Dünyada ‘güvenli’ kürtaja onay

Güncelleme Tarihi:

Dünyada ‘güvenli’ kürtaja onay
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2012 00:00

Dünyadaki uygulamalarda hamileliğin kürtajla sonlandırılmasında kişinin rızası en önemli unsur. Tecavüz, bebeğin özürlü olması, anne adayının hayati tehlikesi, ekonomik durumun kötülüğü gibi durumlarda kürtaja izin var. Kürtajın tam teşekküllü hastanede uzmanlar eşliğinde yapılması ise şart.

Haberin Devamı

Aile izni bile istenmiyor
FRANSA

Fransa’da her yıl ortalama 220 bin kadın kürtaj yaptırıyor. Her yıl 750-800 bin doğumun gerçekleştiği Fransa AB’nin en doğurgan ülkesi. Her 4 gebelikten birisi kürtajla sonuçlanıyor. 1975’ten bu yana Fransa’da kürtaj serbest. 2001 yılında yapılan değişikliklerle de kürtaj süresi 10 haftadan 12 haftaya çıkarıldı. Ayrıca 18 yaşından küçüklerin kürtaj yaptırması için ailenin izin şartı kaldırıldı. Reşit olmayanlar yanında bir yetişkin ile kürtaj yaptırabiliyor. Genç yaşta hamileliğin önlenmesi için doğum kontrol hapları bedava dağıtılıyor. Okullarda doğum kontrol ve cinsellik dersleri veriliyor. Fransa’da sadece aşırı sağ Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen, kürtajın sınırlandırılmasını savunmuştu.

Eskiden ağır suçtu
İTALYA

Haberin Devamı

Katolik dünyasının merkezi Vatikan’a evsahipliği yapan İtalya’da kürtaj 1978’e dek hem yasak hem de günah sayılıyordu. Hatta kürtaj yaptıran kadın için 7-12 yıl, hekim ya da sağlık görevlisi için 1-4 yıl, teşvik eden üçüncü bir kişi için de 6 ay-2 yıl hapis cezası öngörülüyordu. 1978’de bir referandumla kabul edilen kürtaj için günümüzde, “Anne adayının yaşamının tehlikede olması”, “Cenin bozukluğu”, “Tecavüz”, “Ekonomik durum ve bebeğe bakamama riski”, “Zihinsel sağlıksızlık”, “Annenin psikolojik sağlık sorunu olması” ve “Doğacak bebeğin özürlü olduğunun saptanması” gibi koşullarda kürtaj uygulanıyor. Ancak ilk 90 günde, o da sağlık kurulunun özel izni ile yapılabiliyor.

24 haftaya kadar izin var
YUNANİSTAN

Yunanistan’da 1986 yılında Ceza Kanunu’nun 304’üncü maddesinde yapılan değişiklikle kürtaj hamilenin rızası, tam teçhizatlı bir hastanede yapılması, jinekolog ve anestezi uzmanının hazır bulunmaları kaydıyla yapılabiliyor. İlk 12 hafta içinde kürtaj yapılabiliyor. Ancak gebelik eğer tecavüz, reşit olmayan kızı kandırma, mukavemet gösteremeyecek durumda olan kadın ya da yakın akraba ilişkisi sonucu olmuşsa süre 19 haftaya çıkıyor. Embriyonun ciddi anormallikler göstermesi halinde ise bu süre 24 haftaya çıkıyor. Hamile kadının hayatı için ciddi tehlike olması veya bebeğin çok ciddi sağlık sorunlarıyla dünyaya geleceğinin kanıtlanması halinde hiçbir zaman sınırı olmadan kürtaj yapılabiliyor. Yunanistan Kilisesi kürtaja karşı. Ancak olağanüstü durumlarda dini açıdan da buna izin veriyor.

Haberin Devamı

14 haftaya kadar serbest
ALMANYA

Kürtaj, Almanya’da da yasalarla belirlenmiş durumda. Alman yasalarına göre hamileliğin ilk 14 haftasında ilgililerin ve tıp uzmanlarının onayıyla gerçekleşen çocuk aldırma serbest. Ancak kürtaj yaptırmak isteyen kişi, sağlık sorunları, sosyal durum ve psikolojik konular gibi geçerli bir neden göstererek ispatlamak zorunda. Almanya’daki kürtajların yüzde 98’i bu dönemde gerçekleşiyor. Daha sonraki dönemlerdeki çocuk aldırmalar ise anne ve bebeğin ciddi sağlık sorunları ile karşılaşma durumunda mümkün olabiliyor.  Tecavüz sonucu ortaya çıkan hamilelikte kürtaj, 14’üncü haftadan sonra kişinin isteği olsa bile yasalarla yasaklanmış durumda. İstatistiklere göre bu ülkede toplam hamileliklerin yüzde 14’ü kürtajla sonlanıyor. 2011 rakamlarına göre Almanya’da yaklaşık 109 bin kürtaj olayı gerçekleşti.

Haberin Devamı

Hafta tartışılıyor
ABD

ABD’de kürtaj Yüksek Mahkeme kararı gereği federal bir hak olsa da, Güney Carolina gibi bazı eyaletler zaman zaman kürtajı tecavüz ve ensest gibi durumlar dışında yasaklayan düzenlemeler yapmaya çalışıyorlar. Ancak bu düzenlemeler sonrasında ya referandumla halk ya da eyaletlerin yasama organları tarafından iptal ediliyor. Kadının kürtaj hakkını savunanların “seçme yanlısı” (pro-choice), kürtaja karşı çıkanların ise “yaşam yanlısı” (pro-life) olarak adlandırıldığı tartışmada son yıllarda eyaletler arasında farklılık gösteren mesele ise kürtajın ne zamandan itibaren yasak olacağı konusu. Yüksek Mahkeme’nin 1973 kararında kürtaj için limit, bebeğin anne karnının dışında yaşayabileceği aşamaya gelmesi. Bu da 28 hafta, hatta 24 hafta olarak belirtiliyor. Son iki yıldır ABD’de önce Nebraska Eyaleti ardından Idaho, Indiana, Kansas, Oklahoma ve Alabama gibi tutucu eyaletlerin aldığı kararların ardından ise bu sınır 20 haftaya düşürülüyor. Ancak bunun Yüksek Mahkeme kararının bir ihlali olup olmadığı tartışılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!