Güncelleme Tarihi:
Dünya Ekonomik Forumu, yatırımcıların kendilerini 2008-2009 yılları arasında yaşanan mali krizin ikinci ayağına hazırlaması gerektiği yönünde uyarıda bulundu.
Daily Telegraph gazetesinde yayımlanan haberde, forumun yatırımcılar tarafından takip edilen Küresel Riskler Raporu değerlendirildi. Raporda yatırımcıların kendilerini yeni bir krize hazırlaması gerektiği vurgulanırken krizin ülkelerin borçlarını ödeyememelerinden ya da hükümetlerin ekonomiye sağladıkları desteğin aniden çekilmesinden kaynaklanacağına işaret edildi.
Çin ekonomisinin tedirginlik yaratacak boyutta büyüdüğüne dikkat çekilen raporda, bu durumun dünya ekonomisinin sağlam bir şekilde iyileşmesini engellediğine dikkat çekildi.
Citigroup, Marsh & McLennan, Swiss Re, Wharton İşletme Okulu Risk Merkezi ve Zurich Finansal Hizmetleri’nin ortak çalışmalarıyla hazırlanan raporda, 2008-2009 yıllarında yaşanan ekonomik krizin, dünyanın önde gelen ekonomilerini, daha büyük sorunlar karşısında savunmasız hale getirdiği belirtildi.
Davos’ta 27 Ocak’ta başlayan yıllık Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına JPMorgan Chase CEO’su Jamie Dimon, Bill Gates, Bill Clinton ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy gibi ekonomi ve politika dünyasından önemli isimler katılacak.
ÜLKE BORCU KRİZİ
Dünyanın önde gelen ekonomilerinin karşı karşıya kalacağı riskleri sıralayan Küresel Riskler Raporu’nda, çok yüksek bir ihtimalle ülke borçlarından kaynaklanan bir kriz yaşanacağı ileri sürüldü.
Bazı ülkelerin, İngiltere ve ABD dünyanın büyük ekonomilerinin, mali kriz sürecindeki sorunları çözmek için altından kalkamayacakları maliyetlerin altına girmesinin krizi tetiklediğine dikkat çekildi.
Dünya Ekonomik Forumu yetkilisi Robert Greenhill, raporla ilgili açıklamasında “ABD ve İngiltere, yaptıkları harcamalar yüzünden en fazla borç yükü altına girecek ülkelerin başını çekiyor. Borçlarını ödeyememeleri söz konusu olmayabilir ancak bu sorun iki ülkenin de ekonomisinde sarsıcı etkiler yaratacak” dedi.
Yükselen varlık fiyatlarının düşme riskinin altını çizen rapor, bu durumun dünya genelindeki ekonomik iyileşmeye etki edeceğine dikkat çekti. Bununla birlikte, raporda Çin’in gayrimenkul sektöründeki temelsiz canlılığın, yatırımcıların ülkenin kaderinin 1990’lı yıllardaki Japonya’ya benzemesinden korkmalarına neden olduğu ifade edildi.
Rapora göre, yatırımcıları telaşlandıran bir diğer gelişme de İngiltere ve diğer büyük ekonomilerinin yavaş yavaş bir enerji krizine sürüklenmesi. Raporda ülkelerin alt yapılarına yeterince yatırım yapmamış olmasının krize neden olabileceğinin altı çizildi.
Yönetim danışmanlığı şirketi Oliver Wyman’nın CEO’su John Drzik, bu ülkelerin hem ulaşım hem de enerji alt yapılarına yeteri kadar yatırım yapmadığını belirtti.