Güncelleme Tarihi:
Ödüllü gazeteciler Şener ve Şık'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda basın mensubunun yargılandığı davanın dünkü duruşması, uluslararası haber ajanslarının yanı sıra CNN, New York Times ve Financial Times gibi saygın yayın organları tarafından da izlendi.
Yabancı yayın organları, Türkiye'deki basın ve ifade özgürlüğü açısından bir sınav olarak görülen davadaki tahliye kararlarının, uluslararası kamuoyundaki eleştirilerin giderek artmasının ardından geldiğine dikkat çekti.
Tutuklu gazeteci sayısı bakımından dünyada ilk sıralarda yer alan Türkiye'nin bu kötü sicilini hatırlatan gazete ve ajanslar, uluslararası basın ve insan hakları örgütlerinin, Türk hükümetini baskı ve gözdağı yoluyla ifade özgürlüğünü ihlal etmekle suçladığını belirtti.
ABD VE AB BASKISI
CNN, AK Parti'nin, gazetecileri yargıladığı için ABD ve Avrupa Birliği (AB) tarafından da sert bir şekilde eleştirildiğini ifade etti.
Associated Press, muhalifleri susturmaya çalışmakla suçlanan Türk hükümetine yönelik uluslararası eleştirilerin arttığına işaret ederken, BBC Odatv davasının Türk kamuoyunu ikiye böldüğünü belirtti.
Haberlerin hemen hemen hepsinde, gazetecilerin yazdıkları için değil, terör örgütüyle bağlantılı oldukları için yargılandıklarını söyleyen hükümet yetkililerinin ifadelerine yer verildi.
BASIN ÖRGÜTLERİ MEMNUN AMA...
Tahliye haberleri, uluslararası basın örgütleri tarafından memnuniyetle karşılanmasına karşın yeterli görülmedi.
Uluslararası Basın Enstitüsü’nden (IPI) yapılan yazılı açıklamada Türkiye'de halen daha 100'den fazla gazetecinin tutuklu bulunduğu hatırlatılırken, "Bu memnuniyet, IPI 2010 Dünya Basın Özgürlüğü Kahramanı Şener'in, salt gazetecilik faaliyetlerinden ötürü 375 gün hapiste tutulduğu gerçeğini değiştirmiyor. Türkiye, demokrasiye yakışmayan bu manzara ile hâlâ 'dünyanın en çok gazeteci hapseden ülkesi' unvanını koruyor" denildi.
Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) de Türk hükümetinin "bu jestin ötesine geçerek", tüm tutuklu gazetecileri serbest bırakmasını istedi.