Dünya gündeminden kısa kısa - 16 Temmuz

Güncelleme Tarihi:

Dünya gündeminden kısa kısa - 16 Temmuz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2009 16:56

Dünya gündemini hangi konuların meşgul ettiğini, o günün yayın organlarından derlenen kısa haberlerden takip ededilirsiniz.

Haberin Devamı

THE FINANCIAL TIMES

Irak din-devlet dengesinin tadını çıkartıyor

İran’da halen seçim tartışmaları sürerken, Irak’taki Şii din adamları sınır ötesindeki gelişmeleri memnuniyetle karşılıyor

 

Clinton: Tahran’la yüz yüze görüşmek en iyi yol

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, “güçlü bir Obama yönetimi” imajı çizdiği konuşmasında, İran’la yüz yüze görüşmeler gerçekleştirmek arzusunda olduklarını vurguladı; bu görüşmelerin daha sağlıklı gerçekleştirilebilmesi için gerekirse İsrail konusundaki taleplerin yumuşatılabileceğini ifade etti.

 

Balkanlarda Vize Coşkusu

Avrupa Komisyonu’nun Sırbistan, Karadağ ve Makedonya vatandaşlarının Avrupa Birliği içersinde serbest dolaşımlarına olanak sağlayan kararı onayladı.

Haberin Devamı

 

FED: Ekonomi doğrulmak üzere

Amerikan Merkez Bankası’na göre ülkenin içinde bulunduğu resesyon sona yaklaştı, ancak işsizlik oranlarının birkaç yıl daha yüksek seviyelerde kalacağı tahmin ediliyor.

 

Eurozone negatif enflasyonu doğruladı

Eurozone genelinde fiyatlar geçen yıl temmuz ayına göre düşüşteydi. Avrupa Birliği İstatistik Enstitüsü (Eurostat) yetkilileri negatif enflasyonu doğrularken bu durumun petrol ve gaz fiyatlarındaki düşüşle açıklanabileceğini belirtti.

 

Çin Forex rezervleri 2 trilyon doları aştı

Çin’in döviz rezervleri tarihinde ilk kez 2 trilyon doları aştı. Bu gelişme dış yatırımcıların Çin ekonomisine olan güvenlerini pekiştirdi.

 

THE GUARDIAN

Orta Doğu’ya Hoş geldiniz, 2030

Barack Obama Ortadoğu’da barışı sağlayabilirse, bölge önümüzdeki 20 yıl içerisinde nasıl bir görünüm kazanır?

 

Burada bile teröre karşı savaş son buldu, ancak kendini daha güvende hissedenler azınlıkta (Timothy Garton Ash)

Haberin Devamı

Terörizm şu an –kendisine karşı savaş adı altında ortaya çıkan strateji ve taktikler de düşünüldüğünde- karşımızdaki birçok tehditten sadece biri.

 

Biz bu savaştan çekilmeden kaç kişi daha boşu boşuna hayatını kaybedecek? (Seumas Milne)

Hayatını kaybeden askerler üzerinden Afganistan’daki utanç verici savaşı meşru kılma çabası, şükürler olsun ki, işe yaramıyor.

 

Kürdistan’da şiddet yolda (Jonathan Steele)

Irak Kürtleri ile Bağdat yönetimi arasındaki gerilimin kanlı çatışmalara sahne olmaması Obama’nın müzakere becerisine bağlı.

 

THE TIMES

İsrail İran’ın nükleer projesine saldırmaya hazır

Askeri yetkililer, özellikle Süveyş Kanalı manevrasından sonra, meydana gelebilecek herhangi bir saldırıya hazır olduklarını belirttiler

Haberin Devamı

 

FOREIGN AFFAIRS

Taliban’ı Kızdırmak (Fotini Christia ve Michael Semple)

Afganistan’a daha fazla Amerikan birliğinin konuşlandırılması, bölgede Taliban’a karşı güç dengelerini sağlamak açısından büyük önem taşıyor. Ancak bu askeri süreç isyancıların silah bırakmasını sağlayacak politik düzenlemelerle desteklenmeli.

 

FOREIGN POLICY

Korgeneral Jay Garner: Joe Biden Irak’ın bölüşülmesi konusunda haklıydı

Irak’taki yeniden yapılanma sürecinin mimarlarından olan Garner, Arap-Kürt geriliminin abartıldığını ve “yumuşak” bir bölüşümün faydalı olacağını vurguladı.

 

HA’ARETZ

Savunma yetkilisi: İsrail İran’a saldırmaya hazırlanıyor.

Yetkili, Times of London’a yaptığı açıklamada Kızıl Deniz geçitlerinin İsrail’in ciddi bir yatırımı olarak görülmesi gerektiğini belirtti.

 

Haberin Devamı

NEW YORK TIMES

Clinton: ‘09 Seçimleri Dışişleri Bakanlığı’nın etki alanını genişletti

Clinton, yaptığı konuşmada, kamuoyunda yaygınlaşan Dışişleri Bakanlığı’nın Beyaz Saray’daki etkinliğinin azaldığı yönündeki algıyı eleştirdi.

 

Ya İran konuşmak istemiyorsa? (Michael Singh)

İran rejimi Amerika tarafından kendisine uzatılan dostluk elini sadece bir diplomatik davet olarak değil, karşılıklı gerilimi tırmandıran bir yoldan çıkma arzusu olarak değerlendirmelidir.

 

ABD, Hindistan’da kartları doğru oynamalı (Indira A.R. Lakshmanan)

Hindistan devlet bakanı eski yardımcısı Evan Feigenbaum Hindistan’ın büyümekte olan ekonomisine ve küresel sorunlarda etkin rol oynama yönündeki arzusundan bahsettiği konuşmasında önemli bir noktaya vurgu yaptı. Hindistan’ın Obama yönetimiyle ilişkisinin daha net bir şekilde değerlendirilemediğini belirten Feignebaum, iki tarafın karbon emiliminden nükleer silahsızlanmaya kadar stratejik meseleler üzerindeki anlaşmazlıklarını uzlaşıyla çözmeleri gerektiğini ifade etti

 

Haberin Devamı

WASHINGTON POST

Clinton: ABD’nin çok sayıda küresel aktörle ortaklıklar kurması gerek

Clinton, dün yaptığı açıklamada Obama yönetiminin temel amacının, hükümet ve özel grupların uyum içerisinde çalışabilecekleri, çok-ortaklı bir dünya düzeni kurmak olduğunun altını çizdi.

 

ABD kararlı: Değişen bir şey yok

Hamas yetkilileri eski elçiyle görüşmenin bölge sorunları açısından yeni açılımlar getireceğini ifade ederken, Washington yönetimi süreçlerde bir değişikliğin söz konusu olmadığını belirtti.

 

FED: İşsizlik oranları ancak uzun vadede düşecek

Yetkililer, bu yılsonuna kadar Amerika’daki işsizlik oranının yüzde 10’u aşabileceğini, bu durumda da ekonominin eski sağlığına kavuşmasının en az beş yıl alacağını ifade ettiler.

 

ASIA TIMES

“Sincan Kralı” suçlanıyor

Urumçi halkı yeterli önlemleri almadığı gerekçesiyle 5 Temmuz’daki kanlı çatışmalardan Sincan Uygur Özerk Bölgesinin parti sekreteri Wang Lequan’ı sorumlu tutuyor. Çin Devlet Başkanı Hu Jintao’nun yakın dostu olduğu bilinen Lequan’ın, buna rağmen devlet çevrelerinde de, uluslar arası kamuoyunda büyük yankı uyandıran Sincan olaylardan sorumlu tutulduğu biliniyor.

 

ISN SECURITY WATCH

Almanya’nın Afgan İkilemi (Caroline Hilpert)

Almanya’nın Afganistan’daki operasyona askeri destek sağlaması ülkeyi iç siyaset ve uluslar arası sorumluluklar bağlamında bir ikileme sürüklüyor.

 

Rus Ekonomisi yüzde 10.1 küçüldü

Bu yılın ilk yarısında Rus ekonomisi %10.1 oranında küçüldü. Ekonomi bakanı yaptığı açıklamada bu düşüşün ülkenin 1990’ların başından beri yaşadığı en büyük kriz olduğunu belirtti.

 

DIPLOMATIC COURIER

Bağlantısız ve kimlik peşinde (Babrak Farrahi)

Uluslar arası zirveler ve örgütler, özellikle de G8 ve G20, küresel sorunları çözme iddialarıyla uzun yıllardır manşetlerdeki yerlerini koruyorlar. Ama her uluslar arası örgüt bu amaç etrafında toplanmıyor. Bunlardan bir tanesi, kendini uluslar arası sistemden dışlanmış hisseden devletlerin ses olma iddiasındaki bağlantısızlık hareketi.

 

THE JAPAN TIMES

Çin’in sorunlu “tek-kültürü” (Brahma Chellaney)

Çin yönetimi Sincan, Tibet ve diğer belli başlı bölgelerdeki etnik ve kültürel asimilasyona son vermediği sürece kendi içersindeki etnik problemleri çözme ihtimali yoktur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!