Güncelleme Tarihi:
Karadeniz Doğa Koruma Federasyonu (Kardoğa) Başkanı Kenan Kuri, yaptığı yazılı açıklamada, tüm dünyada çevre korumacılığına, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımına özenle öncelik tanınırken, Türkiye'deki çevre ve doğa korumacılığının sadece söylemlerde ve uygulanmayan yasalarda kaldığını savundu.
KARDOĞA
Türkiye'nin dört bir yanında yaşanan çevre ve doğal kaynakların büyük bir sorumsuzlukla tahrip edilmesi sorununun Karadeniz Bölgesinde daha da çarpıcı olduğunu belirten Kuri, şöyle dedi:
“Doğal kaynaklarımızın ve biyolojik çeşitliliğimizin en yoğun olduğu Doğu Karadeniz'de, gelecekteki teminatlarımız arasında büyük öneme sahip olan bu zenginliğimiz bilinçsizce tahrip edilmekte ya da tüketilmektedir. Çeşitli sosyo-ekonomik gerekçelere sığınılarak doğanın tahrip edilip kirletilmesi, geleneksel ekonomik faaliyetlerden olan balıkçılık ve hayvancılığın gittikçe gerilemesi ve ulusal çevre koruma yasalarımız ile uluslararası sözleşmelerde alınan kararların ülkemizde uygulanmayışı nedeniyle bu yıl Dünya Çevre Günü'nde de kutlanacak bir şey göremiyoruz. Korkarız yakın bir gelecekte Çevre Günü bir nostalji günü olarak anılacak.”
İZMİR
İzmir'in Bergama İlçesi Ovacık Altın Madeni'nin işletmeciliğini yapan Koza Altın İşletmeleri Şirketi'nden yapılan açıklamada, maden çalışmalarının mevcut en yüksek teknoloji ve en yüksek çevresel performansla yürütüldüğü belirtilerek, “İnsana saygı ön koşulunu da yerine getirerek üretimini sürdürürken ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayan şirketimiz, bölgenin en büyük zeytinliğini oluşturacak” denildi.
Açıklamada, Ovacık Altın Madeni İşletmesince, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde maden sahasına 50 bin zeytin fidanı dikileceği bildirildi.
MERSİN
Mersin'in Karaduvar Mahallesi'ndeki balıkçılar, tekneleri ile geldikleri Atatürk Parkı'nda deniz kirliliğini protesto ettiler. Karaduvar Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Almış, burada yaptığı konuşmada, deniz kirliliğinin ekonomik ve sosyal boyutlu zararlarının olduğunu söyledi. Bu nedenle her kesimden insanın bu konuda duyarlı olması gerektiğini belirten Almış, gerekli önlemlerin alınmaması halinde çoğu balık türü neslinin tükenebileceğini kaydetti.
Akdeniz Sosyal Platformu Başkanı Kemal Dama da kentin önemli sorunlarından bir tanesinin de deniz kirliliği olduğunu ifade ederek, ”Dünya Çevre Günü nedeniyle sorunlarımızı değil, güzelliklerimizi konuşmak isterdik. Ama maalesef şimdilik bu durum mümkün değil. Umarım önümüzdeki dönemlerde bu sorunlar çözülür ve istediğimiz bir çevre temizliğine kavuşuruz” dedi.
“Bir fidan dik hayat boyunca yalnız kalma”, “Yaşamın kendisi deniz, orman, gökyüzü” ve “Petrol geçici, Doğa kalıcı” gibi çeşitli pankartlarla kıyıya gelen balıkçılar, açıklamanın ardından tekrar tekneleri ile Karaduvar'a döndüler.
ANTALYA
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz, yazılı açıklamasında, dünyanın temel sorunları arasında ilk sırada hava kirliliği ve küresel ısınmanın geldiğine dikkati çekti. Türkiye'nin milli parklar, sulak alanlar, ormanlar ve denizlerinin korunması gerektiğini belirten Gündüz, koruma altında olan yerlerin de gelecek nesillere tahrip edilmeden bırakılmasının sağlanması gerektiğini kaydetti. Gündüz, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Birleşmiş Milletler Çevre Raporuna göre betonlaşma tüm Akdeniz ülkelerinde 20 yılda 4 bin kilometre kıyı şeridini tahrip edecek ve toplam kıyıların yüzde 50'sine ulaşacak. Kıyılarda 2000'de 143 milyon olan nüfus, 2025'te 174 milyon olacak. 2025 yılına kadar 1.5 milyon hektar tarım alanı kentleşme ve altyapıya kurban gidecek.”
BERGAMA KOZA ALTIN MADENİ'NDE 50 BİN ZEYTİN AĞACI
Bergama Ovacık Altın Madeni'nde 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle 50 bin zeytin ağacı dikimine başlandı.
Geçen yıl maden çalışanlarıyla eylem yapmak isteyen çevreciler arasında yaşanan gerginlik nedeniyle bu yıl jandarma ekiplerinin yoğun güvenlik önlemleri aldığı Ovacık Altın Madeni çevresinde Bergama ve Aliağa'dan gelen yaklaşık 150 kişilik jandarma robocop ekipleri geçen araçları tek tek kontrol etti.
Koza Altın Madeni'nde çam fidanı diken Bergama Kaymakamı Hüseyin Eren, çevre bilincinin yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi. Dünya çevre gününde zaman zaman söylem ağırlıklı, zaman zaman da eyleme yönelik faaliyetler yapıldığını belirten Kaymakam Eren, yasal olan her türlü etkinliğin yanında olduğunu söyledi. Ovacık Altın Madeni'ndeki 50 bin zeytin fidanı dikimini desteklediklerini ve yanında olduklarını vurgulayan Eren, geçen yıl 200 bini devlet, 300 bini vatandaşlar tarafından toplam 500 bin zeytin fidanı dikildiğini kaydetti.
Koza Altın İşletmeleri A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Cemalettin Çetin ise sürdürülebilir madenciliğe önem verdiklerini ve çevreye saygıyı ön planda tuttuklarını söyledi. Daha önce maden alanında 5 bin ağaç diktiklerini şimdi de ilk etapta 10 bin olmak üzere 50 bin ağaç dikileceğini söyleyen Çetin, ciddi ve farklı bir madencilikle ön plana çıktıkların kaydetti.
MOGAN GÖLÜ'NDEN 800 BİN TON DİP ÇAMURU ÇIKARILDI
Ankara Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Hatice Akgül, Büyükşehir Belediyesi ekiplerince Mogan Gölü'nden 800 bin ton dip çamurunun çıkartıldığını bildirdi. Akgül, Mogan Gölü'ne 15 kilometre uzaklıkta bulunan Tuluntaş ve Haymana yolu üzerindeki kaynaklardan Mogan'a su getirileceğini söyledi. ASKİ'nin bu konuda çalışması olduğunu ifade eden Akgül, şöyle konuştu:
“Mogan Gölü çevresine 40 trilyon liraya yakın yatırım yapılıyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi de Mogan Gölü'nden 800 bin ton dip çamuru çıkarttı. Pilot bölge olarak seçilen Atatürk Sahil Parkı-Haymana yolu arasındaki bölgeden dip çamurunun çıkarılması, olumlu sonuç verirse Mogan Gölü'nde bulunduğu bildirilen 2.5-8 milyon ton dip çamuru da temizlenecek.”