Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2008 17:43
Uluslararası Af Örgütü, dünya liderlerinin, en başarısız mücadele alanını belirledi: İnsan hakları ihlallerine karşı hiç biri yeterli değil.
Uluslararası Af Örgütü'nün, insan hakları beyannamesinin 60. yıl dönümünden önce yayımladığı yıllık raporda, 81 ülkede insanların hala işkence gördüğü ya da kötü muameleye maruz kaldığı belirtildi.
Rapor, 54 ülkede insanların adil bir şekilde yargılanmadığını, 77 ülkede özgürce konuşamadığını ortaya koyarken, dünya liderlerinin, 10 Aralık 1948'de imzalanan BM Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi'nin üzerinden geçen 60 yılda işlenen insan hakları ihlalleri için özür dilemeleri ve bu konuda somut gelişmeler sağlamaya kendilerini yeniden adamaları gerektiği kaydedildi.
ABD- Guantanamo'su var ve otoriter rejimleri destekliyor
Uluslararası Af Örgütü'nün 150 ülkeyi kapsayan raporunun ABD ile ilgili bölümünde, dünyanın en güçlü ülkesi olan ABD'nin, son yıllarda uluslararası hukuka karşı gelerek, kendisini soyutladığına dikkat çekildi.
ABD'nin, terör şüphelilerinin tutulduğu
Guantanamo üssünü kapatması ya da buradaki şüphelileri adil bir biçimde yargılaması veya serbest bırakması gerektiği ifade edilen raporda, bu ülkeye tüm işkence biçimlerini yasaklaması ve otoriter rejimleri desteklemeyi durdurma çağrısında bulunuldu.
Örgüt, ABD'yi, geçen kasım ayında olağanüstü hal ilan eden, basına kısıtlama getiren ve yargıçları işten çıkaran Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'e verdiği destekten ötürü eleştirdi.
ÇİN- Bedensel olarak çalıştırmak cezasına izin veren programı genişlettiRaporun Çin'e ilişkin bölümünde, bu ülkeye insan haklarıyla ilgili sözlerini tutması ve ifade özgürlüğüne izin vermesi çağrısı yapıldı.
Örgüt, Çin'in, BM'nin silah ambargosuna karşı gelerek Sudan'a silah sevkiyatına devam ettiğine ve Myanmar ile Zimbabve'dekiler gibi hükümetlerle ticaret yaptığına dikkati çekti.
Çin basınında hala sansür uygulandığı ve hükümetin insan hakları eylemcilerine baskı yapmayı sürdürdüğü belirtilen raporda örgüt, bu ülkeyi, hükümetin tutukladığı kişileri yargılamadan bedensel olarak çalıştırmakla cezalandırmasına izin veren programını genişletmekle suçladı.
RUSYA- Çeçenistan sorunu ve siyasi muhaliflere baskı sürüyorUluslararası Af Örgütü, Rusya'dan siyasi çekişmelere çok daha fazla hoşgörü göstermesi, Çeçenistan'da insan hakları ihlallerine izin vermemesi, yeni Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'den de ülkesinin insan haklarına karşı tutumunda "büyük değişikliği" teşvik etmesini istedi.
Raporda, Medvedev'e ithafen, "
Uluslararası Af Örgütü, sizden Rusya'nın devlet başkanı olarak Rusya'daki ifade özgürlüğü bağlamında büyük bir değişikliği başlatmanızı bekliyor" ifadesine yer verildi. Örgüt ayrıca, Medvedev'e, dünyadaki diğer ülkelerde de insan haklarının iyileştirilmesi için Rusya devlet başkanı olarak etkinliğini kullanması çağrısında bulundu. Raporda, Kuzey Kafkasya'da artan ırkçı şiddet ve insan hakları ihlallerine de vurgu yapıldı.
AB- "Tetörle mücadele" adı altında kötü muamele yapılıyorRaporda, en az 15 AB üyesi ülkede "terörle mücadele" bağlamında işlenen insan hakları ihlalleri belgelenerek, AB'den, üyelerinin, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA) terör şüphelilerini bu ülkelerde gizlice göz altına almasındaki rollerinin araştırılmasını istedi.
AB hükümetleri ve kurumlarının, bu konuda harekete geçmediklerinden ötürü özür dilemeleri gerektiği belirtilirken, en az 18 AB ülkesinde göçmenler, sığınma isteyenler ve mültecilerin haklarının ihlal edildiği kaydedildi. Polisin, cinsiyetine ve etnik kökenine göre ayrımcılık yaparak, göz altındakilere kötü muamele etmesinin de bir diğer sorun olduğuna dikkat çekildi.
İSRAİL- İşkence, keyfi gözltı, sağlıkta kısıtlama, sivil ölümler
Uluslararası Af Örgütü'nün İsrail ve Filistin ile ilgili bölümünde, Filistinli Hamas ve El
Fetih örgütlerinin kendi aralarındaki çatışmalarına yer verildi ve her iki taraf da "işkence ve keyfi göz altıyla" büyük insan hakları ihlalleriyle suçlandı.
Raporda, İsrail'in, kısıtlamaları daha da sıkılaştırarak, Filistinlilerin kötüye giden ekonomik koşullarını daha da kötüleştirdiği, 2008 yılının ilk 4 ayında çoğu Gazze Şeridi'nde olmak üzere İsrail saldırılarında yarısı sivil ve çocuk 330'dan fazla Filistinlinin öldüğü belirtildi.
Örgüt, İsrail'i, sağlık ekipmanlarının Gazze'ye girişine veya hastaların tıbbi yardım için bölgeden acil çıkışına izin vermeyerek 40 Gazzelinin ölümüne neden olmakla suçladı.
İsrailli yetkililer, İsrail-Filistin sorunun çözümüne yönelik çabalara rağmen, İsrail'in güvenlik duvarının inşasına devam ettiği, Batı Şeria'daki yaşa dışı Yahudi yerleşimlerini genişlettiğini, Kudüs'ün doğusunda ve Ürdün Vadisi'nde Filistinlilere ait evleri yıktığını, Batış Şeria'da Filistinlilerin köy ve kasabalar arasında hareketini kısıtlamaya devam ettiği belirtildi.
ACİL MÜDAHALE GEREKTİREN ÜLKELER: Sudan, Zimbabve, Gazze, Irak ve MyanmarUluslararası Af Örgütü'nün Genel Sekreteri İrene Khan, günümüz dünyasına, haksızlık, eşitsizlik ve kişisel dokunulmazlığın damgasını vurduğunu ifade ederek, Sudan'ın Darfur bölgesi, Zimbabve, Gazze, Irak ve Myanmar'daki insan hakları ihlallerinin acil eylem gerektirdiğini söyledi.
İrene Khan, 2007 yılının, dünyadaki bazı en kötü insan haklarıyla krizleriyle mücadelede Batılı hükümetlerin basiretsizliği, yükselen güçlerin isteksizliği ve kararsızlığıyla tanımlandığını sözlerine ekledi.