DIŞ HABERLER
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2011 00:00
Suriye’de 15 Mart’tan beri devam eden muhalif harekete karşı sert yöntemler izleyen ve kanlı askeri operasyonlar düzenleyen Esad rejimine yönelik uluslararası baskı son günlerde giderek artsa da, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yarınki ziyareti arifesinde Şam Yönetimi geri adım atmadı.
Suriye ordusu dün de doğudaki Deyr Ez Zor kentine girdi. Deyr Ez Zor’da bulunan bir eylemci Associated Press
haber ajansına yaptığı açıklamada, saat 04.00’te kentin dört tarafından saldırı düzenleyen Suriye güçlerinin kentteki sekiz semtin kontrolünü ele geçirdiğini söyledi. Suriye İnsan Hakları Birliği Başkanı Abdülkerim Rihavi, askeri operasyonların Cura semtinde yoğunlaştığını ve açılan ateş sonucu en az 50 kişinin öldüğünü, onlarca kişinin yaralandığını belirtti. Hums kentinde de en az 4 sivilin öldüğü açıklandı. Ülke genelinde ölü sayısı 60’ı buldu.
Avusturya’dan lira yaptırımı
Avusturya Merkez Bankası, 2009 yılından bu yana bastığı Suriye lirasını basmama kararı aldığını açıkladı. Banka sözcüsü Christian Gutlederer, yaptığı açıklamada, “Ülkedeki insan hakları ihlalleri ve siyasi gelişmeler nedeniyle Suriye lirasının baskısının durdurulduğunu” bildirdi. Suriye lirasının 2009 yılından beri Merkez Bankası’na bağlı banknot matbaasında basıldığını anımsatan banka yetkilileri, Suriye’ye en son bu yıl ilkbaharda 600 milyon lira tutarında banknot gönderildiğini, ülkedeki gelişmeler üzerine Suriye lirasının basılmasını durdurduklarını kaydetti.
Devlet olmanın şartı
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye lideri Beşar Esad’ı arayıp “Şiddeti durdur” çağrısı yaptı. Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benediktus, Suriye’de halkın meşru taleplerine yanıt verilmesini istedi. Ancak “Yol kesen, kentleri kapatan ve halkı terörize eden kanun dışı kişilere karşı harekete geçmek, vatandaşlarının güvenliğini savunmak ve yaşamını korumakla yükümlü olan devletin bir zorunluluğudur” diyen Esad, dün bir kez daha askeri operasyonlara onay verdi.
Esad’a isyan
ORTADOĞU başta olmak üzere dünyadaki birçok ülkede düzenlenen gösterilerde Suriye rejimi protesto edildi. Arap Baharı’nın ilk sahnelerinden Mısır’ın başkenti Kahire’deki gösteride çocuklar da aileleriyle birlikte slogan attı. Suriye ile komşu Lübnan’ın kuzeyinde İslamcı grupların ağırlıkta olduğu gösteride Suriyeli muhaliflerle dayanışma sergilendi. Almanya’nın başkenti Berlin’deki gösteride ise aktivistler, şiddetin durması talebiyle, yapma kan bulaştırılmış kırmızı-beyaz tişörtlerle yürüdüler ve yere yattılar.