Güncelleme Tarihi:
Twitter yasağından bir hafta sonra gelen YouTube yasağı dünya medyasında geniş yankı buldu. Dünya basını ve televizyonları, YouTube yasağının gizli Suriye toplantısına ait olduğu iddia edilen konuşmaların sızdırılmasıyla eş zamanlı olmasına dikkat çekerken, bazı basın ve yayın kuruluşları da YouTube yasağının Türkiye'de bir haftadır yasak olan Twitter'de Top Trend olmasıyla yaşanan ironiye dikkat çekti.
BBC (İNGİLTERE):
Türkiye Suriye'ye müdahalenin görüşüldüğü ses kayıtlarının sızması üzerine YouTube'u kapattı. #youtubeblockedinturkey twitter'da dünya trendi oldu.
THE ECONOMIST (İNGİLTERE):
Eleştirilerin hedefindeki Türkiye Başbakanı korkuyor olmalı. Birçok Türk, “Yoksa neden 20 Mart'ta Twitter'ı yasaklasın ki?ö diye soruyor. ABD Dışişleri yetkilisi Douglas Frantz, yasaklama kararını “21. Yüzyılda kitap yakılmasıöna benzetti. AB'nin dijital komiseri de Neelie Kroes kararı “korkakça" olarak niteledi.
DAILY MAIL (İNGİLTERE):
YouTube'a yönelik engelleme Türk yetkililerinin Suriye'yi tartıştığı görüşmenin kayıtlarının sızmasının ardından geldi. Hükümet yetkilileri ulusal güvenlik tehlikeye girdiği takdirde başka yasaklamaların da gelebileceğini söylüyor.
THE GUARDIAN (İNGİLTERE):
Türk hükümeti, Twitter'ı yasakladıktan bir hafta sonra YouTube'ı kapatarak eleştirilere hedef olan sosyal medya üzerindeki baskılarına yenisini ekledi. Son engelleme kararı üst düzey yetkililer arasındaki bir güvenlik toplantısının sızmasının ardından alındı.
THE INDEPENDENT (İNGİLTERE):
Suriye ile ilgili üst düzey güvenlik toplantısı görüşmelerinin sızması üzerine YouTube'e girişler engellendi.
EL CEZİRE (KATAR):
Hükümetin gizli güvenlik toplantısının sızmasının ardından video paylaşım sitesi kapatıldı. #TurkeyBlockedYouTube ülke çapında en çok paylaşılan cümle oldu.
TIME (ABD):
YouTube yasağı Türk hükümetinin Twitter kararıyla uluslar arası eleştirilerin hedefi olmasından bir hafta sonra geldi.
BLOOMBERG (ABD):
Suriye işgal planlarının sızması üzerine Türkiye YouTube'a girişi engelledi. ABD Dışişleri Sözcüsü Marie Harf sızdırılan konuşmalar üzerine yorum yapmaktan kaçındı.
CNN (ABD):
Türk hükümeti on milyondan fazla insanı etkileyen Twitter yasağından bir hafta sonra YouTube'u yasakladı.
NBC (ABD):
Başbakan Erdoğan'ın geçen hafta Twitter'ı silip süpüreceğini söylemesinden sonra internette sansür dalgası başladı. Birkaç saat sonra Twitter yasaklandı. Şimdi de YouTube kapatıldı.
CNBC (ABD):
AB'nin dijital komiseri Neelie Kroes, CNBC'ye, YouTube kararının kabul edilemez olduğunu belirterek, Türkiye halkının ifade özgürlüğünün garanti altına alınması için elinden geleni yapacağını açıkladı.
WASHINGTON POST (ABD):
Türk yetkililer Twitter'ı kapattıktan bir hafta sonra benzer bir operasyonla YouTube'ı kapattı. Bu gelişme sosyal medyanın yaygın bir şekilde kullanıldığı ülkede öfkeyi daha da tırmandıracak.
FRANCE 24 (FRANSA):
Türkiye'nin haberleşme otoritesi, Ankara'daki bir mahkemenin Twitter'ı yasaklama kararını kaldırmasından bir gün sonra “idari bir kararla” YouTube'a girişi engelledi.
ARUTZ SHEVA (İSRAİL):
Türk hükümeti ülkedeki ifade özgürlüğüne yönelik engellemeler çerçevesinde son olarak YouTube'u kapattı. Bir Türk mahkemesi Twitter'a yönelik engelleme kararını kaldırmıştı.
VOICE OF RUSSIA (RUSYA):
Hükümet yetkilileri, ulusal güvenliği tehdit eden yeni kayıtların yayınlanması halinde Türkiye'nin, Twitter ve YouTube'tan sonra diğer sosyal medya platformlarını da kapatabileceğini açıkladı.
RUSSIA TODAY (RUSYA):
Suriye'yi işgal planlarının sızması üzerine Türkiye YouTube'u kapattı. Hükümet ulusal güvenlik ve özel hayatın korunması taktiğiyle sızıntıları engellemeye çalışıyor.
EL ARABIYA (S. ARABİSTAN):
Twitter'ın kapatılmasının ardından ABD ve AB gibi başlıca müttefikleri Türkiye'yi ifade özgürlüğünü engellediği gerekçesiyle eleştirdi. Türkiye Twitter yasağından bir hafta sonra da YouTube'u yasakladı.
PRESS TV (İRAN):
Tartışmalı kayıtların “ulusal güvenliği tehdit ettiği” yorumlarının ardından Ankara YouTube'a girişleri engelledi. Son yasak, Başbakan Erdoğan'ın yönetici elitinin yolsuzluklarının açığa çıkmasına yol açan belgelerin ortaya çıkmasıyla Twitter'ın engellemesinden bir hafta sonra geldi.
FÜLE'DEN ELEŞTİRİ: BU NEREYE KADAR?
Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle de dün gece Twitter hesabından hem Türkçe hem İngilizce iki tweet atarak youtube yasağını eleştirdi. Füle, ilk tweet'inde "Bu nereye varacak?" yazdı. İkinci tweet'te ise "bilgi paylasma ozgurlugune saygi gosterilmeli, kisitlama olculu olmali" dedi.