Dünya basınından manşetler - 22 Nisan

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 22 Nisan
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2010 10:17

Suriye’nin Hizbullah’a aktardığı iddia edilen Scud füzeleriyle ilgili gerginlik büyüyor. ABD “harekete geçebiliriz” diyerek Suriye’ye sert bir “uyarı” gönderdi. Ekonomi basınında ise ABD’nin Çin’in üzerinde kurduğu baskıya Brezilya ve Hindistan’dan gelen destek dikkat çekiyor. İşte dünyada günün öne çıkan manşetleri:

Haberin Devamı

BBC: ABD Suriye’yi Scud’lar konusunda uyardı
Üst düzey bir ABD yetkilisi Lübnan’ın İslamcı örgütü Hizbullah’a Scud füzeleri aktarıldığı yönündeki iddiaların doğru çıkması durumunda bunun çok ciddi sonuçları olacağını bildirdi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Jeffrey Feltman, “bu durumu incelenirken bütün seçenekler el altında tutulacaktır” dedi.

Ancak Feltman ABD’nin sevkiyatın yapıldığını doğrulayıp doğrulayamadığını açıklamayı reddetti.

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’ne konuşan Feltman Suriye’nin Hizbullah’a balistik füze aktarımını önlemek için “bütün araçların kullanılacağını” söyledi. Dışişlerinin Ortadoğu alanındaki en üst düzey görevlisi olan Feltman, iddialar doğru çıkarsa bunun “tahrik edici, provokatif bir hareket” olacağını söyledi ve ekledi: “ABD geçmişte harekete geçebileceğini gösterdi.”

Haberin Devamı

Daha önce Lübnan Başbakanı, ilk olarak İsrail tarafından ortaya atılan iddiaları reddetmiş ve bunun askeri bir operasyon için bahane gibi göründüğünü söylemişti.

Başbakan Saad Hariri, “Bugün Lübnan’ın elinde dev füzeler olduğunu söylemek geçmişte Irak’ın elinde kitle imha silahları olduğunu söylemeye benziyor. İsrail aynı senaryoyu Lübnan için bir kez daha yazmaya çalışıyor” dedi.

CNN: Güneşi gördük
NASA,  güneşi incelemek için kullanılan dev bir uzay teleskopu olan Güneş Hareketleri Rasathanesi’nin (SDO) yakaladığı büyüleyici yeni görüntüleri kamuoyuna sundu. NASA yetkilisi Like Guhathakurta Çarşamba günü yaptığı açıklamada “SDO bizim güneş Hubble’ımız” dedi. Yetkili SDO’nun bilim insanlarına en yakınımızdaki yıldızın yapısını ve dünyaya etkilerini daha iyi anlama fırsatı vereceğini ifade etti.

11 Şubat’taki açılışından bu yana SDO dünyayla eş zamanlı bir yörüngede güneşin etrafında dönerek bilgi topluyordu. Çarşamba günü sunulan görüntüleri benzersiz yapan şey güneşin belirli bölgelerini değil tamamını bir anda ortaya koyabiliyor olması.

THE DAILY TELEGRAPH: Harika çocuk Clegg’e rüşvet suçlaması
Daily Telegraph gazetesi İngiltere’de seçimlerin sürpriz ismi, Liberal Demokrat lider Nick Clegg’in kişisel banka hesabına partinin bağışçıları tarafından bir dizi ödeme yapıldığını yazdı. Üç önemli işadamının 2006 yılı boyunca Clegg’in kasasına her ay düzenli ödemeler yaptığı belirtildi.

Haberin Devamı

Gazetenin elindeki belgelere göre aynı hesabı Clegg mortgage ödemeleri, alışveriş ve şahsi harcamalar için de kullanıyor. Clegg’in hesabına para yatıran işadamları ise içecek üreticisi Diageo’nun üst düzey bir yöneticisi Ian Wright, KPMG’nin halkla ilişkiler müdürü Neil Sherlock ve eski bir altın arama şirketi yöneticisi Michael Young. Bu üç isim de Liberal Demokrat Parti’nin kayıtlı bağışçıları.

Banka kayıtları bu üç kişinin her ay 250 sterline varan meblağlarda ödeme yaptığını gösteriyor.

Clegg dün gece yaptığı açıklamada paranın şahsi harcamaları için kullanıldığını reddederek, ödemelerin meclis çalışmalarının fonlanmasını amaçladığını söyledi. Clegg geçen haftaki televizyon münazarasında böyle konularda çok hassas olduğunun defalarca altını çizmişti.

Haberin Devamı

DAILY MAIL: Clegg’den İkinci Dünya Savaşı gafı
Nick Clegg, İngiliz halkının İkinci Dünya Savaşı’yla ilgili olarak taşıması gereken yükün Almanya’nınkinden daha büyük olduğunu söyledi. Daily Mail gazetesi bu ifadeleri “ulusal onurumuza yapılmış şoke edici bir saldırı” olarak nitelendirdi. Clegg, İngilizlerin Nazilerle mücadeleyle ilgili olarak “büyüklük yanılgısı” ve “hatalı bir üstünlük duygusu” içinde olduklarını dile getirdi.

Clegg, İngiltere’nin “Almanya’nın çok daha gelişmiş bir ülke olduğunu ve yerimizde oturmamız gerektiğini kabul etmesinin” zor olduğunu söyledi. Avrupa Parlamentosu üyesiyken kaleme aldığı bir makalede dile getirilen bu görüşlerin bu akşam yapılacak ve dış politikayı konu edinecek ikinci liderler zirvesi öncesinde Clegg’in uluslararası ilişkiler anlayışıyla ilgili şüphe uyandıracağına işaret ediyor.

Haberin Devamı

HAARETZ: ABD ve İsrail kapalı kapılar ardında
İsrail ve ABD son günlerde Filistin Yönetimiyle yapılacak barış görüşmeleri konusundaki anlaşmazlıklarını çözmek için perde arkası müzakerelerini hızlandırdı. Beyaz Saray’ın Ortadoğu politikaları uzmanı Dan Shapiro gizli bir ziyaret için dün İsrail’e geldi. Delegasyonda ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell’ın yardımcısı David Hale de yer aldı.

ABD’li yetkililer Başbakan Benjamin Netanyahu’nun temsilcisi İzak Molcho ve danışmanı Ron Dermer’le görüştü. Her iki hükümetten de görüşmeler konusunda resmi bir açıklama gelmedi. Ancak üst düzey bir İsrailli yetkili görüşmelerin haftalardır telefondan sürdürüldüğünü, tarafların bir ota yol arayışında olduklarını belirtti.

Haberin Devamı

YNET NEWS: ABD sözcüsü: İran’a askeri operasyon hala söz konusu
Pentagon’un basın sözcüsü İran’a karşı askeri çözüm uygulanmasının hala başkanın gündeminde olduğunu söyledi ve ABD’nin İran’ın füzelerini engelleyebilecek kapasitede olduğundan emin olduğunun altını çizdi.

Daha önce Pentagon’un kıdemli politika danışmanlarından Michele Flournoy, Singapur’da muhabirlere, İran’a yönelik bir askeri operasyonun “son çare” olduğunu ve şimdilik söz konusu olmadığını söylemişti.

Ancak Savunma Bakanlığı Başsözcüsü Geoff Morrell, “Elbette ki İran’la savaşa girmeyi tercih etmiyoruz. Ama Başkan’ın operasyon kararı alma seçeneği her zaman söz konusu” diyerek Flournoy’un ifadelerinin strateji değişikliği olarak algılanmaması gerektiğinin altını çizdi.

FINANCIAL TIMES: Brezilya ve Hindistan’dan yuan baskısı
Çin’in üzerindeki yuan baskısı artıyor. Gelişmekte olan iki ülke, Brezilya ve Hindistan, Pekin’den para biriminin değerinin yükselmesine izin vermesini talep etti. Böylece ABD kur politikası mücadelesinde beklenmedik iki müttefik kazanmış oldu.

Çin’in üzerindeki baskının büyük oranda kaynağı ABD ancak yorumlar gelişmekte olan ekonomilerin Çin’in dolar çapasının kendi ekonomilerine olan maliyetinden şikayetçi.

Brezilya Merkez Bankası Başkanı Henrique Meirelles, yuanın güçlü olmasının dünya ekonomisi için kritik bir denge olduğunu söyledi. Meirelles, “Dünya piyasalarında bazı bozulmalar var. Bir tanesi büyüme eksikliği diğeri de Çin” dedi.

Hindistan Merkez Bankası Başkanı Duvvuri Subbarao ise yuanın gerçek değerinin altında olmasının Hindistan dahil bir çok ülke için sorun yarattığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!