ANKA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2008 21:39
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İslam ülkelerinin dünyanın karşı karşıya bulunduğu sorunlardan en fazla etkilenen grubu teşkil ettiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) üyesi ülkelerin büyükelçilerine Çankaya Köşkünde iftar yemeği verdi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iftar öncesi yaptığı konuşmada İslam ülkelerinin, dünyanın karşı karşıya bulunduğu sorunlardan izole değil bunlardan en fazla etkilenen grup olduğunu ifade ederek, “Ancak İslam ülkeleri aynı zamanda dünyada barış, refah ve uyuma aktif katkıda bulunma potansiyeline sahiptir. Uluslararası toplum ve dünyanın böyle bir katkıya ihtiyacı vardır” dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, "Filistin meselesinin odağında yer aldığı Orta Doğu'daki ihtilaflar, dünyada barış ve istikrarını da etkileyen kronik niteliğini sürdürmektedir" diyerek, bütün bu sorunların tek tek çözüm yollarını bulma çabalarının sürmesini istedi.
Bölgede yeni güvenlik ve işbirliği mekanizmalarının, güven arttırıcı önlemlerin ve kriz önleme yöntemlerinin tesis edilmesinin de ayrı ayrı çözümlerin kalıcı hale gelmesine katkıda bulunacağına inandığını belirten Gül, bu yöndeki bütünsel, dışlayıcı olmayan ve ortak düzenlemeler üzerinde ciddi biçimde düşünmenin zamanının geldiğini söyledi.
Gül, şöyle konuştu:
“Ancak günümüzde bu potansiyelin ve imkanların yeterince kullanılmakta olduğunu söylemek mümkün değildir. İslam dünyasının henüz çözemediği derin iç sorunlar ve kronik ihtilaflar, böyle bir rolü yeterince oynamasına ne yazık ki mani olmaktadır. Ancak iyimser olmamızı gerektiren gelişmeler de yok değildir. Bahsettiğim engellerin ortadan kaldırılması için ciddi gayretler gösterilmektedir. Başta İKÖ, Arap Ligi, Ekonomik İşbirliği Örgütü ve Körfez İşbirliği Konseyi olmak üzere çeşitli forumlarda İslam ülkelerinin sorunları yine bu ülkelerin kendilerince açık yüreklilikle ciddi biçimde irdelenmeye, çözüm yolları aranmaya başlanmıştır. Bölgesel, ikili veya iç ihtilafların çözümü için çeşitli İslam ülkeleri, liderleri veya kuruluşları yorulmaksızın cesur girişimlerde bulunmaktadırlar. Diğer yandan, ulusal planda ise İslam dünyasında her ülke kendi koşullarında ekonomik-sosyal reformları tecrübe etmekte, demokrasi, insan hakları ve kadın-erkek eşitliği alanlarında ilerlemeler kaydetmektedir.”
Gül, konuk elçilerin ve halklarının Ramazan Bayramını da kutladı. İftar yemeğine 70'e yakın ülkenin büyükelçileri, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan ve bazı diplomatlar katıldı.
Cumhurbaşkanı Gül konuklarını ile tek tek tokalaşarak karşıladı. Gül ile Tacikistan, Irak, Türkmenistan, Pakistan, Azerbaycan, Ürdün ve Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçileri ise aynı masada oturdu.
İftar menüsünde davetlilere yuvalama çorbası, zeytinyağlı kabak çiçeği dolması, perde pilavı ile incik, mevsim salatası, dondurma ve şeftali tatlısı ikram edildi.