Güncelleme Tarihi:
BUNDAN tam 35 yıl önce dün, yani 5 Eylül 1977’de Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın uzaya fırlattığı ‘Voyager 1’, Güneş Sistemi’ne veda ederek “diğer tarafa” geçen ilk insan yapımı cisim olacak. Voyager 1’in yıldızlararasındaki boşluğa ne zaman ulaşacağı kesin olarak bilinmese de, bilim adamları, uzay aracının Güneş Sistemi ile yıldızlararası uzay arasındaki sınıra çok yakın olduğunu, diğer tarafa geçişinin de, ardında bıraktığı zamana oranla ‘sadece 1 adım’ sayılabilecek günler ve aylar sürebileceğini belirtti. Güneş Sistemi’nin dışına çıkıp yıldızlararası boşluğa açılmasıyla birlikte, Voyager 1 ve taşıdığı, bir altın plak üzerine kayıtlı ‘uzaylılara mesaj’, Dünya gezegenine en uzak dünya malı cisim olacak.
‘Tüm dünya’ içinde
Voyager projesinin bilimsel sorumlusu Ed Stone da, heyecanlarını, “Güneş Sistemi’nin dışında neler olduğunu görmek için sabırsızlanıyoruz” sözleriyle paylaştı. 35 yıl öncenin teknolojik imkanlarıyla, 1977 yılında fırlatılırken kainatın çetin şartlarına ne kadar dayanacakları bilinmeyen Voyager 1 ve Voyager 2, insanlık tarihinin en uzun süre hizmet veren ve uzayda en uzağa giden araçları oldu. NASA, Voyager uzay araçlarında bulunan Altın Plaklar’ın fotoğraflarını da yayınladı. ‘Altın Plak’, olası dünya dışı gelişmiş yaşam formlarının ya da çok uzak gelecekte yine insanoğlunun bulması halinde, dünya ile ilgili bilgilerin öğrenilebilmesi amacıyla Voyager uzay araçlarına yerleştirildi. Altın plakta 55 farklı dilden müzikler, şarkılar, Dünya’dan 115 görüntü var.
Altın plakta neler var
İKİILİ kod, plağı döndürecek uygun hızı tanımlıyor. (Bir tura karşılık 3.6 saniye) Plağın bir turu, hidrojen atomunun temel geçiş süresi olan saniyenin 0.70 milyarda birine karşılık gelen zaman birimi cinsinden yazılmıştır.
Plağın çalınması için gerekli şema uzay aracının üzerine çizili:
- Kaydın görüntüsünün grafikli planı
- Plağın yükseklik görüntüsü
- Kaydın yükseklik görüntüsü
(Çalma zamanı bir taraf= yaklaşık 1 saat)
Güneş sisteminin yeri 14 pulsar referans alınarak belirtildi.
Kayıtta bulunan video sinyallerinin dalga boyutlarının genel görüntüsü:
- İkili kod taramanın zamanını gösteriyor (8 milisaniye).
- Tarama tetikleyicisi.
Video görüntüsü taramanın yönünü gösteriyor.
- İkili kod her tarama hareketinin zamanını gösteriyor.
- Kod düzenli çözüldüyse ilk görüntü daire içinde görülüyor.
Bu diyagram iki çember hidrojen atomunun en düşük iki durumunu gösteriyor.
Noktalı dikey çizgiler proton ve elektronun dönme hareketini gösteriyor.
Bu durumlardan birinden diğerine geçiş süresi, tüm kapak diyagramlarında ve kod çözüm resimlerinde kullanılan temel zaman referansını sağlıyor.