Dünya ticareti için çok önemli hamle

Güncelleme Tarihi:

Dünya ticareti için çok önemli hamle
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2010 15:09

ABD Hazinesi'nin, Çin'in para biriminde manipülasyon yapıp yapmadığını ortaya koyacak olan raporunu geciktirmesi, iki ülke arasındaki sorunun diplomatik yollardan çözülmesine yönelik umudu artırıyor.

Haberin Devamı

ABD, baskıdan ziyade diplomatik bir çözümün daha etkili olacağı düşüncesiyle Çin’in kur manipülatörü olarak göstereceği raporu daha sonra yayımlamaya karar verdi.   

         

Başkan Barack Obama’nın Ulusal Ekonomi Konseyi Başkanı Larry Summers, Pazar günü ABC kanalına verdiği röportajda, Hazine Bakanlığı’nın Çin’i kur manipülatörü olarak göstereceği raporun ertelemesinin, “uluslararası ekonomik diyaloglarının bir parçası” olduğunu söyledi.     

 

Summers, “Hazine Bakanı Timothy Geithner’ın doğru olduğunu düşündüğüm kararına göre, raporu ABD Kongresi’ne, önümüzdeki günlerde gerçekleşecek toplantılardan sonra sunacağız. Aralarında G20’nin önemli ekonomik güçlerinin de bulunduğu liderlerle yapılacak toplantılar ve Başkan Obama ile Çin Devlet Başkanı Hu Jintao’nun yapacağı görüşmelerden sonra, bu raporu daha etkili bir şekilde tartışabiliriz” dedi.

 

Haberin Devamı

Geithner da daha öncesinde ABD’li ve Çinli liderlerin yapacağı görüşmelerin, ABD’nin kendi çıkarlarını sağlaması adına en iyi fırsatı sunduğuna dikkat çekmişti.

 

Hazine Bakanı, raporun ne zaman yayımlanacağından bahsetmedi ve gelecek aylarda sadece diplomatik kanallara odaklanacaklarını söyledi.      

 

Diğer yandan, ABD Hazine Bakanlığı Çin’i kur manipülatörü olarak gösterilmesi, Asya devine karşı cezalandırmaya yönelik yaptırım sürecini de başlatabilir.   

 

ELEŞTİRİYE DEVAM

Hem Geithner hem de Summers, diplomasinin gerekliliğine vurgu yaptı ve peş peşe yaptıkları açıklamalarda Çin’in ticaret ve döviz politikalarını eleştirdi.

 

Geithner, “Çin büyük oranda döviz kuruna müdahale ederek, yuanın aynı değerde kalmasını sağlıyor. Bununla birlikte, Çin’in esnek olmayan döviz kuru, gelişmekte olan diğer ülkelerin para birimlerini güçlenmesine izin verme sürecini de zorlaştırıyor” dedi.

 

Haberin Devamı

Asya devi son yaşanan küresel krizde ekonomisinin motoru olan ihracatı güçlü tutmak için dolar/yuan paritesini 6.8 seviyesinde sabit tutuyor. Ancak Pekin yönetimi, bu politikası nedeniyle başta ABD  olmak üzere birçok ülke tarafından dünya ticaret dengesini bozmakla suçlanıyor.
 

Hazine Bakanı aynı zamanda, “Çin’in daha piyasa odaklı bir döviz kuru benimsemesi, küresel ekonomide dengelerin yerine oturması için gerekli bir adım” diye konuştu.

 

Summers ise büyük ticaret fazlasına sahip Çin ve diğer ülkelerin, ithalatta son çare olarak ABD’ye güvenmeleri çok yanlış” dedi.

 

Açıklamalar tam da Pekin’in yuanı dolar karşısında güçlenmesine izin verilmesine yönelik sözlerin sarf edildiği yapıldığı bir zamanda geldi.

 

Haberin Devamı

Diğer yandan Çin, 2005 ile küresel finansal krizin patlak verdiği 2008 yılları arasında yuanın dolar karşısında yüzde 20 oranında değerlenmesine izin vermişti. Ancak o tarihten bu yana yuan dolar karşısında hemen hemen aynı seviyede bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!