Güncelleme Tarihi:
Kanada, Avustralya, Endonezya, Kolombiya ve Güney Afrika’nın limanlarında, sayısız gemi Çin’e kömür taşımak için sıraya giriyor. Çin, bu değişimle kömür ihracatçısı konumundan en önde gelen kömür ithalatçılarından birine dönüşüyor.
Çin’in artan kömür talebi karşısında, Pekin’e Kanada üzerinden kömür gönderen ABD de kömür ithalatında kullanılan liman ve maden sayısını artırıyor. Dahası, dünyanın çevresel konularda en hassas bölgelerinin kömür ihracatının merkezine oturması iş dünyasıyla çevresel hedefler arasında sorun oluşturacağa benziyor.
ABD’de son birkaç yılda 139 kömür santralinin kapanmasına katkıda bulunan Sierra Club örgütü sözcüsü David Graham Caso, ABD’de kömür ihracatı ve kullanımının artmasının bugüne kadar gösterdikleri tüm çabaların altını oyduğunu belirtti. Avustralya Başbakanı Julia Gillard ise göreve geldiğinde karbon yayılımına kısıtlama getireceklerini açıklamıştı. Ancak bu yıl içinde bir Avustralya şirketi Çin ile 60 milyar dolarlık kömür ihracatı anlaşması yaptı.
Avustralya tarihinin en büyük kömür ihracatı anlaşmasına imza atarken, uzmanlar yaşanan bu gelişmeleri karbon yayılım standartlarına bağlıyor. Buna göre kömürün nerede çıkarıldığından çok, nerede yakıldığına odaklandığı için, birçok ülke iş imkanı yaratmak adına Çin’e kömür ihracatı yapmak için sıraya girmiş durumda.
Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet