Güncelleme Tarihi:
AFP: Merkez Bankası “genetik ırkçı” Sarrazin’in faturasını kesti
Alman Merkez Bankası (Bundesbank) yetkilileri Perşembe günü, Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff’a oybirliğiyle yaptıkları çağrıyla yönetim kurulu üyesi Thilo Sarrazin’in görevinden alınmasını istedi. Sarrazin Müslüman göçmenler ve Yahudilerle ilgili açıklamaları dolayısıyla tepki çekmişti.
Hafta başında piyasaya çıkan kitabı “Almanya Kendini Yok Ediyor”da Müslümanların göçünün ve Türk göçmenler arasındaki yüksek doğum oranının Avrupa’nın en büyük ekonomisini fakirliğe sürükleyeceğini yazmıştı.
Daha sonra bir gazeteye de “Basklarda olduğu gibi Yahudilerde de ortak bir gen var” diyen Sarrazin’in bu yorumları ırkçı ve Yahudi karşıtı olarak görülmüştü.
Almanya Müslümanlar Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya Hamburger Abendblatt gazetesine yaptığı açıklamada Sarrazin’in İslam düşmanı olduğunu ve yorumlarının “neredeyse korkunç” olduğunu belirtti.
Geçtiğimiz Ekim’de de Sarrazin Kosovalıların Kosova’yı fethettiği gibi, yani yüksek doğum oranıyla, Türklerin de Almanya’yı fethettiklerini söylemişti.
Sarrazin’in sözleri Almanya genelinde büyük tartışmalara neden oldu. Başbakan Angela Merkel “Bu sözler kabul edilemez” derken Avrupa Merkez Bankası Şefi Jean-Claude Trichet Perşembe günü yaptığı açıklamalarda Sarrazin’in sözlerinin kendisini şoke ettiğini belirtti.
ASSOCIATED PRESS: Türkiye BM Dönem Başkanlığı’na barış zirvesiyle başlıyor
Türkiye Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 14 üyesini yeni ve zorlu tehditlerle karşı karşıya kaldığımız bir dünyada uluslararası barış ve güvenliği tartışmak üzere bir zirve yapmaya davet etti. Türkiye 1 Eylül’de Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı olmuştu
Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Ertuğrul Apakan gazetecilere yaptığı açıklamada toplantının temel amacının liderlerin uluslararası barışın sağlanması konusunda kararlılığının bir kez daha altının çizilmesi olduğunu belirtti.
23 Eylül tarihinde BM Genel Kurulu’nun yıllık bakanlar toplantısı sırasında yapılacak zirveye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlık edecek.
Öte yandan Cumhurbaşkanı Gül, Bosna ziyareti sırasında Türkiye’nin “Müslüman yanlısı” bir tavır sergilediği eleştirilerine cevap verdi.
Türkiye’nin eski Yugoslav ülkelerini sorunlarını çözmelerine destek olmak adına etkili diplomatik girişimlerini sürdüreceğini ifade eden Gül Bosnalı Sırp liderlerin “Sırp ve Hırvatlara karşı Müslümanları kayırıyorsunuz” eleştirilerini reddetti.
Bosna’daki üç toplumun liderleriyle görüştükten sonra Türkiye’nin eski Yugoslav ülkelerinin içişlerine karışmak gibi bir derdi olmadığını belirten Gül “Ancak kendi aramızda işbirliği yapmamıza da kimse mani olamaz” dedi.
Türkiye’nin Sırbistan’la ilişkilerinin ilerlemesine karşılık Bosnalı Sırplar Ankara’nın Balkanlardaki artan etkinliğine şüpheyle yaklaşıyor. Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik dün Türkiye’yi “Balkanlarda gizli bir ajanda sahibi olmakla” suçladı ve Sırpların Türklere karşı saflık göstermemesini istedi.
EL CEZİRE: Ortadoğu görüşmeleri uzlaşmayla başladı
İsrailli ve Filistinli liderler Ortadoğu görüşmelerinin ilk turunda, görüşmelere devam etmek üzerinde anlaştı.
İki yıldan sonra ilk kez karşı karşıya gelen İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 14-15 Eylül tarihlerinde bu kez Ortadoğu’da bir araya gelmeye ve her iki haftada bir toplantılarını sürdürmeye karar verdi.
ABD’nin Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell, gazetecilere ABD Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan ilk toplantının “uzun ve verimli” olduğunu, bunun da tarafların “iyi niyetini ve bu amaç konusundaki ciddiyetini” ortaya koyduğunu belirtti.
Netanyahu ve Abbas’ın “sivilleri hedef alan her türlü şiddet olayı”nı kınadıklarını ifade eden Mitchell, ikilinin güvenliği sağlamak için işbirliği sözü verdiğini belirtti.
Liderler iki devletli çözüme bağlılıklarını da yineledi. Mitchell, konunun hassasiyeti dolayısıyla görüşmeden pek fazla detayı kamuoyuyla paylaşmak istemediklerini ifade etti.
Ancak Filistinli sözcü Nebil Şaat AFP’ye Abbas’ın yerleşim inşaatları başlarsa görüşmelerden çekileceğini söyledi.
Haaretz’e konuşan üst düzey Filistinli bir kaynak ise Amerikan yönetiminin moratoryum sonrasında inşaatlar başlasa bile doğrudan görüşmelerden çekilmemesi konusunda Abbas üzerindeki baskısını artırdığını belirtti. Kaynak Abbas’ın inşaatlara evet demesi gibi bir seçeneğin söz konusu olmadığını söyledi.
Bu arada Batı Şeria’da yerleşimciler Hamas’ın saldırılarına cevaben inşaatları bugün başlatma kararı aldı.
BBC: Meksika’da uyuşturucu operasyonu: 27 ölü
Meksika ordusu yaptığı açıklamada ABD sınırı yakınlarındaki bir çatışmada 27 uyuşturucu satıcısının öldürüldüğünü belirtti. Tamaulipas’ta yaşanan çatışmada iki de asker yaralandı.
Tamaulipas ABD’ye giden kaçakçılık yollarını kontrol etmek isteyen uyuşturucu kartellerinin temel odağı haline geldi.
Zetas ve Gulf kartelleri bölgede kanlı bir çete savaşı sürdürüyor.
Ordu çete tarafından kaçırılan üç kişinin de dünkü baskın sırasında serbest bırakıldığını söyledi.
Meksika’da uyuşturucu şiddetinde 28 binden fazla insan öldü. Dün ordunun yaptığı açıklama Devlet Başkanı Felipe Calderon’un 2006’da başlattığı mücadeleyi sürdürme sözü vermesinin hemen ardından geldi.
TIMES: Sakine’nin avukatı Muhammed Mustafai ailesine kavuştu
İran’da zina yaptığı gerekçesiyle recm cezasına çarptırılan Sakine Muhammed Aştiyani’nin Norveç’e sığınan avukatı ailesine kavuştu.
Ülkesinde tutuklanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için Türkiye’ye kaçan, burada pasaport sorunlarından dolayı bir süre gözaltında tutulan Mustafai’ye Norveç sığınma hakkı sunmuştu.
İranlı yetkililer avukatı yakalayamadıkları için karısını, kayınpederini ve kayınbiraderini tutuklamıştı. Mustafai’nin yurtdışına kaçışının ardından eşi serbest bırakılsa da avukat yine de ailesi için endişe ettiğini dile getiriyordu.
Ailenin yaşadıkları dün bir nebze de olsa son buldu. Mustafai’nin eşi ve kızı dün önce İran’dan İstanbul’a buradan da Oslo’ya geçti. Böylece aile bir araya gelmiş oldu.
DAILY TELEGRAPH: Osteoporoz ilacı kanser riskini iki katına çıkarıyor
Bugün yayımlanan bir araştırma osteoporoz hastası 1 milyondan fazla insan tarafından kullanılan bir ilacın özofagus kanseri riskini iki katına çıkardığını gösterdi.
Beş yıl ve daha fazla süre bisfosfonat içerikli ilaçlar kullananların kullanmayanlara göre kanser olma ihtimalinin iki kat yüksek olduğu belirtildi.
Oxford Üniversitesi Kanser Epidemoloji Ünitesi’yle çalışan MHRA 40 yaş üstündeki 6 milyondan fazla kişinin tıbbi kayıtlarını inceleyen özofagus kanserine yakalanma riskinin osteoporoz ilacı alanlarda yüzde 30 daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
Ancak İngiltere Tıp ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Dairesi (MHRA) hastaların sadece bu araştırmayla ilaçlarını almayı bırakmalarının “gereği olmadığını” açıkladı.
İngiltere’de her yıl 8 bin kişiye bu hastalığın teşhisi konurken, yaklaşık 7 bin 500 kişi hayatını kaybediyor. Hayatta kalma oranı diğer kanserlere göre daha düşük olan özofagus kanserinde her 10 hastadan yedisi hayatını kaybediyor.