Güncelleme Tarihi:
BBC: Kepler Satürn boyutunda gezegenler keşfetti
ABD uzay ajansı, Kepler teleskopunu kullanarak iki adet Satürn boyutunda gezegeni olan bir güneş sistemi keşfetti. Astronomlar çok emin olmamakla birlikte sistemde bir de dünya boyutunda bir gezegen olduğundan şüphelendiklerini belirtti.
Araştırmayı sürdüren Matthew Holman ve arkadaşları Science dergisine yaptığı açıklamalarda, araştırmalarını sürdürüp bu konuya ışık tutacaklarını söyledi.
Kepler teleskopu geçen yıl yıldızların ışıklarındaki dalgalanmaları ve dolayısıyla etraflarında dolanan gezegenler olup olmadığını belirlemek için devreye girmişti. Teleskopun üzerinde bugüne kadar uzayda kullanılan en büyük kamera yer alıyor.
Bugüne kadar birçok geçiş olayı keşfedilmiş ancak Güney Sistemi dışında yeni gezegenler bulunduğu yönünde kesin açıklamalar yapılmamıştı. Söz konusu iki yeni gökcisminin yedi aylık detaylı bir çalışmanın sonucu olduğu belirtildi.
ASSOCIATED PRESS: Belçika Dışişleri Bakanı: AB’de Türkiye’ye de yer var
Belçika Dışişleri Bakanı Steven Vanackere, ülkesinin Türkiye dâhil bütün Avrupa Birliği adaylarına kapılarının açık olduğu konusunda garanti vermek istediğini belirtti.
Ancak Vanackere, adayların üye olması için AB kurallarına riayet etmeye razı olmaları gerektiğini söyledi.
Türkiye dâhil adaylara, şu anki 27 üyenin içinde olduğu ruh halinin bir “genişleme bıkkınlığı” olmadığını belirten Vanackere, “Her aday ülke kendi geleceğini kendi ellerinde tutuyor” dedi ve üyeliğin ülkelerin gösterdiği başarıya göre belirlenmesini istedi.
Belçika şu an Avrupa Birliği dönem başkanlığını elinde tutuyor.
Vanackere’nin bu açıklamaları Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu ile yaptığı görüşmelerin ardından geldi.
HAARETZ: Netanyahu’dan Putin’e: Suriye’ye silah satışını durdurun
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İsrail Başbakanı Vladimir Putin’den Suriye’ye yapılan P-800 Yakhont süpersonik füzelerinin satışını durdurmasını istedi.
İsrail bu silahların Akdeniz’de bulunan İsrail donanmasına ciddi bir tehlike oluşturduğunu düşünüyor. Putin’le yaptığı görüşmede Netanyahu Rus meslektaşına Suriye’ye satılan füzelerin Hizbullah’ın eline geçtiğini daha sonra da İkinci Lübnan Savaşı’nda olduğu üzere İsrail askerlerine karşı kullanıldığını belirtti.
Bu arada Savunma Bakanı Ehud Barak’ın Moskova’ya giderek konuyu Anatoli Serdyukov’la görüşmesi bekleniyor. Barak Rusya’ya giden ilk İsrailli savunma bakanı olacak.
Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili bir süredir İsrail ve Rusya arasında düşük düzeyli yetkililer arasında müzakereler yapıldığını ancak bir sonuca varılamadığı için üst düzey yetkililerin konuya müdahil olduğunu söyledi.
AFP: İsrail askeri yargıcı: Gazze ablukası yasaldır
İsrail Baş Askeri Hukuk Müşaviri General Avihai Mandelbilt, Perşembe günü Turkel Komitesi önünde verdiği ifadede Gazze’ye uygulanan deniz ablukasının yasal olduğunu belirtti.
Mandelbilt, “Başsavcıyla ve Yüksek Mahkeme’yle yaptığımız istişareler sonucunda ablukanın yasal ve izinli olduğu sonucuna vardık” dedi.
Ablukanın tamamen askeri gerekçeler dolayısıyla uygulandığını, Hamas’a karşı bir ekonomik savaş taktiği olmadığını ifade eden Mandelbilt, abluka 2007’de uygulamaya konmadan önce de Gazze’ye malların karadan götürüldüğünü, çünkü bölgenin düzgün bir limanı olmadığını söyledi.
CNN: Carter, Kuzey Kore’den zaferle döndü
ABD eski Başkanı Jimmy Carter hafta başında tutuklu pazarlığı için gittiği Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’dan zaferle dönüyor. Carter’ın yaptığı görüşmeler sonucu Ocak ayından beri ülkede tutuklu bulunan ve angarya cezası çeken ABD vatandaşı Aijalon Mahli Gomes serbest bırakıldı.
Mahli, Çin sınırından Kuzey Kore’ye izinsiz giriş yaptığı için sekiz yıl angarya cezasına ve 600 bin dolar civarında para cezasına çarptırılmıştı.
Carter Center’dan yapılan açıklamada, “Başkan Carter’ın ricası üzerine ve insani gerekçelerle, Ulusal Güvenlik Komisyonu Başkanı Kim Jong Il Gomes’i affetmiştir. Gomes Cuma öğleden sonra Boston’a dönerek ailesiyle buluşacaktır” denildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı gelişmeyi memnuniyetle karşıladı. Bakanlık Sözcüsü PJ Crowley, “Gomes’in yakın zamanda ailesiyle buluşacağını öğrenmek bizi çok rahatlattı. Eski Başkan Carter’ın insani çabalarını takdir ediyor, Kuzey Kore’nin Gomes’i özel afla serbest bırakmasını memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.
Carter, Kuzey Kore’de nükleer müzakereci Kim Gye Gwan ve unvansal devlet başkanı Kim Jong Nam’la görüştü. Kore Merkezi Haber Ajansı Carter’ın Kim’den Gomes adına özür dilediğini yazdı. Öte yandan ajans haberinde Kim’in Carter’a nükleer görüşmeleri yeniden başlatmak ve Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılması için işbirliği yapmak konularındaki isteklerini dile getirdiğini söyledi.
BBC: Şilili madencilerin videosu gönülleri rahatlattı
Şili’de günlerdir yeraltında mahsur kalan 33 madencinin yüzeye gönderdiği videoda neşeli ve sağlıklı görünmeleri endişeleri hafifletti.
Şili Sağlık Bakanı, yiyecek-içecek ulaştırılan boruyla gönderilen kamerayla çekilen videoda madencilerin gömleksiz, tıraşsız, zayıflamış ancak “makul derecede” sağlıklı göründüğünü söyledi.
Videoda madencilerden biri ne durumda olduklarını açıkladı. “Burada her şeyi çok iyi organize ettik. Burada kendimizi eğlendiriyoruz, toplantılar yapıyoruz, planlar yapıyoruz. Burada da dua ediyoruz” diyen madencinin yanı sıra diğer madencilerin de kameraya el salladıkları görüldü.
5 Ağustos’tan beri madenin içinde sığınakta kapalı durumda olan ve hayatta oldukları Pazar günü keşfedilen madencilerin kurtarılması için dört aylık süre gerekiyor.
Madencilerin çıkarılması için gerekli tünelin 700 metre derinliğe inmesi gerekecek.
Bu arada madencilerden bir tanesinin ailesinin madenin sahiplerine ve hükümet müfettişlerine dava açacağı açıklandı.
GUARDIAN: BM’nin gizli raporunda Ruanda’ya soykırım suçlaması
Birleşmiş Milletler’in Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde yaşanan çatışmalardaki rolüyle ilgili olarak Ruanda’yı savaş suçları ve hatta soykırımla suçlayan bir rapor hazırladığı ortaya çıktı.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri tarafından hazırlanan ve Fransız Le Monde gazetesinin ele geçirdiği 600 sayfalık benzersiz araştırma raporunda yüz binlerce insanın hayatını kaybettiği çatışmalarda yaşanan cinayetler, tecavüzler ve yağmalama olayları tek tek anlatılıyor.
Henüz taslak aşamasındayken basına sızan raporun tamamlanmış halinin önümüzdeki ay açıklanması bekleniyor. Raporda yedi yıl boyunca yaşanan suiistimaller ve Ruanda’nın iki kez düzenlediği işgallerin, “insanlık suçu, savaş suçu ve hatta soykırım” boyutlarına ulaştığı çünkü Hutuların hedef alındığı ve on binlercesinin öldürüldüğü ifade ediliyor.
Bu rapor BM’nin ABD ve İngiltere’nin yakın müttefiki olan Ruanda hakkındaki ilk açık suçlamadı. Ruanda hükümeti rapora büyük tepki gösterdi. Raporu “amatörce ve kabul edilemez” bulan yetkililerin uluslararası barış gücünden çekilme tehdidiyle BM’yi raporu yayınlamamaya ikna etmeye çalıştıkları bildirildi. Ruanda’nın Tutsi liderleri 1994’te kendi ülkelerinde yaşanan soykırımı sona erdirdikten sonra benzer bir suçlamayla karşı karşıya kalmaktan büyük rahatsızlık duyacak.