Dünya gündeminden kısa kısa - 24 Eylül

Güncelleme Tarihi:

Dünya gündeminden kısa kısa - 24 Eylül
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2009 11:43

Aşağıda dünyanın önde gelen basın organlarının bugün için manşetleri ve öne çıkardıkları haberler yer almaktadır.

Haberin Devamı

THE NEW YORK TIMES

--Taliban, Pakistan’daki üssünden Afganistan’a yaptığı saldırıları genişletiyor

Taliban’ın Afganistan’da daha önceden etkin olmadığı bölgelere yayılması Obama yönetimi için ABD’nin askeri stratejisini yeniden değerlendirmesi anlamına geliyor.   

 

--AIDS aşısı ilk defa başarılı oldu

Tayland’da test edilen yeni bir AIDS aşısı, önemli sayıda deneği enfeksiyondan korudu. Bu ilaç klinik denemelerinde işe yarayan ilk AIDS aşısı oldu.

 

--Obama BM zirvesinde İran ve silahsızlanma konusunda başarı sağladı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun açılışına ilk ziyaretini yapan Başkan Obama dış politika ajandasının iki kilit konusunda ilerleme sağladı.

 

Haberin Devamı

THE WASHINGTON POST

--İran’ın nükleer bilimcileri diğer ülkelerdeki uzmanlarla görüşebilir

Başkan Mahmud Ahmedinecad görüşmelerin karşılıklı güveni tesis etmek için bir araç olduğunu ve Tahran’ın nükleer programıyla ilgili sorunları çözmeyi amaçladığını ifade etti.

 

--Obama daha güçlü bağlar kurmak istiyor

Birleşmiş Milletler zirvesinde, Başkan, selefinin inşa ettiği “şüphe ve güvensizlik” ortamını tamir etme amacını açıkça ortaya koydu.

 

--AIDS deneyi umut veriyor

Taylandlı araştırmacıların deneklere uyguladıkları bir dizi aşı beklenmedik umut verici sonuçlar ortaya koydu.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--Emlak müşterilerine geçici tecil

Amerikan Merkez Bankası Fed, faiz oranlarını değiştirmeyerek ekonomik toparlanmanın işaretlerini verdi, mortgage destekli kağıtların alımını yavaşlatacağını duyurdu.

 

--Perot çalışanı şirket bilgilerini pazarlamakla suçlanıyor

ABD piyasa düzenleme kuruluşu SEC, H. Ross Perot’nun yatırım şirketinden bir çalışanını Dell’in Perot Systems’ı alışı ile ilgili bilgilerini pazarlamakla suçladı.

 

Haberin Devamı

--Obama liderler için büyük hedefler koydu

Başkan, Genel Kurul toplantısındaki konuşmasını bugünkü ABD’nin, Bush dönemindekinden farklı olduğunu ortaya koymak için kullandı. İnsan hakları konusunda “Amerika değerleriyle yaşayacak” dedi.

 

FINANCIAL TIMES

--Fed, yatırım fonu piyasasıyla işbirliği peşinde

ABD Merkez Bankası, ekonomiyi canlandırmak için uyguladığı sıra dışı politikaların kriz sonrası enflasyon dalgasına yol açmasını önlemek için yatırım fonu sanayisiyle işbirliğine girmeyi planlıyor.

 

--İngiltere, Opel planının yaşamsal kapasitesini sorguluyor

İngiltere, Manga International’ın Opel’i satın alma planıyla ilgili Avrupa rekabet şefi Neelie Kroes’e yazdığı mektupta, General Motors’un Avrupa kolunun siyaseten tartışmalı satışını sorguladı.

 

Haberin Devamı

--Obama “yeni bir diyalog çağı” önerdi

Barack Obama, Çarşamba günü yaptığı konuşmasında dünya liderlerine ABD ile yeni bir ilişki sözü verdi; ne kendisinin ne de ülkesinin dünyanın sorunlarını diğer ülkeler olmaksızın çözemeyeceğini ifade etti.

 

THE GUARDIAN

--Obama Brown’un özel görüşme tekliflerini hiçe saydı

Başbakan, Beyaz Saray’a yaptığı beş görüşme teklifinin reddedilmesinin utancını yaşıyor.

 

--Medvedev İran’a yönelik yaptırımları destekleyebilir

Körfez ülkeri, Rusya ve Çin’e İran’ın nükleer gelişmesini önlemek için ekonomik yaptırımları kullanmaları yönünde çağrı yaptı.

 

--Myners: En çok kazananların isimleri verilsin

G20 liderler zirvesinin arifesinde devlet bakanı, yöneticilerin aldıkları maaşlar konusunda şeffaflık talebinde bulundu.

 

Haberin Devamı

HA’ARETZ

­--Netanyahu: İsrail 1967 sınırlarına geri dönmeyecek

Başbakan, Obama’nın İran’ın nükleer planlarını önleme ve yerleşimlerdeki “hayatı” dondurmama sözü verdiğini ifade etti.

 

--İran’ın İsrail’e sözlü saldırısını protesto eden diplomatlar toplantıyı terk etti

İran lideri dünyanın büyük bir kısmını Yahudilerin kontrol ettiğini söyledi, Oren, Ahmedinecad önce soykırımı reddediyor sonra gerçeğin peşinde koşuyor dedi.

 

--Filistinliler Obama’nın konuşmasına karşın yerleşimlerin dondurulmasında kararlı

Bir anket Filistinlilerin yüzde 55’inin Ortadoğu sorununa iki devletli çözüm önerisini desteklediğini gösterdi.

 

BLOOMBERG

-- Asya borsalarının çoğu emtia ile düştü, Japonya not yükseltmesi ile artışta
Asya'daki borsaların çoğu, Aiful Corp'un yıl sonunda zarar edeceğini açıklamasına paralel olarak hammadde fiyatlarının düşmesi sonrasında, başta emtia ve finans şirketleri olmak üzere azalış kaydetti. Japonya'da ise hisseler, aracı kurumların Toshiba Corp. ve Fast Retailing'in görünümünü yükseltmesi ile değer kazandı.

 

Haberin Devamı

-- Fed büyümedeki dönüş parasal teşvikleri sonlandırmak için yetersiz dedi

Fed, yetkililerin son 25 yıldaki en büyük işsizlik oranını azaltmak için yollar aradığı bir dönemde, ABD'deki ekonomik iyileşmenin teşvik paketlerini geri çekmeye yetecek kadar güçlü olmadığının işaretini verdi.

 

-- Almanya'da iş güveni Eylül'de bir yılın zirvesine çıkabilir
Almanya'da son bir yılın en yüksek seviyesine çıkması beklenen Eylül ayı iş güveni, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yaşadığı en kötü resesyondan çıkarken güçlendiğini gösteriyor.

 

CNBC

-- Çin G20'deki yeni ekonomik denge tartışmalarına açık
ABD tarafından başı çekilen daha dengeli bir küresel ekonomi oluşturulması fikri Çin'in desteğini kazandı. Bu gelişme, G20 ülkelerinin gelecekteki ekonomik krizleri engellemek için ortak hareket etmeye hazır olduğunun bir işareti olarak algılandı.

 

-- Cadbury Kraft ile anlaşmaya daha yakın, görüşmeler başlayabilir
Cadbury CEO'su Todd Stitzer'un, şirketin Kraft tarafından satın alınması ile elde edilecek potansiyel kazançları detaylandırıp yatırımcılar ile kıymet takdiri konularını tartışması, İngiliz şekerleme şirketi ile dünyanın ikinci büyük gıda şirketi arasında görüşmelerin başlaması için ortamın hazırlandığı yorumlarını beraberinde getirdi.

 

-- Fed ekonomik iyileşme bekliyor, mortgage alımını yavaşlatıyor
ABD Merkez Bankası Fed, Çarşamba günü ekonominin yaşanan sert düşüş sonrası iyileşme içinde olduğunu söyledi ve bu programın ömrünü önümüzdeki Mart'ın sonuna kadar uzatmak için mortgage borçlarındaki satın alımları yavaşlatma kararı aldı.

 

CNNMONEY

-- Enflasyondan kurtulma çabaları sonrayı mı kaldı?
Fed, faiz oranlarını süresiz olarak düşük oranlarda tutarak enflasyon canavarı riskini alıyor. Ancak bazı ekonomistler bunun önümüzdeki sene ilgilenilecek bir problem olduğu konusunda görüş bildiriyor.

 

-- Hisselerdeki ralli Fed kararı ile durdu
Fed'in ekonominin iyileştiğini söylemesi ve faiz oranlarını sıfıra yakın düzeyde tutmaya karar vermesi piyasalardaki ralliye son verdi. Dow Jones, Nasdaq ve S&P 500 endeksleri son bir yılın en yüksek seviyesine yakın bir düzeyde kaldı.

 

-- G20: Küresel zirveler işe yarıyor mu?
Dünyanın en büyük ekonomilerinin liderleri tekrar biraraya geliyor. Liderler, bundan önce iki kez yaptıkları gibi çöken finansal sistemin güçlendirilmesi için çağrı yapacak.

 

FORBES

-- Baskılara son vermek
Fed, ekonominin düzelmeye başlaması ile mortgage piyasasını desteklemek için yeni para basma stratejisini yavaşlatacak.

 

-- Fed'den gelen olumlu görünüme rağmen borsalar düştü
Yatırımcılar, Fed'den gelen ABD ekonomisinin iyileştiğine dair değerlendirmeler ile cesaret kazandı ama Dow Jones Endeksi'ni 10 bin puanın üzerine atmaya yetecek kadar değil.

 

-- Apple muhasebe bonusu alıyor
Yeni muhasebe kuralları şirketin iPhone'dan elde ettiği gücü gösterecek.

 

MARKETWATCH

-- Frankfurt'tan görünüm
Almanlar, Pazar günü düzenlenecek olan genel seçimler öncesi ekonomi ve oylama konusunda ne düşünüyor? Polya Lesova, bu sorunun cevabın bulmak için Frankfurt'ta yaşayanlarla konuştu.

 

-- Japonya düşen borsalar arasında yükseldi
Asya borsalarının çoğunda düşüş yaşanırken, Japon borsası uzun bir tatil dönemininden çıkan yatırımcıların dönmesiyle yükseldi.

 

-- Microsoft: EA için bir plan yok
Yazılım devi Microsoft, Elektronik Arts'ı almak için herhangi bir planı olmadığını açıkladı. Şirketin hisseleri konuyla ilgili dedikodularla yükseldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!