Güncelleme Tarihi:
Türkiye'yi dünya çapında tanıtmak, milletçe çok önem verdiğimiz bir konu. Sporcularımızın, bilimadamlarımızın veya üstün yetenekli öğrencilerimizin başarıları, kolayca milli ruhumuzu okşayabiliyor. Ancak bu başarılar ne kadar önemli olursa olsun, hızlı iletişim çağının kaygan gündeminde en fazla birkaç gün dayanabiliyor. Andy Warhol'un yıllarca önceki kehaneti, ‘‘Bir gün gelecek, herkes 15 dakikalığına şöhret olacak’’, gerçekleşti. Dünyaca ünlü olmak ve o noktada kalabilmek için gerçekten çok önemli işler başarmak gerekiyor. Bu yıl müzik dünyasında 50'nci yılını dolduran ve geçen Ocak ayında MIDEM tarafından ‘‘Yılın Adamı’’ seçilen Ahmet Ertegün bu zor işi başaran nadir insanlardan.
Ahmet Ertegün'ün müzik dünyasındaki 50'nci yılının yabancı basında ve müzik sektöründe nasıl yer aldığını görmek gerçekten heyecan verici. Ertegün'ü tebrik etmek için dergilere, gazetelere ilan verenler arasında Henry Kissinger'dan MTV'ye, Mick Jagger'dan tutun da Quincy Jones'a kadar dünyanın her yerinde tanınan pek çok kurumun ve sanatçının isimleri bulunuyor. İşin en güzel yanı, Ahmet Ertegün'ün durduğu noktanın, bütün bu saydığımız isimlerden daha yüksekte bulunduğunun rahatça hissedilebilmesi.
Atlantic Records'un kurucusu olan Ahmet Ertegün'ün üne kavuşturduğu isimler saymakla bitecek gibi değil. Göz kamaştıran listede; Aretha Franklin, Led Zeppelin, John Coltrane, Genesis, Cream, Rolling Stones, Yes, INXS, Ray Charles, AC/DC, Otis Redding, Foreigner ve daha pek çok isim var. Liste bitecek gibi gözükmüyor zaten.
1947 yılında Atlantic Records'u, dişçisinden borç olarak aldığı 10 bin dolarla kuran ve müzik dünyasının seyrini değiştiren Ahmet Ertegün'ün değerini, dünya bizden çok daha iyi anlıyor. Popüler müziğin mimarı, mükemmel bir centilmen, eğlence dünyasına ‘‘geniş vizyon’’ kavramını öğreten adam olarak anılan Ahmet Ertegün, milyarlarca dolarlık müzik sektörünün gözbebeği konumunda.
KİMDİR?
Ahmet Ertegün, 1923 yılında İstanbul'da doğdu. Diplomat olan babası Mehmet Münir Ertegün'ün görevleri nedeniyle çocukluğu İsviçre, Paris ve İngiltere'de geçti. 12 yaşında babası Washington'a Türkiye Büyükelçisi olarak atandı. Georgetown Üniversitesi'nden mezun oldu. Müzisyen olan annesi Hayrunisa Rüstem sayesinde küçük yaştan itibaren müzikle ilgilendi. Bir diğer öğretmeni de, onu blues ve caz müziğinin ustalarıyla tanıştıran ağabeyi Nesuhi Ertegün oldu. Çocukluğundan itibaren zenci müzisyenleri takip eden Ertegün, babasının 1944'te ölümünün ardından müzik dünyasına atıldı. 1948'de Atlantic Records ilk albümlerini çıkardı. Hızla büyüyen şirket kısa zamanda dünyanın en önemli plak şirketlerinden biri haline geldi. Ertegün Rock and Roll Hall of Fame Müzesi'nin de kurucusu. Müzenin ana salonu Ahmet Ertegün'ün adını taşıyor. Pek çok ödülü bulunan Ertegün, müzik piyasasının en önemli isimleri arasında gösteriliyor.