Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2003 01:27
Pazar günleri yayımlanan İngiliz The Observer Gazetesi, bir uzmanlar grubuna moda dünyasının en büyük isimlerini sordu.
Ortaya çıkan 30 kişilik listede Fransız Yves Saint Laurent'dan Kıbrıslı Hüseyin Çağlayan'a kadar birçok tasarımcı yer aldı. Ama modanın en büyükleri onlarla sınırlı değil. Fotoğrafçı Mario Testino, model Kate Moss, pop starı Madonna, makyaj ve saç stilistleri Souleiman & McGrath, dergi editörü Anna Wintour gibi başkaları da listede. İşte alfabetik sırayla modaya yön veren 30 insan.
Bernard Arnault
LVMH Grubu Başkanı
Lüks dünyasında güneş, Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) şirketler grubunun çevresinde dönüyor. Bernard Arnault da bu dünyanın efendisi. Dior, Givenchy, Marc Jacobs, Fendi, Donna Karan gibi markalar, onun grubunun bir parçası. Arnault, küçük, prestijli modaevleri devrini kapatıp, bu sektörü büyük bir endüstriye dönüştüren kişi.
Fabien Baron
Grafik tasarımcı
44 yaşındaki bu Fransız, Harper's Bazaar Dergisi'nin görsel yönetmenliğini yaptığı sırada şöhret kazandı. Dergicilikte minimalizmin öncüsü. Dergi sayfalarındaki büyük beyaz boşluklar ve dev harfler onun eseri. Şimdi New York'ta kendi şirketinin başında.
Tom Ford
Tasarımcı
Bu 40 yaşındaki Teksaslı, 1994'te Gucci'nin yaratıcı yönetmeni oldu ve İtalyan markasını dünyanın en önemli markaları arasına soktu. 2000'de Gucci, Yves Saint Laurent modaevini satın aldı. Tom Ford bunun da başına geçti. Hem tasarımcı hem yönetici olarak büyük bir güce sahip.
John Galliano
Tasarımcı
Dört kez İngiltere'de Yılın Tasarımcısı seçilen bu Galli tasarımcı 1996'da Givenchy'ye girdi ve bir Fransız modaevinin ilk İngiliz tasarımcısı olarak adını duyurdu. Sonra Dior'un başına geçti. Burada satışları dört kat arttırdı.
Nicholas Ghesquiere
Tasarımcı
31 yaşındaki bu adam, 11 yaşında moda dünyasında çırak olarak çalışmaya başladı. 1997'de Balenciaga'nın baş tasarımcısı oldu. 2001'de New York şovuyla Amerikalıları kendine hayran bıraktı. Onun için ‘‘gerçek kadınlar için gerçek giysiler üretiyor’’ diyorlar.
Nan Goldin
Fotoğrafçı
Fotoğraflarında kendisi, arkadaşları, travestiler, bölünmüş ailesi var. Bu kadının moda dünyasını sarsmak gibi bir hedefi yoktu. Ama fotoğrafları bütün modacıları etkiledi. ‘‘Uyuşturucu altkültürü’’ onun resimlerinden çıktı.
Katie Grand
The Face Genel Yayın Yönetmeni
Pop Dergisi'nin kurucusu ve The Face Dergisi'nin yaratıcı yönetmeni Katie Grand dergisine ne koysa hemen moda haline geliyor. Miuccia Prada'nın ve Madonna'nın akıl fikir sorduğu yakın arkadaşı. Louis Vuitton ve Nike gibi markalar için reklam kampanyaları hazırladı.
Marc Jacobs
Tasarımcı
New York'un bu altın çocuğu, hem kendi markası için koleksiyonlar üretiyor hem de 1997'den beri Paris'te Louis Vuitton'un sanat direktörlüğünü yapıyor. Ordu ceketi modasını o yarattı.
Rei Kawabuko
Tasarımcı
Japon modacı Comme Des Garçons'un tasarımcısı. Sadece giysilerle değil, vücutlarla, objelerle oynamayı seven bir yaratıcı. Kimilerine göre bugün en az Coco Chanel kadar güçlü kadın tasarımcılardan biri.
Karl Lagerfeld
Tasarımcı
Karl Lagerfeld 17 yaşından beri Paris'te yaşıyor. Chanel'deki baştasarımcı göreviyle kendini tanıttı. Aynı zamanda yetenekli bir fotoğrafçı. Ona moda dünyasında ‘‘Kayser’’ diyorlar. Geçen yıl zayıflama kitabıyla yine herkesi hakkında konuşturmayı başardı.
Madonna
Pop starı
Herhalde ikide bir tüm görüntüsünü bu kadar büyük bir başarıyla değiştirebilen bir başkası yok... 1985'te taytları ve parmaksız eldivenleri, 2000'de pırıltılı tişörtleri o meşhur etti. Jean Paul Gaultier ve Dolce & Gabbana onun için çalıştı.
Kate Moss
Model
1990'ların görüntüsü, onun bedeninde cisimleşti. Kate Moss'un gücü şöyle özetleniyor: ‘‘Orijinal stiliyle moda yaratıyor. İkinci el bir korsan çizmesinin üzerine bir haute couture elbise giydiği anda herkes onun gibi giyinmek zorunda hissediyor kendisini.’’
Alexander McQueen
Tasarımcı
Bir taksi şoförünün oğlu olan McQueen, 90'lı yıllarda saldırgan tarzıyla moda dünyasını sarstı. Givenchy'nin baş stilisti oldu, kendi markasının çoğunluk hisselerini Gucci'ye sattı, ama etkisi devam ediyor.
Helmut Newton
Fotoğrafçı
83 yaşında ve moda fotoğrafçılığının yaşayan en büyük ismi. 60'larda Fransız Vogue'unun kapakları ondan sorulurdu. 70'lerde Yves Saint Laurent'le birlikte androjen kadını yarattı. Moda fotoğrafına seksi sokan da o oldu.
Phoebe Philo
Tasarımcı
Bu kadın sadece 29 yaşında ve Chloe'de baş tasarımcı. En verimli günlerini yaşıyor. Yılda altı koleksiyon yaratıyor ve kadınları onun kadar seksi hissettiren başka bir modacı olmadığı söyleniyor.
Hedi Slimane
Tasarımcı
Yves Saint Laurent'ı Gucci satın alınca, grubun başındaki Tom Ford ilk iş olarak, erkek giyiminin başında olan Hedi Slimane'ı kovdu. O da Christian Dior'a geçti. Tom Ford ile Hedi Slimane arasında savaş başladı. 34 yaşındaki Slimane kendini kanıtladı: Haute Couture'de erkeklerin lideri. Brad Pitt'in düğün kıyafetini de o yaratmıştı.
Vittorio Radice
Selfridges mağaza zincirinin CEO'su
Selfridges mağazalarının başına 1996'da geçti. Perakendecilik alanında modaya yön veren 45 yaşındaki bu İtalyan, Selfridges'in moda reyonlarını dünyanın en iyileri arasına soktu. Bu yıl 1.2 milyon sterlinlik transfer ücretiyle M&S mağazalar zincirinin dekorasyon bölümünün başına geçiyor.
Yves Saint Laurent
Tasarımcı
Emekliye ayrılmış olmasına rağmen modadaki egemenliği hala bitmeyen yegane insan... 1966'da kadınlara smokin giydirerek başlattığı devrim, birçok genç modacı için ilham kaynağı oldu.
Raf Simons
Tasarımcı
Erkek giyiminde devrim yarattı. Bu tutucu cinsi, gotik, punk, endüstri tarzlarıyla tanıştırdı. Klasik modayı çağdaş kültürle buluşturdu.
Mario Testino
Fotoğrafçı
Ona ‘‘Süper Mario’’ diyorlar. Prenses Diana'ya modern görüntüsünü kazandıran fotoğrafları, Gucci'nin ‘‘G noktası’’ reklamlarını o çekti. Kate Moss ve Gisele'i meşhur eden fotoğraflar onun makinesinden çıkma.
Chloe Sevigny
Stil ikonu
18 yaşında ilk modellik teklifini aldı. Sonra tartışmalı Kids filminde oynadı. Bugün 28 yaşında ve hala bir moda ikonu. Modacılar etrafında pervane, ama o gidip ikinci el mağazalardan alışveriş ediyor.
Eugene Souleiman
ve Pat McGrath
Saç ve makyaj stilistleri
Saçlar Souleiman'ın, makyaj McGrath'ın işi. İkili dünyanın en büyük dergi ve modacıları için çalışıyor. Cameron Diaz, Gwyneth Paltrow, Nicole Kidman güzel başlarını onlara teslim ediyor. Hüseyin Çağlayan ve Yohji Yamamoto'nun performanslarında Souleiman'ın da katkısı var.
Franca Sozzani
İtalyan Vogue Genel Yayın Yönetmeni
İtalyan Vogue'u moda dünyasının kutsal kitaplarından biri. 12 yıl önce derginin başına geçen Franca Sozzani, muhteşem fotoğraflarıyla bu dergiyi çok yukarıya taşıdı.
Junya Watanabe
Tasarımcı
İlk koleksiyonunu 1993'te yarattı. Yarattığı giysiler kolay anlaşılır şeyler değildi. Ama diğer tasarımcılara ilham veriyordu. Bu yüzden ona ‘‘tasarımcıların tasarımcısı’’ diyorlar.
Milan Vukmirovic
Colette Butiği'nin kurucusu
1970'de Fransa'da doğdu. Bütün modacıların hayali, Colette'in vitrinlerinde giysilerini görmekti. Aynı zamanda tasarımcı olan Vukmirovic, hem Prada hem Gucci'den teklifler aldı. Şimdi Gucci'nin tasarım direktörü.
Vivienne Westwood
Tasarımcı
Bütün zamanların en büyük İngiliz tasarımcısı olarak biliniyor. Punk neslinin modacısı. Önümüzdeki yıl Victoria & Albert Müzesi onun bir retrospektif sergisini düzenleyecek.
Anna Wintour
Amerikan Vogue Genel Yayın Yönetmeni
Dünyanın en önemli moda dergisinin başındaki korkunç kadın. Bir defileye varlığıyla şeref verirse ve çıkarken yüzünü buruşturmazsa, bütün büyük modacılar rahat bir nefes alıyor. Yılda 1 milyon dolar kazanıyor.
Ellen Von Unwerth
Fotoğrafçı
Ellili yıllarda Münih'te bir hippi komünü tarafından evlat edinildi. Bir sirkte çalıştı. Modellik yaptı. Sonra fotoğrafçı oldu. Fotoğrafını çektiği insanlar, sanki bugün değil de 1920'lerin Berlin'inde yaşıyorlar. Prada, Coco Chanel, Chanel No. 5 reklamları elinden çıkma.
Yohji Yamamoto
Tasarımcı
Japon modacıların en güçlüsü. Bir savaş dulunun çocuğu. Terzi çırağıydı, hukuk okudu, sonra Tokyo'da moda dünyasına girdi. Entelektüel, karanlık, asimetrik giysileri 1981'de Paris'i yerinden oynattı.
Hüseyin Çağlayan
Listedeki tek Türk
Hem 1999 hem de 2000'de İngiltere'de Yılın Tasarımcısı ünvanını kazanan Kıbrıslı Hüseyin Çağlayan'ı şöyle tanımlıyorlar: ‘‘Tümüyle kendine özgü, bireysel. Modayı izlemiyor. Modayı yaratıyor.’’ Bir başka tanım: ‘‘Sadece modacı değil, tasarımcı da değil, filozof ve şair.’’