Güncelleme Tarihi:
DIŞ BASINDA TÜRKİYE
HAARETZ
--Türkiye Başbakanı: Sudan değil İsrail savaş suçlusudur
Erdoğan: Müslümanlar savaş suçlusu değildir. Beşir’in başımızın üstünde yeri vardır. Suriye: Barışa hizmet etmek için İsrail’le ilişkilerinizi güçlü tutun.
YEDIOTH AHRONOTH
--Beşir, Netanyahu’dan üstün tutuldu
Türkiye Başbakanı Erdoğan, Netanyahu ile görüşmektense hükümlü Sudan Cumhurbaşkanı ile görüşmeyi tercih edeceğini söyledi. “Bir Müslüman böyle şeyler yapamaz” diyerek Beşir’in Darfur’daki soykırımdan sorumlu olmadığını savundu.
JORDAN TIMES
--Yollar ayrılıyor mu?
Türk hükümeti ideolojisiyle Ortadoğu’daki stratejik rolü arasında bir denge kurmalı. AK Parti’nin gücü elinde tutması Türkiye’deki siyaset için kalıcı bir özellik olarak görülmemeli. Ortadoğu’da dengeler ve ittifaklar sürekli değişir ve Türkiye’de devlet adamlığı üstün gelmezse Ankara’nın bölgedeki uzun vadeli hedeflerini tutturması mümkün olmayabilir.
ARAB NEWS
--Türkiye: Davutoğlu doktrini
Türkiye kendisini bölgenin istikrar merkezi haline dönüştürmeyi başardı. İlginç olan, bu ülke Osmanlı zamanlarında da aynı rolü oynamaktaydı. Ancak bu sefer dayatma değil diplomasi ve uyum araçlarını kullanarak etkisini yayabilir.
AL-AHRAM WEEKLY
--Daha fazla Erdoğan’a ihtiyacımız var
Eğer Arap ve Müslüman liderler İsrail’in bir kez daha işlediği cinayetlerden yakasını kurtarmasını istemiyorsa, Türkiye’nin Başbakanına benzemeye çalışmaları gerek.
PRESS TV
--İran: El Baradey’in Türkiye planı daha önce reddedilmişti
İran Birleşmiş Milletler nükleer gözlemcisinin zenginleştirilmiş uranyumu komşusu Türkiye’ye göndermesi teklifini reddetti.
THE JERUSALEM POST
--Esad: Türkiye İsrail’le ilişkilerini tamir etmeli
Suriye Cumhurbaşkanı Beşir Esad: Kudüs barışa bağlılığını devam ettirmeli. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan: İsrail’in savaş suçları Darfur’da yaşananlardan daha beter.
FINANCIAL TIMES
--Kıbrıs’ta liderler açmazı kırmaya çalışıyor
Dış gözlemcilerin bir kısmı hala Kıbrıs’taki Rum ve Türk taraflarının adadaki 35 yıllık bölünmeyi sonlandırmaya kararlı olduğundan şüphe ediyor.
THE HILL
--Reid Ermenistan-Türkiye anlaşması için Obama yönetimine baskı yapıyor
ABD Senatosu çoğunluk lideri ve Nevada’nın Demokrat Parti’li senatörü Harry Reid Ermenistan ve Türkiye arasındaki anlaşmada ABD’nin aracılık yapmasıyla ilgili olarak Obama yönetimi üzerinde baskı kurdu.
DÜNYA BASINI
THE NEW YORK TIMES
--İran uranyum anlaşmasıyla ilgili çabaları görmezden geldi
Obama yönetimi İran’a el altından gönderdiği mesajlarda ülkenin elindeki zenginleştirilmiş uranyum stoklarını birden fazla ülkeye gönderebileceğini ifade etti.
--Irak’ta kritik seçim yasası kabul edildi
Haftalar süren açmazdan sonra Irak milletvekilleri ABD güçlerinin ülkeden ne zaman ayrılacağını belirlemede kritik önemi olan seçim yasasını onayladı.
--Obama sağlık yasası teklifinde çabuk olunması için Senato’ya baskı yapıyor
Senato içindeki destek oylarının farkının çok az olması sağlık yasasına engel çıkartıyor. Çoğunluk lideri Harry Reid 58 Demokrat ve iki bağımsızdan ümitli.
THE WASHINGTON POST
--Irak 2010 seçimleri için kritik yasayı geçirdi
Sonuçsuz müzakerelerin ve diplomatların etkili lobi çalışmalarının ardından yapılan oylamada milletvekilleri ABD askerlerinin ülkeden çekilmesini geciktirmeyi önleyecek seçim yasasını kabul etti
--Çin Afrika’ya düşük faizle 10 milyar dolar kredi sözü verdi
Çin’in Afrika kıtasındaki petrol ve değerli maden yataklarını sömürdüğü iddialarına karşın kıtaya bağlılığını göstermek isteyen Pekin Başbakanı Wen Jiabao yeni düşük faizli kredilerin önümüzdeki üç yılda dağıtılacağını belirtti.
--Çin’in “çevrimiçi vatandaşları” sonuca ulaştı
Pek çok muhalefet biçimi ülkede yasadışı hale getirilmiş olsa da internet üzerinden yapılan kitlesel protestolar yetkililerin yeni standartlar koymasına sebep oluyor.
THE WALL STREET JOURNAL
--G20 yetkilileri, banka vergilerine takıldı
İngiltere Başbakanı Gordon Brown ve ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, G20’nin finans konusundaki politika yapıcılarının bir araya geldiği toplantıda banka işlemlerine getirilecek potansiyel vergiler konusunda çatıştı.
--Petrol anlaşması kafaları karıştırıyor
Irak parlamentosunun kanun yapıcıları, geçtiğimiz hafta BP, Exxon ve diğer büyük petrol şirketleriyle imzalanan petrol havzası geliştirme anlaşmalarının geçerliliğini sorguladı.
--AB, banka yardımlarını sonlandırmanın yollarını arıyor
Avrupa Birliği dâhilindeki ülkelerin maliye bakanları bu hafta ekonomilerini nasıl büyütecekleri ve kıtanın bankacılık sektörünü devlet desteğinden nasıl kurtaracaklarını tartışacak.
FINANCIAL TIMES
-- AB ülkelerinin borç seviyeleri dikkat çekiyor
Avrupa Birliği’nin kamu borcu, hükümetlerin mali disiplini yeniden inşa etmemesi durumunda, 2014 yılına kadar birliğin GSYH’sının yüzde 100’üne denk gelecek bir seviyeye yükselebilir.
--Norveç G20’de kendine yer alıyor
Norveç Dışişleri Bakanı Jonas Gahr, kuzey ülkelerinin büyük ekonomilerden oluşan G20 ülkeleri içinde ortak bir koltukla temsil edilmesi gerektiğini dile getirdi ve G20’nin uluslararası meşruluğunu henüz kanıtlamamış olduğunu söyledi.
--Iraklı politikacılar seçim yolunu açıyor
Irak parlamentosunun kanun yapıcı mercileri, uzun zamandır ertelenen seçim kanunu meclisten geçirerek, gelecek yılın başlarında yapılabilecek seçimler için zemin hazırladı.
THE GUARDIAN
--Obama’nın sağlık sigortası reformları yasalaşma yolunda ilk engeli atlattı
Temsilciler meclisi Amerikalıların yüzde 96’sını sağlık sigortası kapsamına alacak yasa teklifini az farkla kabul etti.
--Kerkük’le ilgili anlaşmaya varıldı, Irak’ta seçimlerin yolu açıldı
Milletvekilleri Kerkük şehrinin Ocak’ta yapılacak genel seçimler kapsamına alınmasını sağlayacak bir formül üzerinde anlaştı.
--Çin Afrika’ya 10 milyar dolar kredi sözü verdi
Başbakan Wen Jiabao “yeni sömürgecilik” iddialarını reddederken ülkeye yapılan yatırımların artırılması sözünü verdi.
HAARETZ
--Obama, Netanyahu ile buluşuyor ancak anlaşmazlık devam ediyor
Beyaz Saray yetkililerinin gece yarısı Netanyahu ile bir araya geldiği toplantıda sinirler gerildi.
--Filistinli kaynaklar: Abbas kısa zamanda ayrılmayı planlamıyor
Filistinli politika uzmanları Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, Hamas ile Filistin Kurtuluş Örgütü arasında devam eden gerginlikler yüzünden görevini devam ettirmesi bekleniyor.
--Natan Sharansky: Asimilasyon Yahudileri yutuyor
İsrail hükümetinin eski bakanlarından, siyasetçi Natan Sharansky, asimilasyonla baş etmenin en iyi yolunun insanlara “İsrail deneyimi” programları uygulamak olduğunu söyledi.
FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG
--Berlin mucizesi
Sovyet lideri Stalin'in İkinci Dünya Savaşı sonrasında baskıyla oluşturduğu Doğu Bloku'nun son taşı 1989 yılında Berlin Duvarı'nın yıkılmasıyla düştü. Ancak yeni nesil Berlin Duvarı'nın kim tarafından ve niçin inşa edildiğini hemen hemen hiç bilmiyor.
DIE WELT
--'Almanya'da birleşme süreci hala tamamlanmadı'
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya'da birleşme sürecinin henüz son aşamaya ulaşmadığını söyledi. Berlin Duvarı'nın yıkılmasının 20’inci yıldönümünde konuşan Angela Merkel, Doğu ile Batı arasındaki yaşam standardı aynı düzeye ulaşana kadar 'birleşme' sürecinin devam edeceğini belirtti.
EKONOMİ BASINI BLOOMBERG --Moody's Çin'in görünümünü durağandan pozitife yükseltti Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Çin yönetiminin küresel finansal kriz döneminde ülkeyi yönetmedeki başarısından dolayı, ülkenin ekonomik görünüm notunu 'durağan'dan 'pozitif'e yükseltti. --Axa Asya 10 milyar dolarlık teklifi geri çevirdi Fransa'nın en büyük sigorta şirketinin Avustralya birimi Axa Asia Pacific Holdings Ltd, ana şirket Axa SA ve varlık yönetim şirketi AMP tarafından talep edilmeden yapılan 10 milyar dolarlık satın alma teklifini geri çevirdi. --Petrol üreticileri kasırga nedeniyle üretimi durdurup çalışanları tahliye etti Meksika Körfezi'nde faaliyet gösteren petrol şirketleri, Ida Kasırgası'nın, ABD'nin ham petrol ihtiyacının dörtte birinden daha fazlasını karşılayan bölgeye girdikten sonra güçlenmesinin ardından çalışanları tahliye etmeye ve bazı platformlardaki üretimi durdurmaya başladı. CNBC -- ABD sağlık reformu, Senato'da zor bir yolda Sağlık reformu yasa tasarısının ABD Temsilciler Meclisi’nden geçmesinin ardından, ABD Başkanı Barack Obama’nın sağlık reformu atağı, başkanın kendi partisi olan Demokrat Parti’de de bölünmelerin yaşanmasıyla, Senato oylamasında zor bir sürece girmiş gibi görünüyor -- Çin, ABD’yi doları dengelemeye zorluyor Çin Başbakanı Wen Jiabao Pazar günü yaptığı açıklamada, ABD’nin bütçe açığını kontrol etmesi için ABD dolarının döviz kurunu dengelemesi gerektiğini dile getirdi. --Obama, anma törenlerine katılmak için Asya gezisini erteledi ABD Başkanı Barack Obama’nın, ABD askeri üssüne yapılan saldırıda hayatlarını kaybeden askerlerin anma törenlerine katılmak için bu hafta Asya ülkelerine yapacağı geziyi başka bir tarihe ertelediği açıklandı. --Altın 1.500 doları görür mü? Altının ons fiyatı Cuma günü yaklaşık 1.100 dolar seviyesiyle yeni tarihi zirvesini gördü. Merak edilen şey altının bundan önümüzdeki birkaç ay içinde daha ne kadar yükseleceği. Bu seviye 1.200 dolar mı, yoksa 1.300 dolar mı olacak. Ya da 1.500 dolar imkansız mı? --ABD gaz fiyatları yükseldi Pazar günü yayımlanan bir rapora göre, ABD gaz fiyatları düşen petrol fiyatlarına rağmen iki hafta önceki seviyesine göre biraz yükselerek ortalama 2.68 dolar seviyesine çıktı. Bu son artışla, gaz fiyatları 2009'da ilk defa bir yıl önceki seviyesine göre daha yukarda oluşmuş oldu. --En çok tasarruf edenler Büyük durgunluk bazılarını harcamalarını azaltmak için yaratıcı yöntemler bulamaya itti. CNNMoney, bu yöntemleri uygulayan dört kişiyi mercek altına aldı. FORBES --Sağlık reformu yasasının ABD Kongresi'nde şansı yok gibi ABD Temsilciler Meclisi'nde Demokratların yoğun uğraşları sonrası kabul edilen ve Barack Obama için zafer havası yaratan sağlık reformu yasa tasarısıyla oluşan olumlu hava, tasarının Kongre'de şansı olmadığını fark edilmesiyle çabuk son buldu. --G20 dolara üzerindeki yeni baskı için kapıyı açık bıraktı Dolar, G20 ülkelerinin maliye bakanlarının son toplantısında küresel para transferlerinin yeniden düzenlenmesi konusunda somut önlemler almayı başaramamasıyla, gelişmekte olan ülkelerin para birimleri ve euro karşısında yeni bir baskı ile karşı karşıya kalabilir. --Japonya'dan ayrılma zamanı Akio Toyada gibi spor arabalara meraklı bir işadamı için, şirketi Toyota'yı Formula 1 yarışlarından çekmek acı veren bir tercihti. Ancak tıpkı milyarder bir playboyun zor anlar yaşaması örneğindeki gibi, onun da zarar eden şirketini garajında yer alan pahalı oyuncaklardan temizlemesi gerekiyordu. Toyota, F1'de yıllık 500 milyon dolarlık harcama yaparken bunun karşılığında kazandıkları ise oldukça düşük seviyedeydi. --Asya'da hisseler yavaş değer kazanırken, AXA Asia Pacific hızlı yükseldi Asya piyasalarında işlem gören hisse senetleri ABD borsalarında Cuma günü yaşanan hafif yükselişlerden sonra çoğunlukla değer kazandı. Avustralya'da ise AXA Asia Pacific hisseleri, rakibi AMP'den gelen milyar dolarlık teklifi reddetmesinin ardından hızlı yükseldi. --Çin ABD'yi bütçe açığı konusunda uyardı Çin Başbakanı Wen Jiabao, ABD'nin doların değerine istikrar kazandırması için bütçe açığını kontrol etmesi gerektiği konusunda uyardı. --Kraft, Cadbury mücadelesi güç gösterisine doğru gidiyor ABD'li gıda devi Kraft Foods Inc.'nin, isteksiz davranan İngiliz şekerleme üreticisi Cadbury Plc'yi satın alma mücadelesinin Pazartesi günü daha sert bir hal alması bekleniyor. Konu ile ilgili yayımlanan haberlere göre, Kraft resmi başvuru yapmayı planlarken, Cadbury iğneleyici bir red cevabı vermeye hazırlanıyor.