Güncelleme Tarihi:
--İran yaptırımlarının önünde yeni engel Türkiye (Wall Street Journal)
Obama yönetimi İran’a uygulanacak yaptırımlar konusunda hala Çin’in desteğini arıyor. Ancak ABD’nin tek endişesi Çin’le ilgili değil. ABD’den ve Avrupa’dan isimler Beyaz Saray’ın Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde özellikle Brezilya, Türkiye ve Lübnan’ın desteğini sağlayamamaktan korktuğunu ifade ediyor.
Türkiye, Lübnan ve Brezilya, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri değil, dolayısıyla Çin gibi daimi üyelerin aksine veto yetkileri yok. Ancak yaptırımlara karşı kampanyayı sürdürerek ABD’nin bir anlaşma sağlamasını engelleyebilirler.
ABD’li üst düzey diplomatlar, son haftalarda Çin, Türkiye, Brezilya ve Lübnan’la yaptıkları görüşmelerde bu ülkeleri yaptırımlara ikna etmeye çalıştı. Ancak Çarşamba günü Brezilya yetkilileri, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Brasilia ziyareti sırasında resmen ABD’nin çağrılarına cevap vermeyeceğini ifade etti.
Brezilya Devlet Başkanı Luiz Ignaciao Lula da Silva, “İran’ı köşeye sıkıştırmak doğru değil” şeklinde bir açıklama yaptı. Geçtiğimiz haftalarda Türk ve Lübnanlı yetkililer de benzer ifadeler kullanmışlardı.
Başbakan Tayyip Erdoğan, defalarca İran’ın nükleer yakıt programından kaynaklanması muhtemel bir tehdit olmadığını savunmuş ve İran’ın programını İsrail’inkiyle karşılaştırmıştı.
Geçen haftalarda Türk diplomatlar Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın desteklediği öneriyi bir kez daha gündeme getirdi. Ankara, İran görüşmeleri konusunda Washington’la sürekli koordinasyon içindeydi ancak bazıları Erdoğan’ın bu müzakereleri, yaptırımları önlemek için bir araç olarak kullanmasından korkuyor.
Diğer yandan, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Konseyi’nde bugün sözde “Ermeni soykırımı” tasarısı tartışılacak. Konsey’den “soykırım yapıldı” şeklinde bir karar çıkması durumunda, Türkiye’nin yaptırımların kabulüne engel olması söz konusu. Kaynaklar Ankara ile Washington arasında bu konuda karşılıklı bir mücadele olduğu görüşünde.
DÜNYA BASINI
THE NEW YORK TIMES
--Şüpheli adaylar Irak’ta mezhep bölünmesi korkusu yaratıyor
Baas Partisi’yle bağlantılı oldukları düşünülen Sünni politikacıların seçimlerde aday olmaları yasaklanırken, bir dönem suikast timlerinin liderliğini yapmakla suçlanan bir Şii seçimlere katılıyor.
--Darwin karşıtları küresel ısınmayı da hedef aldı
Evrim teorisini eleştirenler konuyu ilkim değişikliğiyle bağlantılandırarak güç kazanıyor. Bu kişiler, her iki konuda da karşıt görüşlerin de okullarda öğretilmesini istiyor.
THE WASHINGTON POST
--Başkan uzlaşma planı çağrısı yaptı
ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray’da yaptığı konuşmada, Kongre’yi sağlık reform yasa tasarısı konusunda “işini bitirmeye” davet etti, Cumhuriyetçilerin oyalamayı engelleme adımlarını önlemek için riskli bütçe manevrası planlarını gündeme getirdi.
--Deprem Şili şarabını da salladı
Şili’de Cumartesi günü yaşanan 8.8’lik deprem, milyonlarca litre şarabın depolarda yerlere dökülmesine ve ülkenin popüler şarap endüstrisinin ağır yara almasına sebep oldu.
THE WALL STREET JOURNAL
--Türkiye tetikte ABD’den gelecek oylama sonucunu bekliyor
Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşananların nasıl tanımlanacağıyla ilgili oylama Beyaz Saray ve Ankara arasında bir risk oyununa dönüştü.
--İran yaptırımlarının önünde yeni engel Türkiye
ABD, İran’a uygulanacak Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımları için Çin’in desteğini almaya çalışırken, Brezilya ve Türkiye’nin, BM Güvenlik konseyinden çıkacak kararı engellemesinden korkuluyor.
FINANCIAL TIMES
--Yatırımcılar Yunanistan krizinin kontrol altına alınması konusunda umutlu
Yunanistan’ın borç krizinin yarattığı etkilerin kontrol edilebileceği yönündeki yayılmakta olan iyimserlik, Çarşamba günü döviz piyasalarının sakinleşmesine ve yatırımcıların risk alma konusunda daha hevesli bir hale gelmesine neden oldu.
--Renault’nun tepe yöneticisi elektrikli otomobillerin ortalığı karıştıracağını düşünüyor
Renault’nın tepe yöneticisi Carlos Ghosn, otomotiv endüstrisinin elektrikli otomobiller ve bu otomobilleri çalıştırmak için kullanılan lityum piller için büyüyen talebi karşılamak amacıyla önümüzdeki iki yılda önemli adımlar atacağını öngörüyor.
THE GUARDIAN
--Hollandalı lider Wilders güçleniyor
Hollanda’da genel seçimler yaklaşırken, Müslüman karşıtı popülist siyasetçi Geert Wilders, siyasi arenayı kontrol altına almaya hazırlanıyor.
--Yunanistan radikal harcama kesintilerini ilan etti
Atina hükümeti uygulamaya koyduğu kapsamlı kemer sıkma politikalarının 4.8 milyar euroluk bir kaynak yaratacağını ve Yunanistan’ın Euro Bölgesi’ndeki ortaklarını tatmin edeceğini umuyor.
HAARETZ
--Ortadoğu barış görüşmeleri Pazar günü başlayabilir
Arap Ligi’nden yapılan açıklamada, İsrail ile Filistin Yönetimi arasındaki müzakerelerde ilerleme sağlanması için yerleşimlerin tamamen dondurulmasının önkoşul olduğu ifade edildi.
--Netanyahu, Esad’la “her zaman, her yerde” görüşebileceğini açıkladı
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklama, Haaretz’in, Suriye’nin kademeli barışa hazır olduğu yönündeki haberinin ardından geldi.