Güncelleme Tarihi:
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) açıklamalarına göre en ölümcül grip virüslerinden biri olan H7N9 virüsü, Çin’de 27 kişinin ölümüne, 125’ten fazla insanın da hastalanmasına sebep oldu. Uzmanlar yüksek ölüm oranı ve kısa sürede yayılma ihtimalini göz önünde bulundurarak, kuş gribinin evrensel bir risk taşıyabileceğini söyledi.
Londra’daki bir toplantıda konuşan viroloji uzmanları, virüsün taşıdığı bazı kaygılandırıcı özellikler ve geçirdiği iki genetik mutasyon nedeniyle insandan insana bulaşma riskinin daha yüksek olduğunu söyledi.
İngiltere’deki Pirbright Enstitüsü’nde kuş gribi üzerine çalışmalar yürüten uzman Colin Butte, “Virüsün kontrol edilmeme süresi uzadıkça, insandan insana bulaşma ihtimali o kadar artacak” dedi.
BEŞTE BİRİ ÖLDÜ
H7N9 virüsüne yakalanan 125 kişinin yaklaşık yüzde yirmisi hayatını kaybederken, yüzde yirmisi kurtuldu. Diğer hastalar ise halen riskli durumda. Hastalık zatürree, kan zehirlenmesi ve organların iflasına sebep olabiliyor.
H7N9’un genetiğini inceleyen araştırmacılar, bu virüsün, Asya’da yaşayan kuşlarda görülen üç ayrı gribin genetik karışımı olduğunu açıkladı. Geçtiğimiz günlerde Çin’in yalnızca bazı bölgelerinde görülen kuş gribi vakaları şu an tüm ülkeye yayılmış durumda. Geçen hafta Tayvan’da tespit edilen kuş gribi vakası Çin dışında görülen ilk vaka oldu, Söz konusu Tayvanlı’nın hastalığı yakın zamanda Çin’i ziyaret ettiği sırada kaptığı belirtildi.
H7N9 virüsünün insanlara da geçebileceği, Mart ayında Çin’de görülen ilk vakanın ardından anlaşılmıştı. Bilim insanları hastalığın kuşlardan, özellikle tavuklardan insanlara geçtiğini, henüz insandan insana bulaşma vakasının görülmediğini belirtti.