Dünya basınından manşetler - 5 Ocak

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 5 Ocak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2011 10:25

Dünyada bugün öne çıkan tüm manşetler:

Haberin Devamı

FINANCIAL TIMES: Yunanistan’ın sınıra duvar çekme planına tepkiler dinmiyor

Yunanistan’ın göçmenlerin ve sığınma talepçilerinin ülkeye girişini önlemek için Türkiye sınırına duvar çekme planına muhalefet partilerinden ve göçmenlere destek veren gruplardan tepki geldi.

 

Atina geçtiğimiz hafta sonu Evros şehrine bir duvar inşa edeceğini duyurmuştu. İnşaat çalışmalarının ne zaman başlatılacağı açıklanmadı ancak siyasi analistler planın bu yıl içinde tamamlanmasını bekliyor.

 

Vatandaş Haklarını Koruma Bakan Yardımcısı Manolis Othonas, dün katıldığı bir radyo programında planı savundu ve Yunanistan üzerinden Avrupa Birliği’ne giren göçmen sayısını azaltacağını belirtti.

 

Haberin Devamı

Ancak Brüksel’den karara tepki geldi. Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada bu tür önlemlerin “kısa vadeli çözümler” olduğu ve göç sorunlarıyla başa çıkma konusunda hiçbir fayda sağlamadığı ifade edildi.

 

Öte yandan Atina’da bulunan sivil toplum kuruluşu Göçmenlere ve Sığınmacılara Sosyal Destek Ağı’ndan yapılan açıklamada da AB’nin “Avrupa Kalesi’ne yeni duvarlar ördüğü” ve duvarın “yeni Avrupa apartheid”ının bir sembolü olacağı ifade edildi.

 

Muhalefette bulunan sağcı LAOS partisi ise Sosyalist Papandreu hükümetini geç kalmakla suçlayarak 1 milyon göçmenin şimdiden ülkeye girdiğini öne sürdü.

 

Sol Koalisyon ise hükümetten planlarını ertelemesini isterken hükümeti göçmenlere karşı “iki kat ikiyüzlü ve insanlık dışı” politikalar sürdürmekle eleştirdi. Yapılan açıklamada girişimin yasadışı olduğu ve Evros bölgesinden göçmen girişi sorununa bir çözüm getirmeyeceği ifade edildi.

 

CNN: İran Şahı Pehlevi’nin oğlu intihar etti

Haberin Devamı

İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi’nin oğlu Alirıza Pehlevi dün ABD’nin Boston şehrinde bulunan evinde ölü bulundu. Pehlevi ailesinin sözcüsü olayın bir intihar olduğunu belirtti.

 

Ailenin internet sitesinden yapılan açıklamada, “Büyük bir acıyla vatandaşlarımıza Prens Alirıza Pehlevi’nin hayatını kaybettiğini bildirmek istiyoruz” denildi. Pehlevi 44 yaşındaydı.

 

İnternet sitesindeki açıklamada, “Milyonlarca genç İranlı gibi Pehlevi de sevgili vatanının içinde olduğu sıkıntılardan dolayı derin rahatsızlık yaşarken, genç yaşında babasını ve kız kardeşini kaybetmenin yükünü da taşıyordu. Yıllar boyunca acısının üstesinden gelmeye çalıştı ancak en sonunda teslim oldu” denildi.

 

Haberin Devamı

28 Temmuz 1966’da Tahran’da doğan Pehlevi, İran’da eğitim görmüş, 1979 yılında İran Devrimi sırasında ABD’ye göç etmişti. 1984 yılında Princeton Üniversitesi’nden lisans, 1992’de de Columbia Üniversitesinden yüksek lisans derecesi alan Pehlevi, Harvard Üniversitesi’nde Eski İran Çalışmaları alanında doktora çalışmaları da yaptı.

 

Haziran 2001’de de Pehlevi’nin kız kardeşi Leyla Pehlevi intihar etmişti.

 

NEW YORK TIMES: Gücünü yeniden kazanan Türkiye, Irak’taki nüfuzunu artırıyor

Osmanlı’nın parlak günlerinden bu yana hiç bu kadar güçlü olmayan Türkiye, sorunlar yaşayan Irak genelinde etkinliğini artırıyor. Kuzeyde hızla büyüyen şehirlerden, güneydeki Basra’ya kadar her yerde Türkiye’nin ağırlığı hissediliyor.

 

Haberin Devamı

ABD ve İran’ın rekabetinin yaşandığı bu bölgede Türkiye’nin yükselişi şu ana kadar çok büyük bir başarı örneği oldu. Türkiye Batı’nın gölgelerinden çıkıp çoğunlukla hırslı ve bağımsız bir dış politika geliştirdi.

 

Türkiye’nin Kuzey Irak’taki etkisi İran’ın ülkenin geri kalanı üzerindeki etkisinden daha büyük ve geniş, ancak daha derin olduğu söylenemez. ABD Irak’ı işgal edip 4 bin 400 askerini burada kaybetmekle birlikte, Türkiye bugün çok daha kalıcı bir iz bırakıyor: kültür, eğitim ve iş ilişkileri üzerinden ortaya konan yumuşak güç.

 

Türkiye’nin Irak’taki dört diplomatik misyonundan biri olan Basra Konsolosu Ali Rıza Özcoşkun, “İşin sırrı şu – biz burada büyük bir memnuniyetle karşılanıyoruz” dedi. Bir dönem Kuzey Irak’ı varlığı için bir tehdit olarak gören Türkiye’nin bugün güzel bir dostluğun temellerini attığı söylenebilir.

 

Haberin Devamı

Bu yıl göreve gelen Erbil Konsolosu Aydın Selcen ise, “Hiç kimse Irak’ı ya da bir Irak topraklarının bir kısmını kontrol altına almaya çalışmıyor. Ancak biz bu ülkeyle bütünleşme istiyoruz. Yollar, demiryolları, havaalanları, petrol ve doğalgaz boru hatları… Sınırın iki tarafından serbest şahıs ve mal akışı olacak” dedi.

 

GUARDIAN: Obama’ya tartışmalı özel kalem müdürü

Barack Obama’nın Beyaz Saray Kalem Özel Kalem Müdürü olarak ABD’nin en ünlü siyasi hanedanlarından birinden gelen William Daley’i atamayı planladığı bildirildi.

 

Daley ailesi 50 yıldır Demokrat Parti Chicago’da biriminde önemli roller oynuyor.

 

ABC News bir Beyaz Saray yetkilisinin Obama’nın Daley’le konuştuğunu doğruladı ancak yetkili konuyla ilgili kesin bir karar alınmadığını ifade etti.

 

62 yaşındaki Daley kendisine götürülen teklifi kabul ederse, tartışmalı bir atamayla karşı karşıya kalacak. Zira Beyaz Saray’ın Chicagolu kapalı bir ekip tarafından yönetildiği yönündeki imaj güçlenmiş olacak.

 

Dahası Daley’nin JP Morgan Chase’in yöneticilerinden olması ve sağlık reformuna karşı çıkması dolayısıyla Demokrat Parti’nin tabanındaki bazı kesimleri rahatsız edeceği tahmin ediliyor.

 

BBC: Öldürülen Pencap Valisi için üç günlük yas

Pakistan'ın Pencap eyaletinin Valisi Salman Tasir'in dün uğradığı silahlı saldırı sonrası hayatını kaybetmesi uluslararası kamuoyunda ve Pakistan'da tepkiyle karşılandı.

 

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Pakistan'da hoşgörüyü yaymak için uğraşan Tasir'in kaybından büyük üzüntü duyduklarını belirtti.

 

Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, İngiltere ve Fransa'da Tasir cinayetini lanetleyen açıklamalarda bulundu.

 

Pakistan'da ise öldürülen valinin üyesi olduğu Pakistan Halk Partisi taraftarları farklı şehirlerde protesto gösterileri düzenledi.

 

Bu arada, Pakistan'da üç günlük yas ilan edilirken, Tasir'in devlet töreniyle toprağa verileceği belirtildi.

 

Pencap Valisi Salman Tasir, ülkedeki aşırı İslamcı gruplara ve uygulamalara yöenlik eleştirileriyle tanınıyordu.

 

Cinayeti gerçekleştiren Tasir'in koruması Malik Mumtaz Hussein Kadri, cinayeti valinin dine hakaret yasasını eleştirmesi sebebiyle gerçekleştirdiğini itiraf etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!