Güncelleme Tarihi:
Üç aydan beri ‘‘dünyanın akciğeri’’ olarak nitelenen Güney Amerika'daki Yağmur Ormanları'nda
süren korkunç yangın, bir türlü söndürülemiyor. Şu ana kadar Belçika'nın 4 katı büyüklükte bir orman alanı yandı. Küresel ölçüde ekolojik felaketlere neden olması beklenen yangının sönmesi korusunda umutlar, nisan yağmurlarına kaldı.
Amazonlar'da Yağmur Ormanları'nı yutan korkunç yangına karşı dünyanın seyirci kalması, çevrecilerin büyük tepkisine neden oldu. Yangının sönmesi için umutlar nisan ortasında yağması beklenen yağmurlara kalmış durumda. Ancak meteoroloji uzmanları, El Nino nedeniyle altüst olan hava koşullarının nasıl bir seyir izleyeceği konusunda tahmin yürütmenin çok zor olduğunu, yağışların daha da geç yağabileeceğini belirtiyorlar. Olağanüstü kurak bir mevsim geçiren yangın bölgesinde hava sıcaklığı 40 derecenin üzerinde seyrediyor. Venezuela ve Guyana sınırındaki Roraima eyaletinde korkunç alevler, şimdiye kadar 10 milyon hektarlık ormanı yok etti. Nisanda yağmur yağmaz ve yangın devam ederse tüm bölgenin ağaçsız kalacağı söyleniyor.
KIYAMET ALAMETİ
Roraima Valisi Neudo Campos, tüm uyarılarına karşın felaketi umursamayan Brezilya hükümetinden gerekli yardımı alamadıklarını bildirdi. Aylar sonra başkentten gelen Çevre Ajansı yetkilileri, helikopterle yangın bölgesi üzerinde uçarak sadece hasar tespiti yaptılar. Bu arada, büyük çoğunluğu askerlerin oluşturduğu yangın söndürme ekiplerine uzman itfaiyecilerden 180 kişilik bir grup da katıldı. Öte yandan halen Taş Devri uygarlığı düzeyinde yaşayan ve bölgenin gerçek sahipleri olan Yanomami yerlileri, yangını kıyamet alameti olarak değerlendiriyor. Sayıları yaklaşık 9 bini bulan yerlilerin yaşadığı bölge de alevlerin tehdidi altına girdi. Dumanlar yüzünden güneş koyu kızıl bir tona bürünürken Yanomamiler, ayinler yaparak kötü ruhları kovmaya çalışıyorlar ve sık sık yağmur duası yapıyorlar. Yangın, ormandaki vahşi hayvanları da tehdit ediyor. Yüzlerce jaguar, kaplumbağa ve yöreye özgü diğer hayvanların öldüğü sanılıyor.