Dünya basınından manşetler - 30 Eylül

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 30 Eylül
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2009 10:32

Dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler aşağıda yer almaktadır:

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

 

EURASIA

-- Ermenistan-Türkiye tren yolu hazır

Ermenistan'da Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik sert iç muhalefet sürerken, Ruslar tarafından işletilen Ermeni tren şirketi Güney Kafkasya Tren Yolları, iki ülke arasında hat inşa edilmesi çalışmalarına başladı.

 

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türkiye ile Ermenistan arasında tren hizmetlerinin başlatılabilmesi için yaklaşık 1.5 milyon dolarlık yatırım yapılacağı belirtildi.

 

Şirket CEO'su Marat Khakov, Ermenistan hükümetiyle tren bağlantısının ilgili teknik detayları görüştüklerini ve ilk etapta yıllık 6 milyon ton yük taşımasının hedeflendiğini söyledi.

 

DAILY TELEGRAPH

-- Türkiye politikası gözden geçirilecek

Almanya Başbakanı Angela Merkel, seçimi kazanmasının ardından Türk muadili Tayyip Erdoğan'la telefonda görüştü. Merkel, Erdoğan'a Almanya'nın dış politikasının seçimin ardından gözden geçirileceği uyarısında bulundu.

 

 

REUTERS

-- Türkiye AB için gerekeni yapmıyor

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Türkiye'nin AB'ye katılım için yeterli ilerlemeye göstermediğini ve bu durumun, Aralık ayındaki gözden geçirmeyi etkileyeceğini söyledi.

 

 

ULUSLARARASI KRİZ GRUBU

-- Kıbrıs'ta zaman azalıyor

Uluslararası Kriz Grubu yayımladığı bir raporda, Kıbrıs'ta barış görüşmelerinde adanın kalıcı bir şekilde bölünmesini engellemek için zamanın iyice daraldığı uyarısını yaptı. Rapora göre, adanın bölünmesinin hem bedeli ağır olacak hem de bölgede istikrarsızlığı artıracak.

 

 

AFP

-- Irak başarısızlıktan Suriye'yi sorumlu tuttu

Irak Dışişleri Bakanlığı, Suriye ile aralarındaki sorunları çözmek için Türkiye'nin başlattığı arabuluculuk çabalarının Şam'ın ciddiyetsizliği nedeniyle başarısız olduğunu söyledi.

 

 

DÜNYA BASININDAN MANŞETLER

 

THE NEW YORK TIMES

Haberin Devamı

-- Bombay kuşatmasının ardından militanlar gücünü koruyor

Pakistan merkezli Leşker-i Taiba örgütü, Hindistan’ın finans başkenti Bombay’da 163 kişinin öldürüldüğü saldırıların ardından faaliyetlerini güçlenerek sürdürüyor.

 

-- Senatörler ücretsiz sağlık sigortası tekliflerini reddetti

ABD’de Senato Mali Komitesi, Salı günü yapılan oylamada devlet eliyle yönetilecek bir sigorta programını sağlık sektörü reformu kapsamına alma teklifini reddetti.

 

-- İran’la anlaşmazlık sürerken Irak’ta yaşanan sürecin önemi artıyor

ABD, 2002 yılında Irak'ta hatalı istihbarat yüzünden sorunlar yaşamıştı. Şimdi İran’la sular ısınırken 2002 yılıyla bugün arasındaki benzerlikler ve farklılıklar yakından izleniyor.

Haberin Devamı

 

 

THE WASHINGTON POST

­­-- Gelişmiş taktikler El Kaide’nin etkinliğini azaltıyor

Afganistan’a daha fazla asker gönderilmesini isteyenlere karşı çıkan yetkililer, El Kaide’nin içine ajan yerleştirilerek elde edilecek başarıların ve hedef gözeterek gerçekleştirilen hava saldırılarının önemini vurguluyor.

 

-- Ücretsiz sağlık sigortasında umutlar azalıyor

ABD’de Senato Mali Komitesi iki teklifi reddederken, Demokratların önde gelen ismi alınacak önlemlerin sağlık reformunun sonu olabileceği konusunda uyarı yapıyor.

 

-- Çin, İran’a yönelik eylem planında duraklamaya sebep oluyor

Pekin yönetimi bir numaralı petrol kaynaklarından birini cezalandırma konusunda gönülsüzlük gösterirken, Beyaz Saray’ın öfkesi artıyor.

 

 

THE WALL STREET JOURNAL

-- Samoa'lardaki tsunamide 34 kişi öldü

Güney Pasifik adalarını vuran Tsunami dalgaları, birçok köyü harap ederken Samoa ve Amerika Samoası'nda 34 kişinin de ölümüne yol açtı. Can kaybının artması bekleniyor.

 

-- ABD Afganistan stratejisini gözden geçirmeye başladı

Beyaz Saray, Afganistan'daki savaş stratejisini gözden geçirmeye başladı. Bu, ABD'nin Afganistan'a binlerce takviye asker gönderip göndermeyeceği üzerine haftalarca sürebilecek bir tartışmanın da başlangıcı.

 

-- Putin özelleştirme sinyali verdi

Rusya son on yıldaki ilk bütçe açığıyla karşılaşırken, Başbakanı Vladimir Putin daha fazla özel mülkiyete dönüşün sinyalini verdi.

 

 

FINANCIAL TIMES

-- Dimon JP Morgan tepe yönetimini değiştiriyor

JPMorgan Chase CEO’su Jamie Dimon, Salı günü üst düzey yönetim ekibinde sürpriz bir değişiklik yaparak, yatırım bankacılığı eş başkanı Bill Winters’ı görevden alıp ve yerine muhtemelen emektar bankacı Jes Staley’i getirecek.

 

-- İran’ın gizli nükleer silahlanma planı var

Tahran’ın nükleer silah edinme konusunda son aşamaya geldiğini öne süren İngiliz istihbarat servisleri, İran’ın 2004’ün sonu veya 2005’in başından beri gizlice nükleer savaş başlığı tasarladığını söyledi.

 

-- ABD'de ev fiyatlarına yönelik umutlar dengeleniyor

ABD’de ev fiyatları Temmuz ayında son dört yılın en yüksek kazanımını elde etti. Bu durum, 50 yıldan uzun sürenin en büyük düşüşünü yaşamasının ardından meskun emlak piyasasının, yeniden yükselmeden önce dibe vurmuş olduğuna yönelik umutları artırdı. 

 

 

THE GUARDIAN

Haberin Devamı

-- Brown ve İşçi Partisi için son tur

İngiltere Başbakan’ı Gordon Brown seçimlerde “ezilmiş orta sınıflar” için savaşacağını söyleyerek partisine inanç aşılamaya çalışıyor.

 

-- Gine’de askerler 157 protestocuyu öldürdü

Çatışmalarda ayrıca 1250 kişi yaralandı. Tanıklar yağma ve tecavüz vakaları olduğunu bildirirken, darbe lideri olaylar için “kontrol edilemez öğeler”i suçladı.

 

-- 2050 yılında, kıtlıktan etkilenen çocuk sayısı 25 milyon artacak

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir rapor gıda kıtlığının gelişmekte olan dünyayı vuracağını, küresel ısınmanın yetersiz beslenme sorunlarını geri getireceğini ortaya koydu.

 

 

HAARETZ

-- İsrail ordusu teröre karşı savaşta etik değerlerini gözden geçirmeli

Haberin Devamı

İsrail Askeri İstihbarat şefi, bugünkü değerlerin Gazze Savaşı'nda da görüldüğü gibi asimetrik savaşa yeterince cevap vermediğini söyledi.

 

-- Filistin Yönetimi, BM’yi Goldstone raporunun savaş suçları bulguları konusunda harekete geçmeye çağırdı

İsrail ve ABD Gazze savaşı ile ilgili raporun sonuçlarına öfkeli. Gelişmeleri önlemek için Avrupa Birliği yardıma çağrıldı.

 

-- İki Qassam füzesinin Negev’i vurmasının ardından İsrail Hava Kuvvetleri Gazze tünellerini bombaladı

Batı Negev üzerine yapılan saldırılarda can kaybı yaşanmazken, Filistinliler Gazze güvenlik duvarı yakınlarında İsrail askerlerine ateş açtı.

 

 

EKONOMİ BASININDAN MANŞETLER

 

BLOOMBERG

-- Japonya Merkez Bankası şirket borçlarını satın almayı sonlandırmayı düşünüyor
Konuya yakın kaynakların bildirdiğine göre, Japonya Merkez Bankası, işletmelerin yeniden özel sektör kredilerini almaya başlaması ile acil önlem olarak uyguladığı şirket borçlarını satın alma programına önümüzdeki ay itibari ile son verebilir.

 

-- Dolar, Fed'in faizleri düşük tutacağı söylentisi ile yene karşı değer kaybetti
Dolar, bir Fed yetkilisinin tarihi dip seviyelerde bulunan faiz oranlarının daha uzun bir süre bu seviyelerini koruyacağını açıklayacağı söylentisi ile yen karşında değer kaybetti.

 

-- Brown'un 'tabandaki seçmene dönüş stratejisi'den zenginler huzursuz, sendikalar memnun
İngiltere Başbakanı Gordon Brown'un bankacılara ve zenginlere karşı dün yaptığı hamle, İngiltere İşçi Partisi'nin geleneksel destekçilerinden övgü alırken, başbakanın partisinin son üç seçimlerden galibiyetle çıkmasına yardım eden zenginlerin desteğini kesmesi riskini beraberinde getiriyor.

 

 

CNBC

-- Çeyrek sessizce kapandı, borsa işsizlik raporunu bekliyor

Çeyreği kapatan işlemciler gözlerini hafta sonunda geecek Eylül ayı işsizlik raporuna çevirdiler.

 

-- Toyota tehlikeli paspaslar yüzünden ABD’de büyük geri alım planlıyor

Toyota Salı günü 3.8 milyon aracı bol paspasların gaz pedalını bastırabileceği riski yüzünden geri alacağını söyledi. Paspaslardaki sorunun beş kişinin öldüğü kazalara sebep oluğundan şüpheleniyordu.

 

-- Japonya Samoa depremi sonrası tsunami uyarısı yaptı

Amerikan Samoası'nın 8 şiddetinde bir depremle sarsılasının ardından, Japonya metereoloji ajansı Çarşamba günü ülkenin doğu sahili için tsunami uyarısı yaptı.

 


CNNMONEY

-- Çirkin kent alanları kalıcı olabilir
Gelen ipoteklerle vurgun yiyen yerleşim yerlerinin korunması için milyarlarca dolar harcayan Washington, şehirde yaşayanlardan terk edilmiş evleri satın almalarını istedi.  Ancak bankaların bu gayrimenkulleri teslim etmesi o kadar kolay değil.

 

-- Güvendeki azalış hisselere değer kaybettirdi
Dow Jones Endeksi'nin en büyük günlük düşüşünü yaşadığı tarihin yıldönümünde gelişen konut piyasası raporu ve zayıf tüketici güven endeksi ekonomik toparlanmaya dair soru işaretlerini artırdı.

 

-- Toyota'dan potansiyel ölüm riski taşıyan paspas uyarısı
Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota ve Lexus, yedi modelinde sürücü tarafında yer alan paspasların ölüm riskine neden olabileceği gerekçesiyle kaldırılması konusunda uyarı yaptı.

 

 

FORBES
-- ABD'de ücretsiz sağlık sigortası hezimeti
ABD Senatosu'nun sunacağı sağlık reformu tasarısının içinde devlet eliyle idare edilen sigorta programının olup olmayacağı tartışmaları haftalardır sürüyordu. Salı günü bu şüpheler daha sesli bir şekilde ifade edilmeye başlandı.

 

-- Yuanın küresel yürüyüşü
Önümüzdeki 10 yıl içinde, Çin'in para birimi uluslararası döviz kuru haline gelecek.

 

-- Toparlanma güven tuzağına yakalandı
Ekonomistlerin durgunluğun teknik olarak sona erdiğini söylemelerine rağmen, tüketiciler ve tepe yöneticileri buna inanmış değiller.

 

 

MARKETWATCH

-- Asya piyasaları yer yer düşüşte

Asya borsalarının performansı karışık seyir gösterdi. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi eksi seviyeleri gördü ancak günü artıda kapatmayı başardı. Hong Kong'un Hang Seng Endeksi değer kaybetti. Çin borsası ise değer kazandı.

 

-- Daha fazla halka arza ve bono satışı
Şirketler, yatırımcıların üçüncü çeyrekte yeni hisse senetleri ve tahvil arzına daha açık olduğu görüşünde.

 

-- Tüketiciler umutlu ancak hala endişeli
Amerikalıların ekonomi ve gelecekle ile ilgili endişeleri Eylül ayında tüketici güven endeksinin düşmesine yol açtı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!