Güncelleme Tarihi:
Binyıl Kalkınma Hedefleri, 2000 yılında düzenlenen Binyıl Zirvesi’nde bir araya gelen 189 BM üyesi ülke tarafından Binyıl Bildirgesi temelinde açlık ile savaşmak, herkes için evrensel ilköğretim sağlamak, kadını güçlendirmek ve cinsiyet eşitliği sağlamak, çocuk ölümlerini azaltmak, anne sağlığı için çalışmalarda bulunmak, HIV/AIDS gibi hastalıklarla mücadele etmek, çevresel sürdürülebilirliği sağlamak ve küresel ortaklık-işbirliğini sağlamak olarak sekiz başlık altında toplanmıştır.
Binyıl Bildirgesi’ne taraf üye ülke ve uluslararası kuruluşlar, binyıl kalkınma hedeflerine küresel olarak erişme hususunda kendilerine düşen görevi yapmayı taahhüt etmişlerdir. Bu taahhüt, uluslararası işbirliğini geliştirerek hem ülkelerin kendi gelişmelerini üstlenmeleri yanı sıra donör ülke ve uluslararası kurumların ihtiyaç sahibi ülkelere finansman kolaylıkları sağlamayı öngörmektedir.
MUNTR BİR İLKE İMZA ATIYOR
50 kişilik özel komitede bir araya gelecek olan her bir katılımcı, temsil edecekleri ülkenin devlet başkanı rolü ile sorunlara çözüm ararken farklı BM organlarını temsilen sunumlar hazırlayacaklar, konferans sonunda ise alınacak ortak kararlar bir bildirgede toplanacaktır.
Komitenin en heyecan verici detayı ise şüphesiz, Birleşmiş Milletler bünyesinde en son 2008 yılında uygulanan bu prosedürün, dünyadaki tüm Model Birleşmiş Milletler Konferansları arasında ilk kez MUNTR’da uygulanacak olması.
Özel Komitelerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Özge Öğütçü Binyıl Kalkınma Hedefleri ile ilgili tartışmalardan beklentilerini şöyle ifade etti:
“En çetin tartışmalar açlık ve yoksulluk, çevre ve cinsiyet eşitliği konusunda olacaktır, zira bu konular dünyada halen çözüme ulaşılmakta en çok zorlanılan hedeflerdir.
“Olası kritik tartışmalar, kimi devlet temsilcilerinin gelişmiş ülkelerden daha fazla maddi destek istediği noktalarda karşımıza çıkabilir. Pek çok diğer komitede de görüldüğü, bir Çin delegesi ile Amerika Birleşik Devletleri delegesinin uzlaşması için uzun bir müzakere süreci gerekebilir.
“Diğer taraftan, kalkınmakta olan ülkelerin bazıları Binyıl Kalkınma Hedefleri doğrultusunda hedeflerine ulaşmak için gerekli olan programları ulusal kalkınma stratejilerine dahil etmekte eksik kalabilirler.”
AMAÇ İNSANLARIN HAKLARINI YERİNE GETİRMEK
Delegelerin Binyıl Kalkınma Hedefleri’nde ele alınan konuların tümünün amacının aslında insanların en doğal haklarını yerine getirmek ve sağlamak mücadelesi olduğunu hatırlatan Öğütçü, “Demokratik yönetim sistemleri ve küresel işbirliği bu hedeflere ulaşmak için sağlanması gereken en temel gereksinimlerdir. BM ilgili devletler ve bu hedeflere ulaşım arasında bir yön gösterici, köprü olarak işlevini yerine getirmeye çalışmaktadır. Akademik ekip olarak bizim katılımcılardan beklentimiz de BM’nin süreçlerini ve işleyişini doğru bir biçimde benimseyerek uzlaşmacı bir tavır takınmalarıdır” dedi.
Bu ilk heyecanı MUNTR ekibi ile birlikte tatmak isteyenler başvurularını http://www.muntr.org adresinden yapabilirler.
Zeynep GÜRCAN
MUNTR 2011 Medya Direktörü