Dünyanın 100 sesinden biri seçildi

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın 100 sesinden biri seçildi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2011 00:00

Naom Chomsky’den Kofi Annan’a, Jacques Attali’den Ban Ki Mun’a Jose Manuel Barroso’dan Baroness Tessa Blackstone’a, Jose Renato Carvalho’dan Jacques Delors’a uzanan 100 kişilik bir liste.

Haberin Devamı

‘100 Voises / 100 Ses’ ismiyle kitap olarak yayımlanan bu listede Türkiye’den sadece bir isim yer alıyor: Eski YÖK Başkanı Prof. Kemal Gürüz. Uluslararası yüksek öğretim konusunda yaptığı 78 yayınla bu saygın isimlerin arasındaki yerini alan Prof. Gürüz, “Bu 100 kişi, yüksek öğretim alanındaki başarıları ve ortaya koydukları görüş ve vizyonlarıyla 21. yüzyılın ilk on yılında sağlanan gelişmelere ve oluşan yeni yüksek öğretim paradigmasına önemli katkılar yapmış kişiler arasından seçildi” diyor. Ancak seçim, “Her ülkeyi temsilen bir kişi” mantığıyla değil, “yüksek öğretim alanında dünya genelini etkileyen uygulamalar ve yayınlar” temel alınarak yapılıyor.

Bilimsel yaklaşım yok

Konu ile ilgili sorularımızı cevaplandıran Prof. Kemal Gürüz, Türkiye’de yüksek öğretimin bilimsel ölçülerle ele alınmadığını belirterek şunları söylüyor: “Yükseköğretim konusunun ülkemizde de bilimsel yaklaşımla ele alınmasına öncülük ettim. Bu konuda ülkemizde bu tür yaklaşımı benimseyen insan sayısı çok azdır. Bunlar arasında sadece Üstün Ergüder, Gülsün Sağlamer, Ural Akbulut, İsmail Tosun, Engin Ataç, Mustafa Yurtkuran, Öktem Vardar ve İlhan Tekeli’yi sayabiliyorum.”
Dünya genelinde yüksek öğretime harcanan paranın 2 trilyon doları bulduğunu hatırlatan Prof. Gürüz, yüksek öğretim alanında, daha iyi öğrenci ve öğretim elemanlarını çekmek ve daha fazla kaynak alabilmek için amansız bir rekabet sürdüğünü hatırlattı. Türk yüksek öğretim sisteminin ise bir türlü ‘akademik oligarşi’den kurtulamadığını belirten Prof. Gürüz, sözlerini şöyle tamamlıyor: “Türk yüksek öğretim sistemi, akademik oligarşi-devlet bürokrasisi ekseni içine adeta hapsolmuştur. Sistem hızla toplum ve serbest pazar tepe noktası yönünde reforme edilmelidir. Kurumların yapıları ve müfredat programları hızla bu yönde değiştirilmelidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!