Güncelleme Tarihi:
Türkiye'de de zaman zaman görülen kuduzun ihmal edilmemesi gerektiği, zamanında aşı ve serumdan oluşan tedavinin yapılmaması halinde, yüzde 100 ölümle sonuçlandığı bildirildi.
Pasteur Merieux Connaught Firması'nın Kabataş Kültür Merkezi'nde düzenlediği toplantıya katılan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fehmi Tabak, kuduz virüsünün, İngiltere, Avustralya, Japonya, Portekiz, Norveç, Finlandiya ve Kıbrıs'ta ortadan kaldırıldığını, ancak Hindistan, Bangladeş, Endonezya gibi ülkelerde her yıl 40-50 bin kişinin kuduzdan öldüğünü söyledi. İnsanlara genellikle hayvan ısırmasıyla bulaşan kuduz virüsünün beyne ulaşarak beyin enfeksiyonuna yol açıp ölümle sonuçlandığını belirten Doç. Dr. Tabak, ‘‘Köpek, kurt, çakal, tilki, kedi, yarasalar ve fareler virüsü en fazla bulaştıran hayvanlar. En kolay bulaşma yolu enfekte hayvanın ısırması. Bütünlüğü bozulmuş deri ve mukozadan da bulaşabilir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre kuduz olgularının yüzde 91'i köpeklerden, yüzde 2'si kedilerden, yüzde 3'ü de diğer evcil hayvanlardan sorumlu tutuluyor’’ dedi. Isırık yerinde hassasiyetle beraber ağrı, hissizlik, kaşıntı hissi, ateş ve bazı kaslarda kasılmanın başlıca kuduz belirtileri olduğunu belirten Doç. Dr. Tabak, uyuklama hali, sudan korkma, saldırganlık ya da çok uysal olma halinin de gözlendiğini söyledi.
Nasıl bulaşır?
Kuduz insanlara, virüsü taşıyan bir hayvanın ısırması, tırmalaması ve derideki bir çatlağı, yarayı ya da insanın gözü ağzı gibi ıslak bölgeleri yalamasıyla bulaşır. Baş ve boyundaki ısırıklar beyne daha yakın olduğu için daha tehlikelidir. Yine parmak uçları gibi sinir dokusunun yoğun olduğu bölgeler de tehlikelidir.
Kuduz hayvan nasıl anlaşılır?
Kuduz hayvanın ağzından köpükler gelmesi nedeniyle kolayca tanınabileceği sanılır. Ancak bu belirtiler hastalığın son dönemlerinde ortaya çıkar. Bir hayvanın kuduz olup olmadığını anlamanın daha kolay yolu ise beklenmeyen, anormal davranışlar gösterip göstermediğine bakmak. Ayrıca: Genellikle saldırgan bir hayvan birden bire sakinleşmişse,
Sakin bir köpek azgın, yırtıcı, saldırgan bir yapıya bürünürse,
Hayvan yemek yemeği reddederse. Yemek yerine demir, ağaç gibi şeyleri ısırıyorsa,
Vahşi bir hayvan insandan kaçmıyor ve dostça yaklaşıyorsa dikkat!