Güncelleme Tarihi:
Bu yıl 29'uncusu gerçekleştirilecek olan Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'ne katılacak dünyaca ünlü sanatçılar, ekonomik kriz nedeniyle ücretlerinin bir kısmını bağışladı.
‘‘Bu festival yaşamalı’’ diyerek bağış yapan sanatçılar arasında Jan Garbarek, İngiliz Barok Solistleri, Monteverdi Korosu, Şef John Eliot Gardiner ve Pekinel Kardeşler de var.
Yaşanan ekonomik krize rağmen İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın düzenlediği festivaller bu yıl en parlak programlarla izleyici karşısına çıkmaya devam ediyor. Festival programlarının aksamamasında davet edilen sanatçıların da büyük katkıları var.
9 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 29. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'ne davet edilen sanatçılar, ekonomik krizin festivale gölge düşürmemesi için alacakları ücretlerde büyük indirimler yaptılar.
Bu yılki Müzik Festivali'nin programının açıklanması için dün sabah The Marmara Oteli'nde yapılan basın toplantısına Vakıf Başkanı Şakir Eczacıbaşı, festivalin ana sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Vakıf Genel Müdürü Prof. Ersin Onay ve Müzik Festivali Yönetmeni Ahmet Erenli katıldı.
BİENAL'E 1 MİLYON DOLAR
Şakir Eczacıbaşı yaptığı konuşmada, ekonomik krize rağmen en parlak festivallerini gerçekleştirdiklerini, Film Festivali'nde bu yıl izleyici rekoru kırıldığını söyledi. Eczacıbaşı ayrıca bu yıl yapılacak İstanbul Bienali'ne yurt dışından 1 milyon dolarlık bir destek geldiğini, bunun ancak onda birini yurt içinden sağladıklarını da sözlerine ekledi.
SANAT, LÜKS DEĞİLDİR
Bülent Eczacıbaşı da krize rağmen sanata destek vermelerinin nedenini şöyle açıkladı:
‘‘Sanat, lüks tüketime yönelik bir faaliyet değildir. Sanat, bir toplumun temel gıdasıdır. O nedenle her dönemde, ama özellikle sıkıntılı dönemlerde, toplumun manevi bünyesini kuvetlendirmek için, kültür ve sanat etkinliklerine ihtiyaç olduğuna inanıyoruz.’’
Festivalin yıldızları
İngiliz Barok Solistleri ve Monteverdi Korosu. Şef:John Eliot Gardiner
Günümüzün en çok olumlu eleştiri alan şeflerinden biri. Özellikle Handel'in Mesih Oratoryosu parçası birçok ödül aldı. Hemen hemen doldurduğu bütün CD'ler başarı kazandı. Son olarak Mozart operalarını doldurdu.
Santa Cecilia Ulusal Akademisi Orkestra ve Korosu. Şef:Paolo Olmi.
Santa Cecilia Ulusal Akademisi, bir müzikçinin yaşamında önemli biyografik dipnottur. Özellikle bagetlerin bageti diye nitelendirilen Franco Ferrkera'nın öğrencisi olması şeflik kariyerindeki öneminin bir belgesi.
Joshua Bell, keman-Simon Mulligan,piyano.
Kemanın harika çocuğudaha 14 yaşında iken
ünlü şef Riccardo Mutti yönetimindeki Phladelphia Orkestrası'yla çaldı.
Capitole de Toulouse Ulasal Orkestrası-Şef:Michael Plasson. Güher ve Süher Pekinel iki piyano.
Michael Plasson'un şefliğinde birinci sınıf orkestralar arasındoa yer alan ödüllü bir topluluk. Pekineller daha önce CD yaptıkları parçaları seslendirecekler.
Alban Berg Dörtlüsü.
Oda müziği sevenler için gerçek bir müzik yöleni.
Verdi Yılında Verdi'yi anmak
Milano La Scala Tiyatrosu Orksetra ve Korosu'nu Riccardo Muitti yönetecek. Müzikseverlerin çok yakından tanıdığı şef, Verdi'nin eserlerini seslendirecek. Bundan iyi bir seçim olamaz.
Mahur-A.Şenol Filiz - Birol Yayla
1850-1950 dönemi saz müziğini sunacaklar.
Bu yıl ana teması İtalya olan ve 100. doğum yılında Guiseppe Verdi'nin anılacağı festivalin biletleri 26 Mayıs Cumartesi günününden itibaren BİLETİX gişelerinde satılmaya başlanacak.