Güncelleme Tarihi:
Financial Times
Philip Stephens: İngiltere ekonomisi zorda ve bizi zor birkaç yıl bekliyor. Ama sadece kemer sıkma vaadi yeterli değil. Politikacıların halka umut da vermesi gerek.
The New York Times
Paul Krugman: Amerika’yı büyük yapan eğitimdi. Ama şimdi devlet okullarının paraya muhtaç hale gelmesiyle olmasıyla beraber bu tersine dönüyor.
The Washington Post
Charles Krauthammer: Obama Afganistan “gerekli bir savaş diyordu. Şimdi tereddüt ediyor. Biden yanılıyor, bu savaş elimizi taşın altına koymadan, uzaktan kazanılamaz.
The Wall Street Journal
Soner Çağaptay: Türkiye’de İslamcıların Osmanlı ailesinden Ertuğrul Bey’in ölümünden sonra yaptıkları, İslamcılığın din ya da gerçekle alakası olmayan ütopik bir ideoloji olduğunu gösteriyor. Osmanlı halifesi Batı karşıtı, Osmanlı cumhuriyetin anti-tezi değildi.
Tony Blair: Çin çok yol kat etti ama daha gitmesi gereken çok yol var. 56 etnik gruptan oluşan bu ülke dağılırsa sadece Çin için değil bizim için de felaket olur. Amerikalıların %4’ü, Çinlilerin % 60’ı topraktan geçiniyor. 150 milyon Çinli günde 1 dolarla yaşıyor ama son 25 yılda fakirlik çizgisinin altındakilerin sayısı %80 azaldı. Bugün dünyada en çok otomobil Çin’de satılıyor.
International Herald Tribune
Ariel Cohen: Medvedev 2012’de Putin’e rakip olabilir. Birçok temel konuda farklı düşünüyorlar.
Abolhassan Bani Sadr: Afganistan’da asker artırımı savaşı uzatır. Bir İslam rönesansına ihtiyacımız var. Kadınlar sosyal-siyasal hayata girmeli. Tevdid gibi İslam’ın bastırılmış geleneklerine yer açmalı.
The Guardian
Jayati Ghosh: Ekonomi bilimi meşruiyet krizindeyken Nobel ekonomi ödülü de borsada spekülasyon yapanların yarışması olmadığını göstermeli.
Simon Jenkins: Kabul edelim aslında şehirler toprağı ve kaynakları daha verimli kullandıkları için daha çevreciler.
The Independent
Patrick Cockburn: Afganistan bir yılda kazanılacak bir savaş değil. Sevsen de sevmesen de Karzai ile idare edeceksin. Ordu ve polisi büyütmek ve güçlendirmek kısa sürede yapılamaz.Korumalı sitelerde yaşayan danışmanlara yılda 250 bin dolar verirken Afgan polislerin maaşı sadece 70 dolar olursa bu iş olmaz.
The Economist
Başyazı: Avrupa projesi ilk 50 yılında daha çok içine baktı, ikinci 50 dışarıya daha çok bakmalı. AB kapıyı genişlemeye açık tutmalı ve başkanlık ve dışişleri temsilciliği görevlerine yüksek profilli kişileri seçmeli. Merkel harika olurdu ama onun zaten bir işi var. Blair kusursuz değil ama başkanlığa uygun.
Makale: Müslüman Kardeşler - 1928’de kurulan MK birçok zorluk, baskı ve bölünme yaşadı ama hala yarım düzine ülkede bir şekilde aktif. Gizliliğe önem veriyor ve disiplinli. Hareketin Filistin kanadı olan Hamas Filistin’i bölmek veya yeterince İslamcı olmamakla suçlanıyor. Ama Hamas suç ve yolsuzluğu bitirdi. Gazze’de kurduğu tek-parti devleti Arap rejimlerini kaygılandırıyor. Mübarek Müslüman Kardeşlere karşı çok ciddi baskı uyguladı ve bu hareketin içindeki ılımlıları zayıflattı. Bazıları daha radikal şiddet yanlısı gruplara geçti. Örgütün 81 yaşındaki lideri yakında emekli olacak. Gençler ve Mısırlı olmayan üyeler daha fazla etkin olmaya çalışıyor. Ürdün’de rejim örgütün ılımlı bir kanadına bir yere kadar tolere ediyor. Ürdün kanadında Hamas ile ne kadar yakın olunması gerektiği tartışılıyor. Milli çıkarlarla daha geniş anlamda Müslüman amaçlar arasında gerilim oluşuyor. Mısır’da rejim hareketi Mısırlılardan çok Filistinlilere önem vermekle suçluyor. Hareketin Suriye kanadı 1982’de rejimin 10 bin sivili öldürmesine rağmen hareketin birçok liderinin Suriye ile yakın ilişki içinde olmasını eleştiriyordu. Ama artık Suriye kanadı da yavaş yavaş Baas rejimiyle anlaşma yoluna girdi. Hareket son dönemde Kuveyt, Fas ve Sudan’da başarılı olamadı, Libya ve Tunus’da zaten yasaklı. Her şeye rağmen MK dayanıklı çıktı ve genelde saygı görüyor. Laik Arap yönetimler ondan korkuyor. Liberal Araplar MK Mısır’da seçimlere serbestçe girer ve kazanırsa bir daha başka seçim olmayacağından korkuyor. Hareket de laiklere tamamen karşı olmakla kısmen de olsa onlarla uzlaşıp güce yaklaşmak arasında karar vermekte zorlanıyor.
Lexington: Amerikalıların yarıya yakını federal gelir vergisi ödemiyor. Bu sürdürülebilir değil. Obama çok zenginler dışında kimsenin vergisini artırmayacağı sözü vermişti. Bu sözünden dönmesi sadece zaman meselesi.
The Daily Star
Naomi Wolf: Müslüman kadınlar Batı’ya “gelin bizi kurtarın” demiyor ki. Namus cinayetleri, hukuki eşitsizlikler ve eğitime ulaşmada yaşanan zorluklar ortadayken Batılıların Müslüman kadınların kıyafetlerine odaklanmaları yanlış.
Foreign Policy
Stephen Walt: Bugün olsa ABD Afganistan’ı işgal eder miydi? Bu sorunun cevabı şimdi ne yapılması gerektiğine ışık tutabilir.
Gregory Schulte: İran UAEK’ya yeni inşa edeceği tesisleri önceden haber verme taahhüdü vermeli, santrfrüj ürettiği yerleri açmalı, geçmiş nükleer silah yapma çabalarını açıklamalı. Zenginleşmiş uranyumu Rusya’ya gönderilmesi bir çözüm olabilir ama İran’ın “oyun oynaması” yüksek ihtimal.
Stratfor
4. çeyrek küresel değerlendirme: Rusya ABD’ye Orta Doğu’da kendi yardımı olmadan başarılı olamayacağını göstermeye çalışıyor. Bu olmazsa da Washington’u bölgede meşgul etmek ve yormak istiyor ki bu arada Moskova kendi çevresindeki etkisini artırabilsin. Rusya’nın istediği ABD’ye karşı direnebilecek kadar güçlü bir İran.
Time
Tony Karon: İran uranyum zenginleştirmeyi öğrendi, bunu “unutacak” değil. Batı İran’ın elinde nükleer kapasiteye sahip olma seçeneğinin hiç olmamasını tercih eder ama daha muhtemel sonuç nükleer silah yapmanın önünü tıkayan güvenlik mekanizmaları kurulmasıdır. Batı bunu kabullenebilecek mi?
Joe Klein: Diyelim 10 Talibanlı var, bunların ikisini öldürürseniz geriye kaç kalır?
Real Clear Politics
Victor David Hanson: ABD Avrupa, Japonya, G. Kore, Tayvan ve Asya ile G. Amerika’nın demokrasilerini “kötülere” karşı koruyor. Bu pahalı ve tehlikeli bir görev. Popüler de değil. Ama gerekli. Obama ise dostlarla düşmanlar arasındaki çizgiyi bulanıklaştırarak çok yanlış yapıyor. Böyle giderse Amerika belki daha çok sevilecek ama daha az saygı görecek.
Council on Foreign Relations
Bruce Reidel: Afganistan konusunda gecikmek tehlikeli, kararlılık göstermek önemli.
Asia Times
Jian Junbo: Konfüçyüsçülüğe karşı Çin’de ve dışarıda artan ilgi Pekin’ e yeni bir yumuşak güç enstrümanı sunabilir. Parti de içeride komünizmden boşalan ideolojik alanı Konfüşyüsçülüğün doldurmasına izin veriyor ve hatta teşvik ediyor. Ama birey karşıtlığı, aile ve toplumun kesin bir hiyerarşiyle düzenlenmesi ve otoriteye mutlak bağlılık gibi değerlerin bugünkü toplumda geniş kabul görmesinin zorlukları da var.