Gülizar Büyükkara
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2008 00:00
Fındık işçisi olacakken bilim adamı olan Onur Kılıç'ın icadı su altında çalışan mikrofon için dev şirketler sıraya girdi.
Onur Kılıç, yoksul bir kişinin azmiyle, çalışkanlığıyla nerelere gelebileceğine çok iyi bir örnek. Kılıç dokuz kardeşin altıncısı olarak 1978 yılında Ordu’da dünyaya geldiğinde ailesi geçinebilmek için Almanya’ya gitme planları yapıyordu. Bu planlarını uygulamaya koyduklarında kucaklarındaki 7 aylık Onur’un ileride kendilerini nasıl gururlandıracağını hiç tahmin etmiyorlardı.
Onur ve kız kardeşi Almanya’da gittikleri ilkokulda oldukça başarılı olunca Leibniz Gymnasium isimli prestijli Alman okuluna kabul edildiler. Böylece bu okula kabul edilen ilk Türk öğrencileri oldular. İçinde bilime karşı her zaman bir merak olan Onur, çöpten topladığı elektronik atıklarla yaptığı deneyler sonucunda ölümden bile döndü. Buna rağmen yolundan dönmedi ve hayal ettiği bilim adamı olabilmek için çalışmaya devam etti.
1991'de ailesi Türkiye'ye kesin dönüş yapınca ilk yıllarda Türkiye'nin farklı ortamına uyum sağlamakta zorlandı ancak burada da hem liseyi ve hem de Bilkent Üniversitesi Fizik Fakültesi’ni birincilikle bitirdi. Daha sonra ABD’ye giderek Stanford Uygulamalı Fizik'te doktoraya başladı ve araştırmalarıyla birçok ödül aldı.
Eylül 2006'da Meksika'nın Cancun bölgesinde yapılan bir konferansta, geliştirdiği ışıkla çalışan mikrofon en iyi araştırma ödülünü aldı. Bu mikrofon, bir atom kalınlığının onbinde biri kadar küçük titreşimleri hissedebilecek düzeyde hassas. Benzerlerinden kat kat daha küçük sesleri duyabilen bu alet hassaslığıyla alanında rekor kırdı. Ardından, Nisan 2008'de Avustralya’nın Perth kentinde düzenlenen aynı konferansta, katil balinaların duyum sistemini taklit ederek geliştirdiği, yine ışıkla çalışan bir su-altı ses sensörünü sundu. Bu çalışma da en iyi araştırma ödülüne layık görüldü ve bu şekilde, yüzlerce bilim adamının araştırmalarını sunduğu konferanstan, tek Türk katılımcı olarak iki defa üst üste en yüksek ödül ile ayrıldı.
Petrol aramada kullanılacak Northrop-Grumman şirketinin sponsorluğunda geliştirilen su-altı sensörü, deniz altında petrol aramalarından, insansız su-altı araçlarının navigasyonuna kadar geniş alanlarda kullanılması bekleniyor. Su içerisinde radyo dalgaları soğurulduğundan, telsiz haberleşmenin yapılamadığı su altında, denizaltı araçları ile iletişim sadece ses dalgaları ile yapılabiliyor. Bu sebeple aletin denizaltı haberleşmesinde kullanılması gündemde.
Kılıç hayatındaki gelişmeleri Türkiye'deki hızlı değişimin de göstergesi olarak görüyor: "Anne babanız köyde fındık toplar diye umarken, siz kendinizi aralarında Nobel Ödüllü bilim adamlarının da bulunduğu bir topluluğa konuşma yaparken ya da dünyanın dört bir yanında, büyük şirketlerin yöneticileriyle şarap yudumlarken buluyorsunuz."
Kılıç, Türkiye'deki bilime ilgi duyan gençlere yardımcı olabilmek için arkadaşlarıyla birlikte BilimFeneri forumunu kurmuş. 1998'de kurulan forum, Türkiye'nin ilk bilimsel internet forumu.
Su altı mikrofonu
Onur Kılıç su altında çalışan ve son derece hassas bir mikrofon üretti. Aletin içerisinde hiçbir elektrikli parça yok. Elektrik akımı yerine lazer akımı ile çalışıyor. Işıkla çalışan bu mikrofon benzerlerinden binlerce kat daha hassas. Bir atom kalınlığından onbin kat daha küçük titreşimleri sezebilecek kadar hassas yani evde kullanmaya kalkarsanız bütün komşularınızın ne konuştuğunu duymanız mümkün. Katil balinaların duyum sisteminden esinlenilerek yapılmış olan ürünün en ilginç özelliği, denizlerdeki ses ortamına en iyi şekilde adapte olmuş olması. Bu sayede ürün denizaltında yapılan her türlü araştırmada kullanılabilecek.