Dünyadaki suyun kaynağı kuyruklu yıldızlar olabilir

Güncelleme Tarihi:

Dünyadaki suyun kaynağı kuyruklu yıldızlar olabilir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2011 13:49

Gök bilimciler, üzerinde okyanus benzeri su kaynağı bulunan kuyruklu yıldız keşfetti.

Haberin Devamı

Bu keşif, göktaşlarının Dünya'da bulunan suyun asıl kaynaklarından biri olduğu yönündeki teoriyi kuvvetlendirdi.

 

HARTLEY 2 KUYRUKLUYILDIZI / FOTO GALERİ

 

Bilim insanlarına göre, dünyanın oluşumu sırasındaki yoğun ısı nedeniyle gezegendeki ilk sular buharlaştı ve ancak 8 milyon yıl sonra okyanuslar oluşabildi. Bugüne kadar cevabı bulunamayan soru ise, hayatın kaynağı olan suyun nereden geldiğiydi.

 

Mevcut teoriler, dünya üzerindeki suyun en fazla yüzde 10'unun kaynağının kuyruklu yıldızlar olduğunu işaret ediyordu. 

 

Ancak Almanya'daki Max Planck Enstitüsü'nde görevli bilim insanlarının bugün açıklanan son araştırması, 103P/Hartley 2 adı verilen kuyruklu yıldızdaki buzda bulunan kimyasal bileşimin, dünyadaki deniz suyu ile neredeyse aynı olduğunu ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

 

Hershel Uzay Gözlemevindeki kızılötesi araçları kullanarak Hartley 2 adlı kuyruklu yıldızı inceleyen bilim insanları, bu buluşun kendileri için büyük bir sürpriz olduğunu söyledi.

 

DÜNYA KURU VE SOĞUKTU

Neptün gezegenini arkasında bulunan Kuiper kuşağından gelen Hartley 2 kuyruklu yıldızının, yine aynı bölgeden gelen diğer gökcisimleri gibi Dünya’daki suyu oluşturduğu tahmin ediliyor.

 

Max Planck Enstitüsü’nden Katlenburg-Lindau, “Dünya ilk oluştuğunda o kadar sıcaktı ki uçucu maddeler uzaya çıktı ve geride soğuk, kuru topraklar kaldı… Bu yüzden su ve diğer uçucu maddelerin daha sonraki dönemlerde Dünya’da oluşmuş olması lazım” dedi.

 

Bu keşif, taş ve buzdan oluşan kuyruklu yıldızların, dünyadaki suyun asıl kaynağı olduğu teorisini güçlendirdi. Daha önceki teoriler, dünyanın ilk halindeki suyun kaynağının daha çok asteroitler olduğunu savunuyordu.

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!