Dünyadan yardım yağıyor

Güncelleme Tarihi:

Dünyadan yardım yağıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2011 12:56

Uluslararası Kızıl Haç Federasyonu,Türk Kızılayı'nın Van'daki 50 bin depremzedeye yardım çalışmalarına destek olmak adına 10 milyon İsviçre Frangı (11.4 milyon dolar) değerinde bağış istedi.

Haberin Devamı

Kızıl Haç Federasyonu'ndan yapılan açıklamada Pazar günü Van'da yaşanan 7.2 büyüklüğündeki depremden dolayısıyla, binlerce kişinin dondurucu hava koşullarında evsiz kaldığı belirtildi.

Cenevre merkezli örgüt çağrısında prefabrik konut, çadır, battaniye, giysi ve uyku tulumu ihtiyacına dikkat çekildi.

Federasyonun çağrısından önce harekete geçen bazı ülkelerin ekipleri ise Van'daki çalışmalarına başladı. 

 

Van'da 2 bin kişilik çadır kent kurma kararı alan Belçika, 14 kişilik yardım ekibini Türkiye'ye gönderdi. Türkiye'nin Brüksel Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Korkut Tufan tarafından Brüksel havaalanından uğurlanan BelFast adlı yardım ekibi, çalışmalarını 7-8 günde tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

Haberin Devamı


Isı yalıtımı, mutfak, ısıtma ve plastik zemin gibi gelişmiş imkanlara sahip çadırlarla kışın yaklaştığı bir dönemde depremde evini kaybedenlere geçici barınma imkanı sağlanacak.


Bu arada Belçika Flaman bölge hükümeti, Kızılay ve Kızılhaç aracılığıyla kullanılmak üzere Türkiye'ye 150 bin euro yardım gönderme kararı aldı.

 

İRLANDA’DAN YARDIM AÇIKLAMASI


İrlanda, Van'daki depremzedelere çadır ve battaniye yardımında bulunacağını açıkladı.


İrlanda'nın ticaret ve kalkınmadan sorumlu Devlet Bakanı John O'Sullivan, yaptığı yazılı açıklamada, İrlanda Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı'nın Irish Aid programı aracılığıyla Türkiye'ye 600 büyük çadır ve 3000 battaniye gönderileceğini bildirdi.


Irish Aid'in Dubai'deki insani yardım malzemesi stoklarında bulunan çadır ve battaniyelerin Birleşmiş Milletler tarafından Türkiye'ye ulaştırılacağını belirten O'Sullivan, İrlanda'nın Ankara Büyükelçiliği yetkililerinin konuyla yakından ilgilendiğini ve Türk makamlarıyla iletişim halinde olduklarını da kaydetti.

 

İNGİLTERE DE ÇADIR GÖNDERİYOR

 

İngiltere deprem yardımı çerçevesinde Türkiye'ye 5 bin 500 kişiye hizmet edecek 1144 adet kışlık çadır ve insani yardım uzmanı gönderiyor.

 

Haberin Devamı

İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, bu hafta Türkiye'yi ziyaret eden İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May'in son yaptığı açıklamada, ülkesinin Türkiye'deki depremde evleri yıkılan 5 bin 500'ün üzerinde depremzedeye çadır yardımı yapacağını belirttiği bildirildi.

 

ALMANYA HAREKETE GEÇTİ

 

Almanya Federal Hükümeti İnsan Hakları Politikası ve İnsani YardımSorumlusu Markus Löning, “Türkiye’nin yardım çağrısına cevap olarak 500 çadır, 2500 battaniye ve 14 çadır radyatörünü en kısa zamanda deprem bölgesine göndereceklerini” açıkladı.

 

Löning, yardımın ulaştırılması sorumluluğunu Alman Kızılhaç’ının üstleneceğini belirtirken, yapılacak yardımlar için hükümetin 360 bin euro ayırdığı bilgisi verildi.

Haberin Devamı

RUSYA'DAN İKİ UÇAK DOLUSU YARDIM

Rusya da, Van'da meydana gelen deprem nedeniyle Türkiye için yardım taşıyan iki uçak hazırladığını bildirdi.    

Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, Van'daki yıkıcı depremden sonra Rusya Federasyonu'nun Türkiye Cumhuriyeti'nin dost halkına hemen  yardım teklif eden ülkelerden biri olduğu belirtildi.

Türk tarafının başvurusu doğrultusunda Rusya'nın bugün depremde yaralanan  Türk vatandaşları için maddi yardımı taşıyan Rusya Federasyonu Afet ve Acil  Durumlar Bakanlığına ait bir uçak gönderdiği belirtilerek, yarın da ikinci uçağın yollanacağı ifade edildi.

ERMENİSTAN BU AKŞAM UÇAK KALDIRIYOR

Ermenistan Acil Durum Bakanlığı ise Van’a bir uçakla 40 tonluk acil yardım malzemesi göndereceğini duyurdu.

 

Haberin Devamı

Bakanlıktan yapılan açıklamada uçakta çadır, uyku tulumu ve battaniye gibi malzemeler bulunduğu ifade edildi.

 

Ermenistan’ın uçağı bugün akşam saatlerinde yola çıkacak.

 

MACARİSTAN'DAN EKİP

 

Macaristan Afet Kurtarma Kurumu, Van'daki deprem sonrası çalışmalar için Türkiye'ye 12 kişiden oluşan özel bir ekip göndereceğini açıkladı. Bir kaç gün içinde Van'da olmaları beklenen ekipte deprem özel kurtarma görevlilerinin yer aldığı bildirildi.

 

Ayrıca, Hollanda hükümeti deprem bölgesine 500 bin evro değerinde çadır yardımı yapacağını açıkladı. Açıklamada, Hollanda hükümeti ve halkı adına, Kraliçe Beatrix, Başbakan Mark Rutte ve Dışişleri Bakanı Uri Rosenthal'in, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na taziye mesajlarını ilettiği de belirtildi.




       

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!