Güncelleme Tarihi:
DIŞ BASINDA TÜRKİYE
BBC
--Kıbrıs barış anlaşması için baskı artıyor
Kıbrıs adasının birleşmesi adına yapılan görüşmelerde çok yavaş ilerleme kaydedilmesi nedeniyle Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun Pazar günü adaya gidiyor. Ban her iki toplumun da liderleriyle görüşecek ama bir çözüm bulunabilmesi için zaman tükeniyor.
VOICE OF AMERICA
--Türkiye kaçak İranlılar için bir sığınak haline geldi
Tahran hükümetinin rakipleri üzerindeki baskısından kaçan İranlılar Türkiye’ye sığınıyor. İran’da aylar süren siyasi istikrarsızlık ve vatandaşların Türkiye’ye vizesiz girebilmeleri, ülkeyi İran’ın siyasi krizinden kaçanlar için bir sığınak haline getiriyor.
FINANCIAL TIMES
--Türk tarafındaki seçimlerin Kıbrıs müzakereleri üzerinde etkisi büyük
Kıbrıs barış görüşmelerinde kritik bir dönüm noktasına gelindi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun Pazar günü adaya gidecek ve Salı’ya kadar da orada kalacak. Elbette Ban’ın liderleri anlaşmaya varmaya zorlamak ya da zorla bir şey yaptırma gibi bir şansı yok. Ancak Rum ve Türk liderleri, dünyanın onları seyrettiğine ve müzakerelerin sonuçlarının çok önemli olduğuna ikna edebilir.
NEWSWEEK
--Haydut devletler efsanesinin sonu geldi
“Haydut devletler” kavramını yaratan dünya düzeninin artık sonu geldi ve Washington bu gerçeği ne kadar çabuk kabullenirse o kadar iyi olur. 1980’lerden sonra Batı değerlerine göre şekillenen dünyada uluslararası standartların, Türkiye, Rusya, Çin, Brezilya ve Hindistan gibi gerçek yeni güçlerin yükselmesiyle birlikte yeniden oluşmaya başladı.
TEHRAN TIMES
--Yeni bir Türkiye değil, doğru zaman
İsrailli gazeteci ve yazar “Uri Avnery’nin İsrail-Türkiye arasındaki diplomatik ve siyasi gerginlikle ilgili olarak yaptığı ‘ilişkiler eskisi kadar sıcak olmasa bile yoluna girecek’ yorumu mantıklı ve cesur bir adım. Ancak “bence tutarlı değil” diyen analist Ramzy Baroud ilişkilerin normale döneceğini düşünmüyor.
AMERICAN CHRONICLE
--Ahmed Hany: İsrail-Türkiye ilişkileri
Diplomatik açıdan sorunlar yaşanan bu ilişkiler stratejik bir değişimin işareti olabilir mi? İsrail ve Türkiye ilişkilerini bozmayı kaldırabilir mi? Türk hükümeti ordunun iradesine karşı çıkıp bu yolun sonuna kadar gidebilir mi? Türk hükümeti de gönülleri kazanmak için Filistinlilerden bahsetme yolunu mu seçecek?
FOCUS NEWS AGENCY
--Başbakan Borisov Türkiye’yi ziyaret ediyor
Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov Türkiye’ye iki günlük bir ziyaret düzenliyor. Dün akşam Ankara’da Başbakan Tayyip Erdoğan’la görüşen Borisov ziyaretinin ikinci gününde, Bulgar Demir Kilisesi olarak da bilinen St. Stepan Kilisesi’ni ziyaret edecek. Borisov’un gündeminde ayrıca Fener Rum Patriği Bartolomeos’la görüşme ve Bulgaristan Eksarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı’nı ziyaret edecek. Başbakan ayrıca İstanbul Valisi Muammer Güler’le de görüşecek.
DÜNYA BASINI
THE NEW YORK TIMES
--ABD ekonomisi son çeyrekte şaşırtan bir hızla büyüdü
ABD ekonomisinin dördüncü çeyrekte yaşadığı yüzde 5.7 oranındaki büyüme, son altı yılın en hızlı büyümesi olarak kaydedildi. Uzmanlar, şirketlerin yeni işe alımlara karşı çıkıp, daha az kişiyle daha fazla iş yapma prensibini benimsemelerine karşı büyümenin beklenenden daha yüksek olmasının şaşkınlığını yaşıyor.
--Toyota geri çağırdığı araçlar yüzünden özür diledi
Japon otomobil üreticisi Toyota, ABD’den sonra Avrupa’dan da geri araç çağırmak zorunda kaldığı için müşterilerinden özür diledi. Şirket aynı zamanda milyonlarca aracındaki pedal sorununu gidermek için çabalarını artırdığını açıkladı.
--Blair, Irak soruşturmasında yaptıklarını savundu
İngiltere eski Başbakanı Tony Blair, ABD önderliğinde gerçekleşen Irak işgaline İngiliz askerlerini de gönderme kararı almasından yedi yıl sonra, Cuma günü yaptığı açıklamalarda Irak savaşına yönelik attığı adımların hepsinin arkasında olduğunu söyledi.
THE WALL STREET JOURNAL
--Davos’ta bankacılar geri adım atıyor
Çok kısa süre öncesine kadar, her yıl İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına finansçılar damgasını vururdu ancak bu yılki zirvenin ana teması bankaları öldürmek üzerine kurulu gibi görünüyor.
--Blair Irak savaşı için verdiği kararları savundu
Dün gerçekleşen oturumda Irak savaşına yönelik ifade veren İngiltere eski Başbakanı Tony Blair, ülkesini Irak savaşına sokarak İngiliz halkını kandırdığı yönündeki suçlamalara karşı çıktı.
-- Euronun sıkıntıları devam ediyor
Euro dün 1.39 doların altına gerileyerek, son altı ayda dolar karşısındaki en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Para biriminin düşüşünde Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ekonomilerinde devam eden maddi sorunların büyük etkisi olduğu söyleniyor.
FINANCIAL TIMES
-- ABD ekonomisi son altı yılın en hızlı büyümesini yaşadı
Dün dördüncü çeyrekte yüzde 5.7 oranında büyüdüğünü açıklayan ABD, bu oranla 2003’ten bu yana gerçekleştirdiği en hızlı büyümeyi kaydetmiş oldu ve krizin sona erdiğine yönelik umutları artırdı.
--Bankacılar küresel ücret uygulamasını destekliyor
ABD ve Avrupa’da uzun süredir tartışılan, bankacılardan ek vergi alma konusunda bir sonuca yaklaşıldı gibi görünüyor. İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu zirvesine katılan önemli bankacılar vergi ödeyebilecekleri sinyalini verdi.
--Paulson: Rusya Fannie-Freddie krizini tetikledi
ABD’nin eski Hazine Bakanı Hank Paulson, Rusya’nın Çin’e ABD’nin önde gelen mortgage finansmanı şirketleri Fannie Mae ve Freddie Mac’in hisselerini satın alma teklifi getirdiğini öne sürdü. Paulson, Rusya’nın bu adımla şirketin hisselerinin şişmesine neden olduğunu belirtti.
HAARETZ
--Obama’nın yardımcısı: İran nükleer program baskıları nedeniyle İsrail’e saldırabilir
ABD Başkanı Barack Obama’nın danışmanı James Jones, İran’ın dost örgütleri Hamas ve Hizbullah aracılığıyla İsrail üzerine saldırı düzenleme ihtimali konusunda uyardı.
--İsrail Goldstone’un Gazze Savaşı raporundaki “yanlış beyanlarını” yerden yere vurdu
Birleşmiş Milletlerin raporuna yazılı bir cevap veren İsrail, her türlü ihlal iddiasını araştırmaya kararlı olduğunu vurguladı.
--Türkiye, İsrail-Suriye görüşmelerinde aracılığa geri dönmeyi teklif etti
Türkiye geçmişte de İsrail-Suriye barış görüşmelerine aracılık yapmış ancak Ehud Olmert’in istifasının ardından görüşmeler askıya alınmıştı.
BLOOMBERG --Yunanistan krizi euroya zarar veriyor Yunanistan’ın borç yükümlülüklerini yerine getiremeyeceği yönündeki haberler, euronun yen karşısında son bir ayın en büyük düşüşünü gerçekleştirmesine neden olurken, dolar karşısında da değer kaybettirdi. -- ABD ekonomisinin büyümesinde tüketicilerin de etkisi oldu ABD ekonomisinin dördüncü çeyrekte beklenenden daha yüksek bir oranda büyümesi daha çok üretim ve yatırımlara bağlı gibi görünse de ABD’li tüketicilerin de bu gelişmede büyük payı var. --Davos’ta politikacılar ile bankacılar arasındaki kavga şiddetleniyor Davos zirvesine katılan politikacılar, bugüne kadar görülmemiş seviyede devlet desteği alan küresel bankacılık sektörünü kontrol altına almak isterken, finansal düzenlemeleri sıkılaştırmak isteyen bankacılar ile karşı karşıya geliyor.