Dünya Gıda Günü'nde aşırı beslenme uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Dünya Gıda Gününde aşırı beslenme uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2008 17:58

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abit Demircan, aşırı beslenme nedeniyle zayıflamak için harcanan parayla dünyadaki 850 milyon insanın açlık sorununun giderilebileceğini bildirdi.

Dünya Gıda Günü dolayısıyla AÜ Atatürk Konferans Salonu'nda, “Dünya Gıda Güvencesi, İklim Değişikliği ve Biyoenerjinin Yarattığı Güçlükler” konulu panel düzenlendi.

AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abit Demircan, panelin açılışında yaptığı konuşmada, tarım üretiminde hasat sonrası yüzde 25-40'a varan kayıplar olduğunu söyledi.

Ürün kaybının dünyada yaşanan açlık sorunu açısından büyük önem taşıdığını anlatan Prof. Dr. Demircan, aşırı beslenmenin de, yetersiz beslenme kadar zarar yarattığına işaret etti.

Aşırı beslenme nedeniyle insanlarda tansiyon, kalp ve damar hastalıkları, yetersiz beslenme nedeniyle de enfeksiyon hastalıklarının ortaya çıktığını anlatan Demircan, şöyle konuştu:
“Aşırı beslenmeden dolayı çeşitli hastalıklar ortaya çıkıyor. Bu hastalıkların önlenmesi için ödenen ilaç paraları dünyadaki açlık sorununa çare olabilir. Aşırı beslenmeden dolayı zayıflamaya harcanan parayla 850 milyon aç insanın beslenme sorunu biter. Hastalıkların çoğu beslenme sorunundan kaynaklanıyor.”

TARIM İL MÜDÜRÜ ERÇİN

Antalya Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin de, gıda ürünlerinin biyoyakıt üretiminde kullanılmasının dünyadaki açlık sorununu körüklediğini söyledi.

Erçin, temel tarım ürünlerinde, üretim, tüketim ve ticaret dengelerinde meydana gelen değişimin, petrol fiyatlarının son 5 yılda 6 kat artarak 23 dolardan 140 dolara yükselmesine neden olduğunu anlattı.

Petrole bağlı artan gübre, enerji ve üretim maliyetlerinin ülkeleri alternatif enerji kaynakları aramaya yönelttiğini belirten Erçin, şöyle devam etti:
“Sonuçta tarım ürünleri enerji kaynağı olarak kullanılmaya başlandı. İnsanların temel ihtiyaç maddesi olan gıdaların biyoyakıt olarak kullanılması, dünyadaki arz talep dengelerini değiştirmiştir. Dünyada yılda 100 milyon ton hububat ile 250 milyon ton mısır, biyoyakıt üretimi için kullanılmaya başlanmıştır. Enerji tarımındaki bu gelişmeler, dünya gıda fiyatlarını etkilemiş ve 862 milyon insanın sorunlarının çözülmesi bir yana tüm insanlık tehdit altına girmiştir.”

Son yıllarda buğday, mısır, pirinç gibi temel tarım ürünlerinin üretiminde azalmaların değil artışların yaşandığına dikkati çeken Erçin, tüketimin artması üzerine hububat stoklarının son 25 yılın en düşük seviyelerine indiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!