Dünya basınından manşetler - 4 Ekim

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 4 Ekim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2010 11:36

Dünyada bugün öne çıkan tüm manşetler:

Haberin Devamı

NEW YORK TIMES: Pakistan’da NATO tankerlerine bir saldırı daha
Pakistanlı yetkililer, Pazartesi günü Afganistan’daki koalisyon güçlerine yakıt taşıyan 20 tankerin silahlı militanlar tarafından ateşe verildiğini açıkladı. Böylece Cuma gününden bu yana Pakistan’da NATO konvoylarına yönelik üçüncü saldırı gerçekleşmiş oldu.

Saldırının, Pakistanlı yetkililer tarafından geçici olarak kapatılan sınır geçisi yüzünden aktarımı yavaşlayan bir tedarik hattı üzerinde yaşandığı belirtildi. Pakistanlı yetkililerin, sınır geçisini geçici olarak kapatlamalarının sebebi ise geçtiğimiz hafta bir NATO helikopteri tarafındandüzenlenen saldırıda üç sivilin ölmesi olarak belirtildi.

Sınır geçişinin geçici olarak kapatılması bölgedeki İslamcı militanlara fayda sağlarken, ABD ile Pakistan arasındaki gerginlik gittikçe artıyor. Pakistan, son yaşanan konvoy saldırısında üç polisin öldüğünü açıkladı. Yakıt ve diğer malzemeler taşıyan konvoy, Torkham sınır geçisine gitmek üzere güvenliği yetersiz olan terminalde beklerken ilk önce ateş altında kaldı ve ardından ateşe verildi.

Haberin Devamı

ABD’li yetkililer, Afganistan’a giden başka tedarik yolları bulunsa da, şu an kullanılan yolların daha ucuz ve tedrik aktarımına elverişli olduğunu belirtti. Ancak geçtiğimiz hafta sınır geçişinin kapatılmasından bu yana NATO konvoylarına üç saldırı düzenlendi. Pakistan’ın ABD büyükelçisi Hüseyin Hakkani, sınır geçişinin çok uzun süre kapalı kalacağına inanmadığını belirtti.

BBC: Obama’nın üst düzey yardımcısı Chicago valiliğine soyundu
ABD Başkanı Barack Obama’nın özel kalem müdürü Rahm Emanuel, Chicago valiliği için yarışacağını açıkladı.  İnternet sitesinde yayımladığı videoyla valiliğe aday olduğunu belirten Emanuel, önümüzdeki birkaç haftayı Chicago’nun mahallelerinin gezerek geçireceğini belirtti.

Emanuel,”Başkan Obama ile çalışmak çok büyük bir gurur ancak eve dönmek çok güzel” dedi. Bu yılın başlarında memleketi Chicago’ya dönmek istediğine ve valiliğe adaylığını koyacağına dair sinyaller veren Emanuel, “Chicago’nun başına geçmek büyük bir sorumluluk ve ayrıcalık olacak” dedi.

Haberin Devamı

ABD Temsilciler Meclisi’ndeyken bile aklından Chicago valiliğini geçirdiğini söyleyen Emanuel, enson açıklamasıyla uzun süreden beri gizli tutmadığı amacını da ilan etmiş oldu. ABD valilik seçimleri Şubat 2011’de yapılacak.

CNN: Mısır: Şartlar barış görüşmelerini sürdürmeye elverişli değil
Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Aboul Gheit, Pazar günü ABD Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell ile yaptığı görüşmenin ardından İsrail-Filistin barış görüşmelerinin mevcut şartlarda devam edemeyeceğini belirtti. Gheit, İsrail’in Batı Şeria’daki konut birimi inşaatları üzerindeki moratoryumu sürdürmesi gerektiğini belirtti.

Filistin’in doğrudan görüşmelerin devam etmesi için öne sürdüğü koşulların geçerli olmadığını belirten Gheit, 26 Eylül’de sona eren moratoryumun sürdürülmesinin şart olduğunu ifade etti. Pazar günü Gheit, Mitchell ve Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in bir araya geldiği görüşmenin ardından, Mitchell görüşmelerin devam etmesi için her türlü çabayı göstereceklerini belirtirken, Mısır bu çabalara katkı sağlamak ve İsrail’in moratoyumu uzatması için gereken desteği vereceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Mitchell ise her zamanki sözlerini yineleyerek İsrail-Filistin barışı için tek yolun doğrudan görüşmeler olduğunu ancak bu yolda birçok engelle karşılaşacaklarını bildiklerini söyledi. Moratoryumun  devam etmesini reddeden İsrail BaşbakanıBenjamin Netanyahu ise, Filistin’in bu maddeyi bir kenara koyarak görüşmelere devam etmesini istedi.

Cumartesi günü bir açıklama yapan Netanyahu, İsrail’in Filistin’e birçok jest yaptığını ve geçmişte inşaatlar devam etmesine rağmen doğrudan görüşmelerde bulunulduğunu belirtti.

ASSOCIATED PRESS: AB-Asya zirvesi öncesi Çin-Avrupa yakınlaşması
Avrupalı ve Asyalı liderler üç gün sürecek zirvede temaslarda bulunmak için Brüksel’de bir araya geliyor. Zirvede liderlerin küresel finans piyasasını rayına oturtmak amacıyla piyasa kısıtlamaları ve dış ticaret fazlası gibi konuları ele alması bekleniyor.

Haberin Devamı

Pazartesi günü başlayacak olan görüşmelerde ilk iki gün Avrupa-Asya zirvesi (ASEM) toplantılarına sahne olacak. Çarşamba günü ise AB liderleri Çin ve Güney Kore ile ikili görüşmeler düzenleyecek. Avrupa’daki temaslarını bu haftasonu Yunanistan’da temaslarda bulunarak başlayan Çin Başbakanı Wen Jiabao, Atina ile gelecek beş yıl içinde ticaretlerini iki katına çıkarmaya ve Yunanistan uluslararası piyasaya döndüğü zaman Yunan tahvili almaya söz verdi.
 
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Çin’in önde gelen ticari ortakları olduğunu belirten Jiabao, iki taraf arasındaki ilişkilerin eşi benzeri görülmemiş bir noktaya geldiğini, Çin ve Avrupa’nın yerleri dolduralamaz ticari ortaklar olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Zirveye katılacak 48 ülke, dünyanın toplam GSYİH’nın yarısını, toplam ticaret hacminin ise yüzde 60’ını temsil ediyor. Ancak iki senede bir düzenlenen zirveye bu yıl dünyanın en güçlü ekonomisi Çin’in katılacak olması, müzakerelerde dengelerin değişebileceği düşüncesi doğurdu.

Geçtiğimiz hafta, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Asya ve Latin Amerika ekonomilerinin Avrupa ülkelerine göre daha iyi bir ekonomik kalkıma gösterdiğini belirtmesi, bu görüşü savundu. Wen ise “karşılıklı yardımın” Yunanistan gibi geleceği belirsiz ekonomilerin düzeltilmesinde tek yol olduğunu belirtti. Wen, “İşbirliği her iki tarafa çok önemli katkıda bulunabilir. İki tarafta çatışmayı değil, küresel finansal sistemi yeniden inşaetmeyi istiyor” dedi.

TELEGRAPH: Sıfır noktası İslam merkezine Süpermen karargahı benzetmesi
11 Eylül saldırılarında yıkılan Dünya Ticaret Merkezi kulelerinin yakınına inşa edilecek İslam merkezi ve camiye ait fütüristik tasarım içeren planlar kamuoyuna sunuldu. Planda, 16 katlık bal peteğine benzeyen bir bina görülüyor. Binanın bu tasarımı ise farklı karşılaştırmalara neden oldu.

Bazıları İslam merkezini Süpermen’in çizgi romanlarındaki karargahı olarak kullandığı kristal yapı “Yalnızlık Kalesi”ne benzetirken,  bazıları da  binayı Yahudi sembolü olan Davud’un mührüyle karşılaştırdı.

Tasarımın sahibi olan şirketin yetkilisi Şerif El Cemal ise, binanın dış yüzeyinde bulunan altıgenlerin Süleyman’ın Mührü ve Hıristiyanlıkta olduğu gibi İslam’da da yeri olduğunu belirtti. Cemal, “New York Şehri ile İslam arasında bir evlilik yapmak istiyoruz. Çevreci ve havalı bir şey tasarlamak istedik” dedi.

Sıfır noktasından iki blok ötede olacak ve çocuk bakımevi, restoran, aşçılık okulu, sanat galerisi ve konferans salonuna sahip olacak İslam merkezi ilk öne atıldığı günden bu yana ABD’de büyük tartışmalara neden olmuştu. Öne sürülen bu tasarımla, tartışmalara yeni bir boyut eklenmesi bekleniyor.

AGENCE FRANCE PRESSE: Bosna Hersek’te İzzetbegoviç önde
Pazar günü Bosna Hersek’te yapılan seçimlerde ılımlı Müslüman lider Bekir İzzebegoviç, yüzde 74.8’i sayılan oyların yüzde 34.24’ünü alarak seçimlerde öne çıkan lider oldu. 54 yaşındaki İzzetbegoviç’i medya patronu Fahrudin Radoncic üzde 30.46 ile takip ederken, milliyetçi lider Haris Siladzic yüzde 25.64 oy oranı elde etti.

1992-95 yıllarında yaşanan Bosna savaşında ülkenin başında olan Aliya İzzetbegoviç’in oğlu Bekir’in önde olduğu seçimler, hem etnik bölünme içindeki Bosna halkının, hem de Avrupa Birliği’nin (AB) beklediği güç merkezindeki değişime olanak sağlayabilir.

2006’da AB’ye üyelik için öngörülen reformların durdurulmasıyla politikası çıkmaza giren Bosna’da, sonuçların açıklanmasından önce bir konuşma yapan İzzetbegoviç, “Bir dönüm noktasındayız. Ya ilerlemeye yada gerilemeye başlayacağız” demişti.

Sırp ve Hırvat adaylar arasındaki yarışta, mevcut başkan Zeljko Komsiç yüzde 58.27 ile bir dört senelik görev süresi daha kazanırken, Bosnalı Sırp milliyetçi aday Nebojsa Radmanovic yüzde 49.95 oranında oy aldı. Daha ılımlı aday  Mladen Ivanic ise yüzde 47.02 oy alarak varlığını sürdürdü.

Seçim komisyonu, seçime katılım oranının yüzde 56.28 olduğunu söyledi. Bu rakam, 2002’den bu yana düzenlenen seçimlerdeki en yüksek katılım oranı oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!