Dünya için kötü alışkanlıkları unutun

Güncelleme Tarihi:

Dünya için kötü alışkanlıkları unutun
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2008 00:00

Bugün Dünya Çevre Günü. Bu yılki günün ana teması: İklim değişikliği ve toplumların bu konuda alması gereken önlemler. Sloganı ise ’Düşük Karbon Ekonomisine Doğru: Alışkanlıklarından Vazgeç.’ TEMA, dünyanın yaşanılır kalması için özel noktalara dikkat çekti.

Küresel ısınma Dünya korkunç bir iklim değişimi tehdidiyle karşı karşıya. Küresel ısınma yüzde 90 oranında insan eliyle gerçekleşiyor. Küresel ısınmanın etkisiyle de iklim, daha önce benzeri görülmemiş şekilde olağandışı ve müthiş bir hızla değişiyor. Bilim adamları dünyanın görünmez, korkunç ve geri döndürülemez eşiği ne zaman geçeceğinden hálá emin değil. Fakat sayıları giderek artan kanıtlar, bu zamanın yakın olabileceğini düşündürüyor.

Sera gazları Dünya genelinde sera gazı artışından yüzde 65 enerji sektörü, yüzde 17 ormansızlaşma, yüzde 14 tarım, yüzde 1 endüstriyel F gazları ve yüzde 3 oranında da atıklar sorumlu. Geç kalınmaması için iklim açısından güvenli bir enerji stratejisinin belirlemesi ve hemen uygulanması gerekiyor.

Fosil yakıtlar Tüketilen enerjinin beşte dördü fosil yakıtlardan elde ediliyor. Bu tür yakıt tüketiminden aşamalı olarak vazgeçmek, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek gerekiyor. Yenilenebilir enerji, bol miktarda bulunan iki temel enerji kaynağına dayanıyor: Güneş ışığı ve yerkabuğunun altında depolanan ısı.

Güneş enerjisi Yerküre’nin yüzeyine 2 saat içinde vuran güneş ışığı bile tek başına, insanların bir yıl boyunca tükettikleri toplam enerjiye eşit. Bu güneş ışığının büyük bölümü ısı haline gelirken, güneş enerjisi ayrıca, her biri insanların kullanımına açık olan rüzgar, su, dalga ve biyolojik kütlelerde bulunan enerjiyi de yaratıyor. Her gün elimize geçen ve yenilenebilen bu büyük enerjinin küçücük bir bölümü bile insanoğluna sonsuza dek yetebilir.

Organik karbon 2006’da fosil yakıt kullanımı nedeniyle atmosfere 8 milyar ton karbon yayıldı. Ormanların kesilmesi ve tarımsal uygulamalar da hemen hemen 1.6 milyar ton emisyona yol açtı. Yapılan bilimsel tespitler, toprak işleme yöntemleri, bitkilendirme, endüstriyel ormancılık gibi uygulamalar ile hektar başına 1.3 tona kadar organik karbonun toprakta tutulmasının sağlanabildiğini göstermiştir. Topraktaki organik karbonu yöneterek, toprağın verimini artırabilir ve küresel ısınmanın etkilerini azaltabiliriz.

Temiz sular temiz Türkiye
/images/100/0x0/55ea9d35f018fbb8f88b80a3


MİLLİ Eğitim Bakanlığı ve DenizTemiz Derneği/TURMEPA tarafından Dünya Çevre Günü nedeniyle düzenlenen ’Temiz Sular Temiz Türkiye’ kampanyası kapsamında, 20 milyon öğrenci ve gönüllü aile deniz, göl, nehir ve dere gibi su havzalarında temizlik yaptı. Temizliğe katılanlara eldiven ve maske dağıtıldı. Bazı bölgelerde ise kene vakaları nedeniyle etkinlik iptal edildi. Bazı yerlerde ise öğrencilerin eldiven taktığı ancak maskelerinin olmadığı görüldü. İstanbul’da Haliç’e dalan dalgıç ekipleri de, deniz dibinden çok sayıda çöp çıkardılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!