Batuhan OKUR <br>batuhanokur@hurriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2008 00:00
Tatİl bitti, yorgun argın San Francisco’ya geldim. Aklımda Dell’in yeni piyasaya süreceği Latitude marka dizüstü bilgisayarlarda sunacağı İnstant-on (Anında Açılır) Linux işletim sistemini ve aslında bu girişimin Microsoft’a karşı nasıl derinden bir hamle olduğunu yazmak vardı.
Ancak, çok okunan Techcrunch siteside Türkiye ve İnternet sansürü ile ilgili bir
haber görünce rota değişti. İşte sitenin ne yazdığı ve hiç yorum katılmamış ancak basitçe çevrilmiş bazı yorumlar. (Yazının orijinaline ve yorumlara buradan ulaşabilirsiniz: http://tinyurl.com/6low9q )
Türkiye’de İnternet sansürlemesi o kadar kötü bir hale geldi ki siteler kendilerini kapatıyorlar. Türkiye’de bir web sitesinin yasaklanması oldukça kolay, mahkemeye yapılacak bir başvuru ile web siteniz kapanabilir. Youtube, Dailymotion, Alibaba, Slide.com ve bazı Wordpress blogları çeşitli nedenlerle kapatıldı. Çığırdan çıkan bu sansürleme karşısında bazı Türk blog yazarları kendilerini geçici bir mesaj vererek kapattılar (Bu siteye erişim kendi kararıyla engellenmiştir).
Yazıya göre hareket Fırat Yıldız tarafından başlatılmış, 200’ün üzerinde blog bu girişimi takip etmiş. İşte benim seçtiğim, yazıya eklenen bazı yorumlar.
Rumuz: T3chlusive: Bu ülkelerin anayasası yok...
Rumuz: Plain Walker: Sabah ilk iş olarak TechCrunch sitesini anti-Türk olma gerekçesi ile kapattıracağım.
Rumuz: Osman3500: İşin komik tarafı, bu siteleri yasaklayanlar, İnternet’in nasıl çalıştığından ve ne işe yaradığından zerre kadar haberdar değiller...
Rumuz: Max Norman: Tahminim Türkiye yakın zamanda AB’ye katılamayacak gibi...
Rumuz: Devrlm: Demokrasi Türkiye’de v1.0 yazılım gibi, sürekli sürümü ertelenen ve sonunda da yayımlanmayanÉ
Rumuz: ninanord: Baştan blogları kapatmak kötü bir fikir gibi görünse de, Türkiye gibi bir diktatörlükte tepki gösterebilmek önemli...
Rumuz: NickeyD: 21. yüzyıl güç savaşına hoş geldiniz. Bir yanda yasakçı devlet, diğer yanda milyonlarca bilgisayar.
Rumuz: Blogger: Türkiye, AB’ye güle güle de! Biz blogları yasaklayan bir ülkeyi kabul etmeyiz.
Bir de yorum kısmında Türk girişimcilerinden Onur Günday’ın akla yatan güzel ancak tam olarak savunmaya odaklı yazısı da var. Onur özetle, kurallara uyan Türkiye’de çalışmaya devam eder, yazıyor.
Ben böyle yazıları ve yorumları okuyunca içim burkuluyor. Açıkçası yurtdışından yorum yapan, ne demiş önemi yok. Ne mahkemeler, ne de meclis, yahu bize böyle yaparsanız AB’ye giremezsiniz, adınız diktacıya çıkar derler, bu siteleri kapatmayalım diyecek değil. Eğer ki bir hukuk devletiysek, bir site Türkiye kanunlarına uymuyorsa kapatılacaktır, kapatılmalıdır da. Kimse mahkemelere, şikayet edenlere kızmasın.
Öte yandan da bu yorumlar, kanunların dünyaya uyumluluğu açısından nerede olduğumuzun, nasıl uygulama yaptığımızın da bir işaretidir. İnternet denen deryada her yazılıp çizileni kontrol etmek mümkün değil. Örneğin biri Youtube’a Türkiye kanunlarına aykırı bir görüntü koyduysa, tüm site değil sadece aykırı görüntüye erişim engellenebilir. Böyle bir sistemin yapılmaması ya kanun koyucunun ya da uygulayıcının aklın yolundan gitmediğinin ispatıdır.