Güncelleme Tarihi:
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Sırp lider Ratko Mladiç'in yakalanmasının çok önemli bir gelişme ve ileriye dönük atılmış önemli bir adım olduğunu söyledi.
Bu konudaki gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini belirten Davutoğlu, “Bildiğiniz gibi Türkiye, Sırbistan ve Bosna Hersek arasında üçlü mekanizma çerçevesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine büyük katkıda bulunmuştuk ve Sırp Parlamentosu bu çerçevede Srebreniça dolayısıyla bir özür beyanında bulunmuştu. Bütün bu gelişmeler bizim Balkanlardaki barış ve istikrar için önem taşıyor” dedi.
“Bu tür insanlık suçları cezalandırıldığı zaman Balkanlarda ve diğer bölgelerde benzer suçları işleme cesaretini kimse gösteremez. Biz bu konuda Sırbistan hükümetini gösterdiği çabalara destek veriyoruz. Tadiç hükümeti, bu gelişmeyle hem Avrupa-Atlantik kurumlarına intibakı, hem de uluslararası kurumda saygın bir konum elde etmesi açısından ileri bir adım atmıştır” diyen Davutoğlu, gelişmeleri takip etmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Sven Alkalay da Mladiç'in tutuklanmasının, Balkanlar'da uzlaşma için çok önemli olduğunu söyledi. Alkalay, insanlığa karşı suç, özellikle soykırımın cezasız kalamayacağını vurguladı.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise Mladiç’in tutuklanmasını ’Uluslararası adalet için tarihi bir gün’ olarak nitelendirdi.
Paris’teki UNESCO toplantısına katılan Ban Sırbistan Cumhurbaşkanı Tadiç’e ve Sırbistan hükümetine tebriklerini iletti. Ban Mladiç’in Lahey savaş suçluları mahkemesine iade edilmesi talebinde de bulundu.
"SIRBİSTAN SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRDİ"
BM Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısı Serge Brammertz, Ratko Mladiç'in yakalanmasıyla Sırbistan'ın uluslararası yükümlülüklerinden birini yerine getirdiğini belirtti. Brammertz, Mladiç'in yakalandığının açıklanmasından çok kısa süre önce Sırbistan'ın bu konudaki çabalarının yeterli olmadığını söylemişti.
İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, 'dönüm noktası' olarak nitelediği Mladiç'in yakalanmasını, “Sırbistan için demokratik olgunluk sınavında büyük bir test niteliğinde” sözleriyle değerlendirdi.
İran da, savaş suçlusu olarak aranan Bosnalı Sırpların askeri komutanı Ratko Mladiç'in yakalanmasından memnun olduğunu bildirdi.
İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Müslüman Bosnalılara yönelik soykırım gerçekleştirenlerden biri olan bu caninin geç de olsa yakalanmasından memnuniyet duyuyoruz” ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, Mladiç ve diğer zanlıların yargılanmasının Balkanlarda kalıcı huzurun teminine katkı sağlamasının beklendiği belirtildi.
RUSYA'DAN ADİL YARGILAMA ÇAĞRISI
Rusya ise, Sırp Savaş suçlusu Ratko Mladiç'in yargılanmasının "adil ve tarafsız" olmasını istedi.
Rus Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Yargılamanın boşu boşuna mahkemenin faaliyetinin yapay şekilde uzatılması için kullanılmamasını diler" ifadelerini kullandı.
Rusya, eski Yugoslavya'daki savaş sırasında Bosna'daki Sırp bölgelerini ve Sırbistan'ı bombalayan Batılı güçleri savaş suçu işlemiş olmakla suçluyor.
Moskova ayrıca, uluslararası adaletin eski Yugoslavya savaşı sırasında işlenmiş suçları adil bir şekilde yargılamadığı kanısında.