Dünya Kadınlar Günü'nde kadınlardan konser

Güncelleme Tarihi:

Dünya Kadınlar Gününde kadınlardan konser
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2008 12:16

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO) 8 Mart’ta Dünya kadınlarını, kadın sanatçılarla birlikte kutlayacak.

Bilkent Senfoni Orkestrası’nın (BSO) “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” nedeniyle gerçekleştireceği konserde, şefinden solistine kadar kadın sanatçılar yer alacak.

Konserin şefliğini Estonyalı sanatçı Anu Tali üstlenirken, piyanist Ayşe Gülüm Sürmen konserde solist olarak yer alacak. Konserde Estonyalı genç kuşak kompozitörlerinden Tonu Korvits’in “Sung into the wind” adlı eseri, Liszt’in “Mi bemol majör 1. Piyano Konçertosu” ve Dvorak’ın “Yeni Dünyadan” başlıklı “Op.95, Mi minör 9. Senfoni”si seslendirilecek. Bilkent Konser Salonu’nda düzenlenecek konser, saat 20:00’de başlayacak.

Genç orkestra şefleri arasında dikkat çeken isimlerden Anu Tali, Estonya ve Finlandiya arasındaki kültürel ilişkileri geliştirmek ve dünyadaki diğer müzisyenleri bir araya getirmek amacıyla ikiz kız kardeşi Kadri Tali ile 1997 yılında Nordic Senfoni Orkestrası’nı kurdu. Sanatçı, Deutsches Sinfonieorchester Berlin, NDR Sinfonieorchester Hamburg, Orchestre National de Lyon, Münih Oda Orkestrası ve Deutsche Kammerphilharmonie Bremen gibi Avrupa’nın önemli müzik topluluklarının yanı sıra Estonya’daki diğer orkestralarla da düzenli olarak konserler gerçekleştirdi.

Nordic Senfoni Orkestrası ile 2002 yılında Finlandiya Warner Classics için gerçekleştirdiği “Swan Flight” adlı ilk önemli kaydı ile 2003 Echo Classics tarafından “Yılın En İyi Genç Sanatçısı” ödülüne layık görüldü.

Estonya müziğini dünyaya tanıtma çalışmaları nedeniyle 2003 yılında Estonya Kültür Ödülü ve 2004 yılında “Presidantial Award of Estonia” ödüllerine değer bulunan Anu Tali, Estonya Radyo Televizyon Kurumu tarafından “2006-Yılın Müzisyeni” olarak seçildi.



Piyano eğitimine altı yaşında başlayan Gülüm Sürmen, 1989 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Piyano Bölümü’nü kazanarak, on yıl süresince piyano eğitimini Prof. Ayşe Savaşır ile sürdürdü. Orkestra ve koro şefi Walter Strauss ile de müzikal yorum çalıştı. 2000 yılında Almanya, Hannover Hochschule für Musik und Theater’in giriş sınavını kazanarak piyano çalışmalarına Prof. Bernd Goetzke ile devam etti. Almanya ve Belçika’da birçok resital ve oda müziği konserleri verdi. 2006 yılından itibaren, Onay Sanat Sergi ve Konser Evi’nde, (İstanbul) Bern Türk Büyükelçiliği’nin himayelerinde Bern Konservatuvarı’nda, (İsviçre) Bilkent Konser Salonu’nda ve İnönü Üniversitesi’nde (Malatya) resitaller verdi. 2006 yılında kurulan Anka Trio ile İzmir, Ankara ve Eskişehir’de oda müziği konserleri yaptı. Yüksek lisans eğitimini Mayıs 2006’da tamamlayan Gülüm Sürmen, 2003 yılından beri Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor ve halen doktora çalışmalarını Prof. Ersin Onay ile sürdürüyor. (ANKA) (GO/ZG)





11:59 06/03/2008

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!