişkiler davanın sonucuna bağlı.’

İNGİLİZ BASINI

Daily Telegraph:
Türklerin cezai deliliği. Pamuk, 1 milyon Ermeni ve 30 bin Kürt’ün öldürüldüğünü söylediği için suçlanıyor. Kimse bu konuların can sıkıcı olduğunu reddetmiyor. PKK çok sayıda masum can aldı. Ermeniler soykırım derken, Türkiye ölümlerin tehcirden kaynaklandığını savunuyor. Hangi tarafın haklı olduğu önemli değil. İfade özgürlüğünü suç kapsamına almak paranoyak 3’üncü dünya diktatörlüğüne özgüdür, özgür demokrasiye değil.

The Guardian: Türkiye için en önemli ifade özgürlüğü sınavı olan, dünyanın önde gelen romancılarından Pamuk’un
/images/100/0x0/55eaeae5f018fbb8f89efd04
davası 7 haftalığına ertelendi. Yargıç, zamanla oynadı ve kararı hükümete bıraktı.

The Times: Çirkin protestoların eşliğinde yargıç Pamuk’un duruşmasını erteledi, Türkiye’nin ifade özgürlüğüyle ilgili taahhütleri nedeniyle mahkeme önüne getiren davaya devam edip etmeme kararını hükümete bıraktı. Yaşananlar AB’ye girmeye hazır olduğunu kanıtlamak için uğraşan bir hükümet için utançtır. İngiliz eski bakan Denis MacShane, milliyetçi protestocuları, ‘laik Ayetullah’lar diye tanımlayarak, ‘Türkiye şimdi mahkemede, Avrupa yoluna devam mı etmek istiyor yoksa Doğu’ya mı bakacak karar vermesi gerekiyor’ dedi.

Financial Times: Pamuk davası, siyasi ve diplomatik bir başağrısı sebebi. Davanın ilk günü şiddet gösterilerine sahne oldu.

ALMAN BASINI

Frankfurter Allgemeine Zeitung:
Pamuk’a karşı açılan dava şimdiye kadar Türkiye’de düşünce özgürlüğünün durumu ve AB ile ilişkileri üzerine derin gölge bırakan bir skandaldı. Ancak şimdi bu dava traji komik bir tiyatro eserine dönüşüyor. Çünkü Türk politikacılar bu konuda ülkenin daha fazla zarar görmemesi için yollar arıyor.

Die Welt: Davayı izlemek için gelen AB gözlemcileri bugünü ‘Türkiye için kötü bir gün’ olarak nitelendirdi. Bu davada yaşananlar Türkiye’nin AB üyeliğinin en keskin karşıtlarının Türkiye’de yaşadığını gösterdi.

Süddeutsche Zeitung: Türkiye çok çirkin görüntü sergiledi ve Türkiye’nin imaj sorunu giderek büyüyor. Hükümetin Türkiye’de yazar ve aydınlar hakkında açılan davalara karşı neden bu kadar pasif davrandığı, en ünlü yazarına karşı herkes tarafından takip edilen böyle bir davanın üstesinden gelmeyi niçin bir türlü beceremediği anlaşılamıyor.

Münchner Merkur: Pamuk’a karşı açılan skandal dava Türkiye’nin AB şansını tehlikeye sokuyor. AB Komisyonu davayı pür dikkat izliyor.

Frankfurter Rundschau: Pamuk’a karşı açılan dava AB’ye üye olmak için müzakerelere oturan Türkiye’nin ne kadar reformlara hazır olduğunun bir sınavı aynı zamanda. İngiliz eski Avrupa Bakanı Denis MacShane bu davanın modern bir Avrupa devletine değil, diktatör rejimlere uygun olduğu ve Türkiye’nin dostlarına ağır darbe vurduğu yorumunu yaptı.

İTALYAN BASINI

La Republica: AB ile müzakerelerin tıkanacağından çekinen Türkiye zamana oynuyor. Aşırı milliyetçiler Pamuk’a yumurta, taş ve hakaret yağdırdı.

Libero: Türkiye tarihini sorgularken dayak atmaya davem ediyor. Ermeni soykırımını ifşa eden yazar Orhan Pamuk milliyetçiler tarafından linç edilmek istendi.

Il Giornale: ‘Karşıt düşünceli’Pamuk’un davası ertelendi. Vicdanı kirli Türkler yumurtalı ve sözlü hedef tahtası yaptılar. Türkiye, AB ilişkilerinin çıkmaza girmemesi için zaman kazanarak çözüm arayışına girdi.

ABD BASINI

New York Times:
Türkler Ermeni cinayetlerini gündeme getiren yazarın davasını ertelediler. Davayı izleyen AP parlamenteri Joos Lagendijk, ‘Şimdi sorumluluk hükümetin. Ceza kanunu ifade özgürlüğünü genişletmek için reforme edildi, sınırlamak için değil’ dedi.

Washington Post: Davanın ertelenmesi siyesetin oynadığı rolün altını çizdi. AB delegeleri ve insan hakları eylemcilerine göre, yasalarını AB standartlarına getirme baskısında olan Türk hükümetinin derin mahçubiyetini de uzattı.

Türkiye saçma sapan şeylerle uğraşıyor

İSVEÇ BASINI

Dagens Nyheter:
Türkiye saçma, sapan şeylerle uğraşıyor. Yasal olarak Pamuk’un yargılanmayacağı davada Türkiye kötü puan aldı.

DİĞERLERİ

Scotsman:
Mahkeme girişinde kızgın bir kadın gösterici ‘vatan haini’ diye bağırarak, Pamuk’a plastik dosya ile vurdu.

Amerika’nın Sesi Radyosu: Bazı AB diplomatları protestoculara değil davanın açılmasına şaşırdı. Hükümetin davaya engel olmaması AB yetkililerinde hayal kırıklığına yol açtı.

People’s Daily (Çin): Pamuk’un davası ertelendi. Türkiye’nin girmeye çalıştığı AB, davayı yakından izliyor.

Japan Times (Japonya): Dava kaotik bir ortamda başladı.

SBC TV (Avustralya): Orhan Pamuk davası Türkiye’nin AB yolunda bir engel oluşturacağı kaygılarıyla geçti.

Fransız Sokağı’nda yemek

AVRUPA
Parlamentosu (AP) heyeti önceki gece, yazar Orhan Pamuk ve bazı köşe yazarlarıyla yemekte bir araya geldi. Beyoğlu Fransız Sokağı’nda bulunan Cezayir Lokantası’ndaki yemeğe, AP Türkiye Raportörü Camiel Eurlings başkanlığındaki AP Heyeti ile Murat Belge, Doğan Hızlan, Oral Çalışlar, Cengiz Çandar, Yavuz Baydar ve Ali Bayramoğlu ile Şanar Yurdatapan ve Ferhat Tunç gibi isimler katıldı. Basına kapalı yemeğe gelişinde arkadaşları Pamuk’u kapıda karşıladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!