Dünya basınından manşetler - 25 Ekim

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 25 Ekim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2010 09:39

Dünyada bugün öne çıkan tüm manşetler:

Haberin Devamı

REUTERS: Yunanistan-Türkiye sınırına AB koruması

Avrupa Komisyonu, sınır güvenliği yetkililerinden oluşan bir ekibin Türkiye'den kaçak geçişlerdeki artışla mücadelesine yardım etmek amacıyla Yunanistan'a gittiğini açıkladı.   

Avrupa Birliği'ne giren her 10 kaçağın yaklaşık 9'u Türkiye'den Yunanistan üzerinden giriş yapıyor. Bu sayı, son bir yıl içerisinde üçte bir oranında arttı.

Komisyon yaptığı açıklamada, Yunanistan'dan gelen talep üzerine AB'nın sınır güvenliğinden sorumlu kurumu FRONTEX'ten bir acil müdahale ekibi geçici bir süre Türkiye sınırına konuşlandırılacak.

Böylelikle 2007 yılında kurulan FRONTEX ilk kez bir sınır bölgesinde görev yapmış olacak.

AB İç İlişkiler Bakanı Cecilia Malmstrom, "Yunanistan-Türkiye sınırındaki durum giderek kaygı verici bir hal alıyor. Sınırdan kaçak geçişlerin sayısı endişe verici boyutlara ulaştı ve Yunanistan bununla tek başına mücadele edemiyor" dedi.

Haberin Devamı

INDEPENDENT: ABD'nin korkulu rüyası Wikileaks'te iç savaş

Wikileaks içinde yaşanan iç savaşın, Irak ve Afganistan savaşları dışında elindeki diğer önemli belgeleri yayımlamasını engellediği öğrenildi.

İnternet sitesinin Irak savaşına ait 390 bin adet ABD ordusunun gizli belgesini yayımlaması, yakın tarihin en büyük bilgi sızdırılması olarak gösteriliyor. Site, daha önce de Afganistan savaşına ait 77 bin belge yayımlamıştı.

Ancak sitenin eski çalışanları, kurucusu Julien Assange'nin ABD ordusunun peşinde gitme takıntısının sitenin kuruluş amacını geri planda bıraktığını öne sürdü.

Wikileaks, büyük ya da küçük olduğuna bakmaksızın elde ettiği ve doğruluğu kanıtlanmış bütün gizli bilgileri yayınlama felsefesini güdüyor.

Son aylarda sitenin en önemli destekçileri geri çekildi. Bu kararlarına neden olarak da Wikileaks'in Irak ve Afganistan savaşlarına fazla odaklanarak elindeki diğer bilgileri ikinci plana itmesini gösterdi.

YAHOO SPORTS!: NBA efsanesi İstanbul yolcusu

NBA'in en önemli oyun kurucularından birisi olarak gösterilen Allen Iverson'ın Beşiktaş'ın teklifini kabul etmeye hazırlandığı bildirildi.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili Yahoo Sports!'a bilgi veren konuya yakın kaynakların, Beşiktaş'ın Iverson'a iki yıl için 4 milyon dolar teklif ettiğini söyledi.

Kaynaklar, Philadelphia 76ers'lı yıldızın bu hafta içinde sözleşmeyi imzalamasının ve Beşiktaş'a 31 Ocak haftasında katılmasının beklendiğini ifade etti.

Bu yıl geçirdiği iki sakatlık nedeniyle takımdan uzak kalan 35 yaşındaki basketbolcu için yaşadığı sakatlık sorunları en büyük sıkıntı olarak gösteriliyor.

JERUSALEM POST: İsrail nükleer bomba tehdidine karşı alternatifler planlıyor

İsrail Dışişleri Bakanlığı, İran’ın nükleer silah elde etmesi olasılığına karşı nasıl hareket edilmesi gerektiğine yönelik alternatifler üzerinde çalışıyor. Pazar günü Dışişleri Bakanlığı’na bağlı bir ekibin beklenmedik durumlar için plan hazırladığının öğrenilmesi, dış kaynaklara göre Ortadoğu’da artık tek nükleer güç olmayan İsrail’in bu duruma karşı ciddi bir tavır takındığını gösterdi.

Haberin Devamı

Bir bakanlık yetkilisi, hazırlanan planın bir gün İran’ın nükleer silah sahibi olacağına inandıklarını göstermediği ancak bu tür gelişmelere karşı hazırlıklı olduklarını belirtti. Ayrıca, İran’ın nükleer silah sahibi olduğunun ortaya çıkarılmasının ardından nasıl bir tepki verilmesi gerektiği üzerinde çalışan bir diğer devlet kurumunun Ulusal Güvenlik Konseyi olduğu öğrenildi.

Bugüne kadar Tahran’ın nükleer silah elde etmesini engellemek ve tüm dünyanın dikkatini bu konuya çekmek için gösterilen çabalar, İsrail’de bu tehdide karşı kamuoyundaki tartışmaların fazla büyümemesine yol açtı.

ABD’de ise, bazı hükümet yetkilileri ve basın kaynakları nükleer silaha sahip İran’ın önlenemeyecek bir olasılık olduğunu savunurken, Soğuk Savaş döneminde Sovyet Rusya’ya karşı var olan caydırıcı etkinin İran’a işlemeyebileceğine inanılıyor.

Haberin Devamı

FT: Hindistan 11 milyar dolarlık ABD savaş uçağı alımı planlıyor

ABD Başkanı Barack Obama'nın Kasım ayında ziyaret etmeyi planladığı Hindistan, sınırlarını korumak ve güvenliğini artırmak için ABD'den savunma teknolojisi alımı yapmak istiyor.

Üst düzey Hintli yetkililer, Hindistan'ın eskiyen filosunu yenilemek için ABD'den 126 adet çok amaçlı saldırı jeti satın almayı düşündüğünü söyledi.

Pakistan ve Çin'e karşı savunma yeteneğinin güçlendirilmesini amaçlayan bu alımın bedeli 11 milyar dolar.

Lockheed Martin ve Boeing'in bu büyük satışta rol almak isteyen altı yabancı şirketin arasında yer aldığı da bildirildi.

BBC TÜRKÇE: Haiti'de kolera ölümleri artıyor

Haberin Devamı

Haiti'de yetkililer koleradan ölenlerin sayısının 250'yi geçtiğini, ülke çapında da üç bin kişinin virüse yakalandığını açıkladı.

Başkent Port-Au Prince'de de beş kolera vakası görüldüğü duyuruldu. Birleşmiş Milletler Yetkililerin vakaların çabucak tespit ve tecrit edildiğini belirtti.

BM sözcüsü Imogen Wall, beş hastanın hastalığın salgına dönüştüğü Artibonite bölgesinden başkente seyahat ettiklerinin belirlendiğini kaydetti.

Wall, bu nedenle başkent Port-au-Prince'in hastalığın bulaştığı yeni bir yer olarak tanımlanamayacağını savunurken, koleranın ocak ayındaki deprem yıkımından bu yana insanların çadırlarda yaşadığı başkente yayılmasının korkunç olacağını vurguladı.

Çadır kentlerde yaşayanlar temiz olmayan su ve gıda yoluyla bulaşan bağırsak enfeksiyonlarına karşı savunmasız durumda.

Kolera, ishal ve kusmaya bağlı aşırı su kaybı yaratan bir hastalık ve antibiyotikler, serum sıvı takviyesiyle tedavi edilemezse hızla ölüme neden olabilir.

Haiti'de şu ana kadar üç binden fazla vaka tespit edildi. Yetkililer özellikle Artibonite ve Central Plateau bölgelerindeki salgını kontrol altına almaya çalışıyorlar.

GUARDIAN: Irak’taki işkence birimi: “Kurt Tugayı”
Wikileaks örgütünün Irak savaşı hakkında yayımladığı son belgelerde, ABD askerlerinin ele geçen tutsaklara işkence yapması için onları “Kurt Tugayı” adı verilen işkence ekibine teslim ettiği ortaya çıkarıldı.

Wikileaks belgelerinde, Kurt Tugayı’nın adı Samarra kasabasına düzenlenen baskınlarda geçiyor. 2004-2005 yıllarında ABD askerleri tarafından düzenlenen çok sayıda operasyonda, ele geçirilen tutsakların sorgulama yapılması için Kurt Tugayı’na teslim edildiği ifade ediliyor. Tugayın ise ABD İçişleri Bakanlığına ait özel eğitimli komandolardan oluşan İkinci Tabur olduğu belirtiliyor.

Bu olayların yaşandığı dönemde Samarra’da bulunan New York Times yazarı Peter Maass, o dönem Guardian’a, “Kurt Tugayı tutukluları dövüp işkence yaparken ABD askerleri ve yetkilileri hiçbir müdahalede bulunmuyordu” demişti. Ayrıca, Maass’ın 2005 yılında tutukların bulunduğu bir hapishanede tugayın başındaki isim Albay James Steele ile yaptığı röportajda sık sık tutukluların çığlıkları geldiği ifade edildi.

Kurt Tugayı’nın, Saddam Hüseyin’in Cumhuriyet Muhafızları’nın tutuklulara uyguladığı kötü muamele ve işkence yöntemlerini hayata geçirmek için ABD tarafından oluşturulduğu belirtiliyor.

Öte yandan İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, yayımlanan yeni belgelerin “son derece ciddi olduğu” ve incelenmesi gerektiği” çağrısını yaptı. Clegg, İngiliz askerlerinin davranışlarının göz ardı edilmeyeceğini ancak askerlerinin eylemleri nedeniyle cevap vermesi gerekenlerin ABD hükümeti olduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!